E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς να χρησιμοποιήσεις σωστά τον καφέ σαν λίπασμα για τις γλάστρες σου

Με αυτά τα μυστικά θα έχεις τα πιο όμορφα και γερά φυτά!

Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 20/7/2025 | 01:12

Πώς να χρησιμοποιήσεις σωστά τον καφέ σαν λίπασμα για τις γλάστρες σου
Φωτ. αρχείου / freepik

Αν αγαπάς τον καφέ και τα φυτά σου όσο κι εμείς, ήρθε η ώρα να μάθεις το πιο εύκολο και οικονομικό trick για να τα δεις να… ανθίζουν! Ναι, ο πρωινός σου espresso μπορεί να μεταμορφώσει τις γλάστρες σου σε ζούγκλα – αρκεί να τον χρησιμοποιήσεις σωστά.

Γιατί ο καφές κάνει καλό στα φυτά;

Τα κατακάθια του καφέ είναι πλούσια σε άζωτο, κάλιο και φώσφορο – στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να μεγαλώσουν υγιή και δυνατά. Λειτουργούν σαν φυσικό λίπασμα, βελτιώνουν την ποιότητα του χώματος και απομακρύνουν ανεπιθύμητα έντομα, όπως τα σαλιγκάρια. Επιπλέον, βοηθούν στην καταπολέμηση των μυκήτων που προσβάλλουν τις ρίζες.

Πώς να τον χρησιμοποιήσεις (χωρίς να τα καταστρέψεις!)

  1. Ποτέ απευθείας! Ο νωπός καφές περιέχει πολλή καφεΐνη και οξύτητα, κάτι που μπορεί να "κάψει" τα φυτά σου.
  2. Άφησε τα κατακάθια να στεγνώσουν καλά και μετά πρόσθεσέ τα σε μικρή ποσότητα στο χώμα – ιδανικά μία κουταλιά της σούπας ανά γλάστρα, μία φορά το μήνα.
  3. Ανάμειξέ τα με κομπόστ ή χώμα για πιο ήπιο αποτέλεσμα.
  4. Χρησιμοποίησέ τα κυρίως σε φυτά που αγαπούν το όξινο pH, όπως οι ορτανσίες, οι αζαλέες και οι γαρδένιες.

Extra tip που δεν ξέρει (σχεδόν) κανείς:

Αν έχεις πρόβλημα με τις γάτες που σκαλίζουν τις γλάστρες σου, πασπάλισε λίγα στεγνά κατακάθια στην επιφάνεια του χώματος. Η μυρωδιά του καφέ τις κρατά μακριά – κι εσύ κερδίζεις γλάστρες και… ησυχία.

Πριν πετάξεις λοιπόν τον καφέ της ημέρας… Σκέψου μήπως είναι καλύτερο να τον "σερβίρεις" στα φυτά σου! Ένα τόσο απλό βήμα μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην υγεία και την ανάπτυξή τους – και δεν κοστίζει απολύτως τίποτα!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί το δέρμα σου δείχνει «θαμπό» το φθινόπωρο και πώς να του ξαναδώσεις λάμψη

Style 04.11.2025
Μόλις αλλάξει η εποχή, αλλάζει και το δέρμα σου - και όχι πάντα προς το καλύτερο

Το ελληνικό τρικ που έκανε το μέλι μπλε και τους τουρίστες να τρελαίνονται

Food 04.11.2025
Μόλις το βλέπουν οι τουρίστες, «παθαίνουν πλάκα και το δοκιμάζουν» -

Το βραστό, ταπεινό λαχανικό με τη μεγάλη αξία

Food 04.11.2025
Πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Α, C και Κ

Το πιο punk σημείο της Ευρώπης: Η πιο «παράνομη» γειτονιά που έγινε τουριστικό αξιοθέατο

Ταξίδια Χτες
Πώς μια εγκαταλειμμένη στρατιωτική βάση μετατράπηκε σε εργαστήριο ελευθερίας

Ο ακριβότερος καφές στον κόσμο πωλείται πλέον στο Ντουμπάι – και η τιμή του προκαλεί ίλιγγο

Food Χτες
«Είναι σοκαριστικό, αλλά αυτό είναι το Ντουμπάι» λένε

Το μυστικό των κατοίκων της Νικόγια που ζουν πάνω από 100 χρόνια: Τι τρώνε;

Food Χτες
Τα 3 φτηνά τρόφιμα που τρώνε καθημερινά στην Κόστα Ρίκα

Μήπως τα ψυχολογικά βάρη που κουβαλάς δεν είναι δικά σου;

Σχέσεις Χτες
Στο νέο επεισόδιο του «Πόσο Εγώ;» μιλάμε για τα βάρη που δε φαίνονται αλλά σε κρατούν κάτω - εκείνα που δεν είναι καν δικά σου, μα τα κουβαλάς σαν να σου ανήκουν.

Micro‑stressors: τα μικρά καθημερινά άγχη που σε ρίχνουν χωρίς να το καταλαβαίνεις

Body+Mind Χτες
Η ζωή δε θα γίνει ποτέ εντελώς ήρεμη - αλλά μπορεί να γίνει πιο διαχειρίσιμη!

4 ασιατικά εστιατόρια στην Αθήνα με απίθανο μπουφέ κάτω από 20€ που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink Προχτές
Αν αγαπάς τις ασιατικές γεύσεις και θέλεις να το ρίξεις έξω χωρίς να αδειάσεις το πορτοφόλι σου, αυτά τα spots πρέπει να μπουν στη λίστα σου!

Το μυστικό που προδίδει αν οι φιλίες σου θα κρατήσουν στο χρόνο

Σχέσεις Προχτές
Κι όμως, υπάρχει ένας μαγικός αριθμός που μπορεί να στο αποκαλύψει!