E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Πέθανε στην αγκαλιά της μητέρας της πριν φθάσει βοήθεια»: Ο τραγικός απολογισμός μετά την κατάπαυση πυρός στη Σουέιντα

Σπίτια έχουν μετατραπεί σε ερείπια, νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, η παροχή νερού και ηλεκτρισμού έχει διακοπεί

Δημοσίευση 17/7/2025 | 19:00

«Πέθανε στην αγκαλιά της μητέρας της πριν φθάσει βοήθεια»: Ο τραγικός απολογισμός μετά την κατάπαυση πυρός στη Σουέιντα

Έπειτα από σχεδόν τέσσερις ημέρες πυρών όπλων, βομβαρδισμών και απερίγραπτης βίας, η επαρχία Σουέιντα της Συρίας ξυπνάει στη σιωπή – και στη θλίψη.

Σπίτια έχουν μετατραπεί σε ερείπια, νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, η παροχή νερού και ηλεκτρισμού έχει διακοπεί. Επιζώντες μιλούν για εφιάλτες, συνοπτικές εκτελέσεις και για μια πόλη στο χείλος της κατάρρευσης.

Η νότια συριακή επαρχία Σοουέιντα τελεί υπό το κράτος του φόβου και του σοκ αφότου μεμονωμένες συγκρούσεις ανάμεσα σε ντόπιους Δρούζους και σουνιτικές φυλές Βεδουίνων κλιμακώθηκαν σε μια από τις πιο φονικές εξάρσεις βίας στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Καθώς ο ουρανός καθάριζε από τον καπνό έπειτα από σχεδόν 90 ώρες αδιάκοπων πυρών όπλων, βομβαρδισμών και φερόμενων ως εξωδικαστικών εκτελέσεων, οι κάτοικοι βγήκαν σήμερα από τις κρυψώνες τους για να βρεθούν αντιμέτωποι με τον καταστροφικό απολογισμό.

Τουλάχιστον 374 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί —άμαχοι, παιδιά, ηλικιωμένοι, μέλη φυλών Βεδουίνων, Δρούζοι ένοπλοι και κυβερνητικοί στρατιώτες— σε ένα σκηνικό χάους και ωμότητας, σύμφωνα με ακτιβιστές.

«Ήταν σαν να ζούσαμε εφιάλτη», δήλωσε μία γυναίκα από την κοινότητα των Δρούζων μιλώντας τηλεφωνικώς στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) απο τη Σουέιντα.

«Οι άνδρες μας κρατούσαν όπλα για να μας προστατεύσουν. Σπίτια καταστράφηκαν. Ο κόσμος είτε θρηνεί είτε εγκαταλείπει την περιοχή σε απόγνωση», πρόσθεσε κλαίγοντας.

Ένα από τα πρώτα θύματα ήταν η τετράχρονη Λιν, που σκοτώθηκε όταν μια οβίδα έπεσε στο σπίτι της κοντά στο κέντρο της πόλης.

«Ζωγράφιζε με χρώματα το βιβλίο της όταν ξεκίνησε αυτό», δήλωσε ο θείος της με τη φωνή να πνίγεται από τη συγκίνηση.

«Πέθανε στην αγκαλιά της μητέρας της προτού μπορέσει να φθάσει βοήθεια», πρόσθεσε.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει τεκμηριώσει σοβαρές παραβιάσεις από τις κυβερνητικές δυνάμεις, περιλαμβανομένων συνοπτικών εκτελέσεων 27 ανθρώπων — μεταξύ των οποίων τέσσερις γυναίκες και ένας ηλικιωμένος.

Θύματα βρέθηκαν πεταμένα στην άκρη του δρόμου, ορισμένα δεμένα, άλλα καμένα, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

«Παντού πτώματα», δήλωσε ένας εθελοντής πολιτικής προστασίας. «Δεν μπορούσαμε να πούμε ποιος είναι ποιος».

Σύμφωνα με τον Μπάσαμ Ουάχμπεχ, διευθυντή υγείας στη Σουέιντα, το νοσοκομείο της πόλης τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω καταστροφών που υπέστη στη διάρκεια των συγκρούσεων.

