E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Reuters: Δεν ίδρωσε το αυτί του Πούτιν από τις απειλές Τραμπ

Θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να ικανοποιηθούν οι όροι του

Δημοσίευση 15/7/2025 | 17:48

Reuters: Δεν ίδρωσε το αυτί του Πούτιν από τις απειλές Τραμπ

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία μέχρι η Δύση να δεχθεί να συνομιλήσει με τους όρους του εμφανίζεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αυστηρότερες κυρώσεις, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές με γνώση των διεργασιών στο Κρεμλίνο.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο, ο Ρώσος πρόεδρος εκτιμά ότι η οικονομία και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του είναι αρκετά ισχυρές ώστε να αντέξουν τυχόν νέα μέτρα πίεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Ακόμη, πιστεύει ότι κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει εμπλακεί σοβαρά σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για ειρήνευση στην Ουκρανία, παρά τις επανειλημμένες επικοινωνίες με τον Τραμπ και τις επισκέψεις του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ στη Μόσχα.

«Ο Πούτιν θεωρεί πως κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με τις λεπτομέρειες μιας ειρηνευτικής συμφωνίας - ούτε οι ίδιοι οι Αμερικανοί - οπότε θα συνεχίσει μέχρι να πάρει αυτό που θέλει», δήλωσε μία από τις πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας. Αν και αναγνωρίζει την αξία της σχέσης με τον Τραμπ, ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πιστεύει πως η εξυπηρέτηση των ρωσικών συμφερόντων υπερτερεί κάθε προσωπικής σχέσης.

Στην τελευταία του τοποθέτηση για το ουκρανικό, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρούτε, ο Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση του Πούτιν να δεχθεί κατάπαυση του πυρός και ανακοίνωσε νέα αποστολή όπλων στο Κίεβο, μεταξύ των οποίων και αντιαεροπορικά συστήματα Patriot. Παράλληλα, προειδοποίησε με επιβολή δασμών 100% στη Ρωσία και τους εμπορικούς της εταίρους, εάν μέσα σε 50 ημέρες δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Αυτοί είναι οι όροι του Πούτιν

Σύμφωνα με τις πηγές, οι όροι του Πούτιν για την ειρήνη περιλαμβάνουν νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ανατολικά, ουκρανική ουδετερότητα και περιορισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, προστασία για τους ρωσόφωνους πληθυσμούς και αναγνώριση των εδαφικών κερδών της Ρωσίας. Παράλληλα, εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει ένα πλαίσιο εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία με τη συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων, αν και παραμένει ασαφές πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει κάτι τέτοιο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, έχει καταστήσει σαφές ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ τη ρωσική κυριαρχία στα κατεχόμενα εδάφη και διατηρεί το κυρίαρχο δικαίωμα να αποφασίζει για την ένταξή της ή μη στο ΝΑΤΟ. Το γραφείο του δεν απάντησε σε ερωτήματα για το σχετικό ρεπορτάζ.

Παρά τις οικονομικές πιέσεις, ο Πούτιν θεωρεί, σύμφωνα με δύο από τις πηγές, ότι οι ρωσικοί στρατιωτικοί στόχοι υπερέχουν κάθε ενδεχόμενης οικονομικής ζημίας από δυτικές κυρώσεις ή δασμούς, ακόμη και αν αυτές στοχεύσουν τρίτες χώρες, όπως η Κίνα ή η Ινδία, για αγορά ρωσικού πετρελαίου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Μόσχα διατηρεί προβάδισμα στο πεδίο της μάχης και ότι η ρωσική πολεμική βιομηχανία παράγει περισσότερα πυρομαχικά — όπως οβίδες πυροβολικού — από ό,τι το ΝΑΤΟ συνολικά. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφοριών, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου 1.415 τετραγωνικά χιλιόμετρα νέων εδαφών τους τελευταίους τρεις μήνες και ελέγχουν σήμερα σχεδόν το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας.

