E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Όχι, ο Ζελένσκι δεν πρέπει να χτυπήσει τη Μόσχα», λέει ο Τραμπ μετά την αποκάλυψη των Financial Times

Οι πληροφορίες ανέφεραν πως ενθάρρυνε κατ` ιδίαν την Ουκρανία να εντείνει τα βαθιά πλήγματα κατά της Ρωσίας

Δημοσίευση 16/7/2025 | 13:11

«Όχι, ο Ζελένσκι δεν πρέπει να χτυπήσει τη Μόσχα», λέει ο Τραμπ μετά την αποκάλυψη των Financial Times

Ανεβαίνοντας στον νότιο λόφο του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν πρέπει να στοχεύσει τη Μόσχα και ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να συμφωνήσει σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εντός προθεσμίας 50 ημερών, διαφορετικά θα αρχίσουν οι κυρώσεις.

Τα σχόλιά του έγιναν αφού οι Financial Times, επικαλούμενοι άτομα που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις, ανέφεραν ότι ο Τραμπ ενθάρρυνε κατ’ ιδίαν την Ουκρανία να εντείνει τα βαθιά πλήγματα κατά της Ρωσίας.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Τραμπ ρώτησε τον Ζελένσκι αν θα μπορούσε να χτυπήσει τη Μόσχα εάν οι ΗΠΑ του έδιναν όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

«Όχι, δεν πρέπει να στοχεύσει τη Μόσχα», απάντησε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε αν ο Ζελένσκι θα έπρεπε να επιτεθεί στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης χθες, Τρίτη, τον Τύπο πως στέλνονται ήδη όπλα από τη χώρα του στην Ουκρανία, αποφεύγοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος, χωρίς να διευκρινίσει ούτε τους τύπους τους ούτε τις ποσότητες.

Ακόμα, ο Ρεπουμπλικανός διευκρίνισε ότι δεν έχει συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του αφότου του έδωσε διορία 50 ημερών για να καταλήξει σε συμφωνία ειρήνης με την Ουκρανία και απείλησε πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει επιβολή ακόμα πιο αυστηρών κυρώσεων, προχθές Δευτέρα.

Χθες, η Washington Post ανέφερε πως ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων τύπου Tomahawk στην Ουκρανία. Οι Tomahawk είναι οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα για την επίθεση σε ιρανικούς πυρηνικούς στόχους. Σημειώνεται πως, εάν εκτοξευτούν από την Ουκρανία, μπορούν να φτάσουν ως τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

«Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αργότερα, εάν ο Τραμπ θελήσει να αυξήσει περαιτέρω τη διαπραγματευτική πίεση προς τη Ρωσία», σημείωνε το ρεπορτάζ.

Μια πηγή δήλωσε ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να εγκρίνει τη χρήση 18 πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS που βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία στο πλήρες βεληνεκές τους των 300 χιλιομέτρων. Αν και οι πύραυλοι αυτοί δεν μπορούν να φτάσουν στη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη, θα επιτρέψουν πλήγματα σε στρατιωτικές βάσεις, αεροδρόμια και αποθήκες ανεφοδιασμού βαθιά μέσα στη Ρωσία που τώρα είναι εκτός εμβέλειας. Το πακέτο βοήθειας θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει περισσότερους πυραύλους ATACMS.

Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία

Εντωμεταξύ, ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον 11 ανθρώπων την περασμένη νύχτα στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές των διαφόρων περιφερειών που επλήγησαν.

Είκοσι οκτώ ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στοχοθέτησαν την κεντροδυτική περιφέρεια της Βινίτσια, πλήττοντας κυρίως βιομηχανικές εγκαταστάσεις, δήλωσε μέσω του Facebook η Νατάλια Ζαμπολότνα, αξιωματούχος της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης.

Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, δύο από τους οποίους φέρουν «σοβαρά εγκαύματα», σύμφωνα με την ίδια.

Στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ρωσική επίθεση προκάλεσε τον τραυματισμό τριών ανθρώπων, όπως δήλωσε εξάλλου ο κυβερνήτης Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Όσο για το Κρίβι Ριχ, στην ανατολική περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ, οι δυνάμεις της Μόσχας πραγματοποίησαν μια «μαζική» επίθεση, σύμφωνα με μήνυμα στο Telegram του κυβερνήτη Σεργκίι Λισάκ.