Ο Άλι αλ Τζάρμπου, ένας ντόπιος μηχανικός και αξιωματούχος του τοπικού θρησκευτικού συμβουλίου των Δρούζων, δήλωσε στο dpa: «Οι εικόνες καταστροφής και ο αριθμός των νεκρών είναι τρομακτικός».

«Σήμερα, οι κάτοικοι της Σουέιντα αντίκρυσαν τελικά την κλίμακα της φρίκης — πολλοί εξακολουθούν να κρύβονται ή εγκατέλειψαν την πόλη», είπε.

«Οι φούρνοι και οι αγορές δεν έχουν ανοίξει ακόμη. Η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση έχουν διακοπεί», δήλωσε ένας κάτοικος.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τους θρησκευτικούς ηγέτες των Δρούζων και τους προεστούς της κοινότητας να επέμβουν επειγόντως για να προστατεύσουν τους αμάχους και να αποτρέψουν περαιτέρω βία.

Το Παρατηρητήριο, που έχει την έδρα του στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο έμπιστων πληροφοριοδοτών μέσα στη Συρία, προειδοποίησε για τον κίνδυνο εκτοπισμού οικογενειών Βεδουίνων Αράβων που εγκατέλειψαν αρκετές γειτονιές στη Σουέιντα λόγω των κλιμακούμενων εντάσεων και του φόβου επιθέσεων εκδίκησης.

«Και οι δύο πλευρές ζουν τώρα μέσα στον φόβο και στην αβεβαιότητα», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

«Είμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής διολίσθησης προς διακοινοτικές συγκρούσεις», προειδοποίησε.

«Οποιαδήποτε συλλογική ή συστηματική στοχοθέτηση κοινωνικής ομάδας απειλεί την ενότητα της Συρίας. Αυτό που χρειάζονται τώρα οι Σύροι είναι συμφιλίωση, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη — όχι εκδίκηση και αποκλεισμό», πρόσθεσε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Με δεκάδες να αγνοούνται ακόμη και ολόκληρες οικογένειες να μην έχουν δώσει σημεία ζωής, ένας κάτοικος προειδοποίησε πως η τραγωδία της Σουέιντα έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να τελειώσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά τώρα στο Αλσος Βεΐκου

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο σπεύδουν 30 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα

Με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια διαγνώστηκε ο Τραμπ

Κόσμος Χτες
Παρουσίαζε οίδημα στο κάτω μέρος των ποδιών

Από τη Γαλάζια Πατρίδα στη Νέα Μεσόγειο: Το προκλητικό άρθρο της Daily Sabah για τουρκική ηγεμονία από τη Συρία έως την Ισπανία

Κόσμος Χτες
Η συμμαχία με την Ισπανία που βλέπει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας

Κυριακή Γρίβα: «Πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας αντικοινωνικού τύπου»

Ελλάδα Χτες
Τι λέει ο ψυχίατρος που παρακολουθεί τον δράστη

«Πέθανε στην αγκαλιά της μητέρας της πριν φθάσει βοήθεια»: Ο τραγικός απολογισμός μετά την κατάπαυση πυρός στη Σουέιντα

Κόσμος Χτες
Σπίτια έχουν μετατραπεί σε ερείπια, νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, η παροχή νερού και ηλεκτρισμού έχει διακοπεί

Έρχεται νέο ισχυρό κύμα καύσωνα και «τροπικές νύχτες»

Καιρός Χτες
Εκτιμήσεις και για 45άρια, ποια θα είναι δυσκολότερη ημέρα

Ο Τραμπ «έκλεψε» ένα μετάλλιο στον τελικό του Μουντιάλ Συλλόγων

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του τροπαίου στο Μουντιάλ Συλλόγων

Θαvατηφόρo τρoχαίo με τρεις vεκρoύς στην Αργολίδα ‑ Νταλίκα συγκρούστηκε με τζιπ

Ελλάδα Χτες
Η σφοδρότητα της σύγκρουσης ήταν τόσο μεγάλη που η μηχανή του τζιπ εκτινάχθηκε σε μεγάλη απόσταση

Ηράκλειο: Έτρεχαν ξυπόλητες μέσα στο βράδυ για να γλυτώσουν από τον πατέρα τους

Ελλάδα Χτες
Οι γείτονες, που άκουσαν τις εκκλήσεις για βοήθεια, κάλεσαν την αστυνομία