Ανοιχτό ο Πούτιν να «κυνηγήσει» περισσότερα εδάφη στην Ουκρανία

«Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη», δήλωσε χαρακτηριστικά μία από τις πηγές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Πούτιν να επεκτείνει περαιτέρω τις εδαφικές του αξιώσεις εφόσον η Ουκρανία καταρρεύσει στρατιωτικά. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει την προέλαση εάν συναντήσει σθεναρή αντίσταση, με προοπτική να κρατήσει τουλάχιστον τα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας που έχει ήδη υπό τον έλεγχό της.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η ρωσική θερινή επίθεση δεν εξελίσσεται όπως το Κρεμλίνο θα επιθυμούσε, με τις ουκρανικές δυνάμεις να κρατούν τις γραμμές άμυνας, παρά την αριθμητική υπεροχή της Μόσχας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απίστευτες στιγμές σε πτήση: Γέννησε 30 λεπτά πριν την προσγείωση – «Η μαμά ήταν ροκ σταρ»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μαρτυρίες επιβατών κάνουν λόγο για μια «σουρεαλιστική» εμπειρία

«Χείμαρρος» η Ειρήνη Μουρτζούκου: Είχα σχέση με τη μαμά του Παναγιωτάκη, ήθελε να τον πουλήσει

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Ζητούσε να εργαστώ ακόμα και να εκπορνευτώ για να της πηγαίνω χρήματα»

38χρονη επιβάτης έπεσε από ύψος 15 μέτρων σε αεροδρόμιο και πέθανε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η γυναίκα έπεσε από ύψος περίπου 15 μέτρων

Ηράκλειο: Έπινε τσάμπα σε ξενοδοχείο και στο τέλος τους κατηγόρησε για κλοπή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μία υπόθεση που απασχόλησε τους αστυνομικούς του Ηρακλείου για γέλια και για κλάματα

Κυψέλη: Εντοπίστηκε χειροβομβίδα σε σπίτι ‑ Χειροπέδες σε 3 άτομα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 28 και 20 ετών

Κέρκυρα: Αυτοκίνητο παρέσυρε μητέρα και γιο ‑ Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές διερευνούν τα αίτια του ατυχήματος και διασφαλίζουν την ομαλή κυκλοφορία στην περιοχή

Αίγυπτος: Τουρίστας πέθανε από δάγκωμα φιδιού ‑ Μπήκε μέσα στο παντελόνι του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας παρουσίασε έντονα συμπτώματα δηλητηρίασης και του έγινε ανάνηψη

Γυναίκα γέννησε δίδυμα με διαφορετικούς πατέρες ‑ Η σπάνια περίπτωση που κατέγραψαν επιστήμονες

E-Daily 2.TopNews Χτες
H γυναίκα ήθελε να επιβεβαιώσει την πατρότητα των δίδυμων παιδιών της, ωστόσο ανακάλυψε πως τα παιδιά είχαν δύο διαφορετικούς πατέρες

Κρήτη: Μυστήριο με τα μηνύματα του αγνώστου «Γιώργου» στον πρώην σύντροφο της Ελευθερίας Γιακουμάκη

Ελλάδα Χτες
Στο επίκεντρο της έρευνας έχουν μπει μηνύματα που φέρεται να εστάλησαν στον 40χρονο από άγνωστο άνδρα με το όνομα «Γιώργος»

Καιρός Πρωτομαγιάς: «Θα κοιμηθούμε με άνοιξη, θα ξυπνήσουμε με χειμώνα» ‑ Η πρόγνωση Καλλιάνου

Καιρός Χτες
Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο «θα παραμείνει ο άστατος καιρός και το Σαββατοκύριακο»

Φρίκη στη Χίο: Οικιακή βοηθός χτυπούσε στο κεφάλι και τράβαγε από τα μαλλιά 98χρονο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 98χρονος κύριος Παναγιώτης έφυγε πριν μερικές μέρες από τη ζωή, αλλά οι τελευταίες του ημέρες ήταν μαρτυρικές στα χέρια της 70χρονης οικιακής βοηθού με καταγωγή από τη Ρουμανία