Σιωπηλός θάνατος: Το «ύπουλο» σύμπτωμα που προδίδει μια θανατηφόρα νόσο
Ποια είναι τα πρόωρα σημάδια
Δημοσίευση 16/7/2025 | 00:30

Η είδηση του θανάτου του Γεράσιμου Μιχελή, του αξέχαστου «κακού» της σειράς «Στο Παρά Πέντε», σκόρπισε θλίψη το πρωί της Τρίτης 15 Ιουλίου. Αυτό όμως που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση ήταν η αποκάλυψη πως ο ηθοποιός έδινε τη δική του άνιση μάχη με μια σπάνια και ύπουλη ασθένεια: την πλάγια μυατροφική σκλήρυνση – γνωστή και ως ALS.
Πρόκειται για τη νόσο που δεν συγχωρεί λάθη και καθυστερήσεις. Την ίδια ασθένεια αντιμετώπισε ο σπουδαίος Στίβεν Χόκινγκ, ενώ πρόσφατα διαγνώστηκε και ο σταρ του Grey’s Anatomy, Έρικ Ντέιν. Ο Μιχάλης Οικονόμου, φίλος και συνεργάτης του εκλιπόντος, αποκάλυψε ότι ο Γεράσιμος μετά τη διάγνωση «στράφηκε βαθιά στην ποίηση, ατενίζοντας με ελπίδα τον ουρανό».
Αλλά τι είναι τελικά αυτή η μυστηριώδης νόσος; Και ποιο σύμπτωμα μπορεί να έχεις ήδη και να το αγνοείς;
Το σύμπτωμα-παγίδα που κανείς δεν υπολογίζει
Πριν ξεκινήσουν τα προβλήματα κίνησης, πριν οι μύες "παραδώσουν", υπάρχει ένα σύμπτωμα που χτυπά σιωπηλά και... υγρά: η σιελόρροια. Ναι, σωστά διάβασες. Η υπερβολική παραγωγή σάλιου, σε συνδυασμό με δυσκολία στην κατάποση, μπορεί να είναι από τα πρώτα σημάδια ALS – ειδικά σε άτομα που ξεκινούν με τη λεγόμενη βολβική έναρξη της νόσου.
Στην αρχή αποδίδεται σε «απλή νευρικότητα», σε «προβλήματα με τα δόντια» ή «ένα κρυωματάκι που δεν πέρασε καλά». Έλα όμως που δεν είναι τίποτα από αυτά…
Τα άλλα «ύπουλα» πρώιμα σημάδια
Μυϊκή αδυναμία: Ξαφνικά δεν μπορείς να κουβαλήσεις τσάντες ή να ανοίξεις ένα βάζο.
Μυϊκοί σπασμοί και τινάγματα: Τα αποδίδεις στην κούραση – είναι όμως κάτι βαθύτερο.
Δυσαρθρία: Η φωνή σου αλλάζει, γίνεται πιο “σπασμένη” ή αδύναμη.
Δυσκολία στο περπάτημα: Ξεκινά σαν “περπάτησα πολύ σήμερα” και εξελίσσεται ραγδαία.
Απώλεια βάρους χωρίς προφανή λόγο.
Η νόσος μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία, οδηγώντας σε πλήρη μυϊκή ατροφία και δυσκολία στην αναπνοή. Η μέση επιβίωση μετά τη διάγνωση είναι 2-5 χρόνια – αν και υπάρχουν εξαιρέσεις.
Γιατί πρέπει να μιλήσεις στον γιατρό σήμερα
Η ALS δεν έχει θεραπεία – αλλά έχει διαχείριση. Όσο πιο έγκαιρα εντοπιστεί, τόσο περισσότερες επιλογές υπάρχουν: από φυσικοθεραπεία και λογοθεραπεία μέχρι συσκευές υποστήριξης αναπνοής και κινητικότητας.
Αν έχεις επίμονη σιελόρροια, κράμπες, αδυναμία στα άκρα ή αλλαγές στην ομιλία – μην περιμένεις. Μίλα με γιατρό. Η καθυστέρηση μπορεί να είναι μοιραία.