«Ο εχθρός όχι μόνο κατηύθυνε μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της πόλης, αλλά εκτόξευσε επίσης ένα πύραυλο», πρόσθεσε ο Λισάκ κάνοντας λόγο για έναν 17χρονο τραυματία που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κρίβι Ριχ, τον Ολεξάντρ Βιλκούλ, «ένας βαλλιστικός πύραυλος και 28 (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) Σαχίντ» εξαπολύθηκαν ταυτόχρονα εναντίον της πόλης, καταστρέφοντας μια βιομηχανική εγκατάσταση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόλεμος ΗΠΑ‑Ιράν: Σοκ από τα επίσημα στοιχεία ‑ Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μέχρι σήμερα

Κόσμος Χτες
Επίσημη καταγραφή θυμάτων στον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Μεσόγειος: Βυθίστηκε ρωσικό δεξαμενόπλοιο που μετέφερε LNG ‑ «Τρομοκρατική επίθεση», λέει ο Πούτιν

Κόσμος Χτες
Το πλοίο ήταν μέρος του σκιώδους στόλου της Ρωσίας - Η Αίγυπτος διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη

Συρία: Πύραυλος καρφώθηκε δίπλα σε κατοικημένη περιοχή στα σύνορα με την Τουρκία – Έσπευσαν για selfies οι κάτοικοι

Κόσμος Χτες
Πανικός στο Καμισλί από το βλήμα που έπεσε μόλις δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία

Ιρανικά drones Shahed – Ο ήχος του «μοτοποδηλάτου» που σπέρνει τον τρόμο – Τι να κάνετε αν το δείτε

Κόσμος Χτες
Γιατί δεν πρέπει να πλησιάζετε στα παράθυρα και ποιος είναι ο «κανόνας των δύο τοίχων»

Μπλακάουτ στο ηλεκτρικό δίκτυο του Ιράκ ‑ Oι ΗΠΑ ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα

Κόσμος Χτες
Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ ανέφεραν νωρίτερα ότι αναχαιτίστηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή του αεροδρομίου της Βαγδάτης

Σε απόλυτη ετοιμότητα η Κύπρος: Το SMS που πήγε σε όλους τους πολίτες

Κόσμος Χτες
Σε περίπτωση λήψης γραπτού μηνύματος στα κινητά τους τηλέφωνα, οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθήσουν τις πιο κάτω οδηγίες

Ισραήλ: Συντετριμμένος ο Έλληνας παππούς των τριών παιδιών που σκοτώθηκαν ενώ πήγαιναν σε καταφύγιο

Κόσμος Χτες
Τρία παιδιά με ελληνικές ρίζες σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από ιρανική επίθεση

Εύβοια: 43χρονος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας

Ελλάδα Χτες
Στο πένθος βυθίστηκε η τοπική κοινωνία του Αυλωναρίου Ευβοίας

Βίντεο από την κατάρριψη ιρανικού YAK‑130 από μαχητικό αεροσκάφος F‑35I

Κόσμος Χτες
Μάλιστα ακούγονται Ιρανοί να φωνάζουν «Allahu Akbar» αφού νόμιζαν ότι ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος είχε αναχαιτιστεί.

Ντουμπάι: Οι υπερπλούσιοι πληρώνουν έως και 350.000 δολάρια για να φύγουν με ιδιωτικά τζέτ

Κόσμος Χτες
Ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας επιστρατεύουν «στόλους SUV» για τη μεταφορά πολιτών στο Ριάντ μέσω της 10ωρης οδικής διαδρομής από το Ντουμπάι

Στον αέρα το σχέδιο για το μελλοντικό ευρωπαϊκό μαχητικό

Κόσμος Χτες
Dassault και Airbus ερίζουν για την ηγεσία στο πρόγραμμα

Προ των πυλών νέα κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές αναμένονται έντονα φαινόμενα το επόμενο 24ωρο

Καιρός Χτες
Με βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους θα κυλήσει το επόμενο 24ωρο σε αρκετές περιοχές της χώρας