E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τραμπ ‑ Πούτιν: Μια φιλική σχέση που φαίνεται να καταρρέει

Γιατί ο Τραμπ αλλάζει τόνο απέναντι στον Πούτιν και στον πόλεμο στην Ουκρανία

Δημοσίευση 15/7/2025 | 08:52

Τραμπ ‑ Πούτιν: Μια φιλική σχέση που φαίνεται να καταρρέει

Τα χρόνια των επαίνων στον Ρώσο πρόεδρο από τον Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται εκνευρισμένος με την απουσία προόδου για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και εγκαταλείπει οριστικά, όπως φαίνεται, τη φιλική στάση που κρατούσε επίμονα απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ακόμα και λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή το 2022, χαρακτήριζε τον Πούτιν «ιδιοφυΐα» για την απόπειρα προσάρτησης ουκρανικών εδαφών, λέγοντας: «Πόσο έξυπνο είναι αυτό; Και θα πάει να παίξει τον ειρηνευτή. Είναι πολύ πονηρός. Τον ξέρω καλά».

Ωστόσο την πραγματική αιτία της απογοήτευσης του Τραμπ με τον Πούτιν επιχειρεί να εντοπίσει ανάλυση του MSNBC. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να εξοργίζεται για την εισβολή αλλά τον ενοχλεί ότι ο Πούτιν δεν τον «εξυπηρετεί».

Η βοήθεια στην Ουκρανία εντείνεται μέρα με τη μέρα γιατί ο Πούτιν δεν του συμπεριφέρεται όπως περίμενε. Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι θα τελείωνε τον πόλεμο την πρώτη μέρα της επιστροφής του στο Οβάλ Γραφείο, με πιέσεις στην Ουκρανία και προσωπική χημεία με τον Πούτιν. Ονειρευόταν ένα Νόμπελ Ειρήνης. Τώρα βλέπει το σενάριό του να καταρρέει, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Πούτιν δεν δείχνει διατεθειμένος να εξυπηρετήσει την εικόνα του Τραμπ, ούτε καν με μια προσχηματική δήλωση ότι φταίει ο Μπάιντεν. Αντίθετα, φαίνεται να απολαμβάνει να επιδεικνύει υπεροχή.

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Πούτιν

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν όπλα προηγμένης τεχνολογίας στο ΝΑΤΟ για να υποστηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμο της εναντίον της Ρωσίας.

«Θα κατασκευάσουμε όπλα προηγμένης τεχνολογίας και θα τα στείλουμε στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τραμπ. Ο Τραμπ είπε επίσης ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ, και όχι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι, θα καλύψουν το κόστος των όπλων.

Ο Τραμπ ρωτήθηκε αν αποστέλλονται πύραυλοι Patriot στην Ουκρανία ή συστοιχίες Patriot. «Τα πάντα, τα πάντα», απάντησε.

Παράλληλά δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν «πολύ αυστηρούς δασμού» στην Ρωσία σε 50 ημέρες εάν δεν υπάρξει συμφωνία για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ έχοντας δίπλα του στο Οβάλ Γραφείο τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε παράλληλα στους δημοσιογράφους ότι είναι απογοητευμένος από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η Ρωσία πρέπει να επικεντρωθεί στο εμπόριο και όχι στον πόλεμο»

Ο Τραμπ τόνισε επίσης ότι η Μόσχα πρέπει να επαναφέρει την οικονομία της Ρωσίας σε τροχιά ανάπτυξης. Είπε ότι η Ρωσία έχει «τεράστιο δυναμικό» και πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιήσει τους πόρους της για το εμπόριο και όχι για τον πόλεμο.

«Μιλάω πολύ μαζί του» είπε ο Τραμπ για τον Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι οι συνομιλίες είναι πολύ ευχάριστες, αλλά «δεν σημαίνουν τίποτα» όταν οι πύραυλοι χτυπούν πόλεις.

«Σημαντική η απόφαση του Τραμπ»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «πραγματικά σημαντική». Όπως είπε, η πρωτοβουλία αυτή δίνει τη δυνατότητα στην Ουκρανία να συνεχίσει να αμύνεται απέναντι στη Ρωσία, ενώ επανέλαβε ότι η χρηματοδότηση θα προέλθει από τους Ευρωπαίους συμμάχους. Ο Τραμπ σχολίασε πως αυτό είναι «απόλυτα λογικό», ενώ ο Ρούτε πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι «ανεβάζουν ταχύτητα», χτίζοντας πάνω στην επιτυχία της πρόσφατης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι η απόφαση της συμμαχίας θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει «τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού», κυρίως για την αεράμυνα, πυραυλικά συστήματα και πυρομαχικά. Ο Ρούτε χαρακτήρισε την εξέλιξη εξαιρετική είδηση για το Κίεβο, ευχαριστώντας τον πρόεδρο Τραμπ για την πρωτοβουλία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Ισόβια στον 47χρονο που σκότωσε την πρώην σύζυγό του

Ελλάδα 05.11.2025
Eπειδή «υποπτευόταν ότι είχε σχέση με τον γιο της»

Λούβρο: Διάσημος Youtuber ανάμεσα στους συλληφθέντες για τη ληστεία ‑ Η ύποπτη «κίνηση»

Κόσμος 05.11.2025
Youtuber του μοτοκρός βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες για τη ληστεία στο Λούβρ.

Xάος στο opening του Shein στο Παρίσι: Ουρές πελατών, πλήθη διαδηλωτών

Κόσμος 05.11.2025
Αμφιλεγόμενα τα εγκαίνια της πολυεθνικής Shein στην Πόλη του Φωτός.

«Η Γερμανία είναι ο οίκος ανοχής της Ευρώπης», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής – Ζήτησε απαγόρευση της πορνείας

Κόσμος 05.11.2025
«Οι βίαιες επιθέσεις, η συντριπτική δύναμη των ανδρών και η έλλειψη συναίνεσης επιμένουν»

Βορίζια: Συνελήφθη ο γαμπρός του Φανούρη Καργάκη ‑Βρέθηκε καραμπίνα σε σπηλιά ιδιοκτησίας του

Ελλάδα 05.11.2025
Χειροπέδες στον γαμπρό του 39χρονου Φανούρη Καργάκη, θύμα του μακελειού στα Βορίζια Ηρακλείου, πέρασαν πριν από λίγο οι αστυνομικές Αρχές

Αναστέλλεται η απεργία των ταξί – Κανονικά τα δρομολόγια από τις 6 το πρωί της Πέμπτης

Ελλάδα 05.11.2025
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απεργία αναστέλλεται καθώς ο κ. Κυρανάκης έδειξε διάθεση για συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες και τους οδηγούς ταξί

Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλείνει για ένα μήνα – Πώς θα μετακινούνται οι επιβάτες

Ελλάδα 05.11.2025
Θα λειτουργήσει νέα λεωφορειακή γραμμή Μ1 και θα γίνει ενίσχυση τριών ακόμη γραμμών

Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς στη Γαλλία: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες

Κόσμος 05.11.2025
«Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» φώναζε ο οδηγός

Ποια είναι η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι; Ο έρωτας μέσω εφαρμογής γνωριμιών, η μάχη κατά του «αμερικανικού ιμπεριαλισμού»

Κόσμος 05.11.2025
«Συνήθιζα να αρνούμαι το συριακό μέρος του εαυτού μου και έλεγα στους ανθρώπους ότι ήμουν Αμερικανίδα όταν ήμουν εννέα ή δώδεκα ετών, περίπου, γιατί ήταν κάτι πολύ cool»

Φοιτητής καταδικάστηκε σε 14 μήνες φυλάκιση για σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε τοίχο του ΕΜΠ

Ελλάδα 05.11.2025
Τι αναφέρει ο κοσμήτορας που τον κατέγραψε σε φωτογραφία