Eurostat: Ούτε μια εβδομάδα διακοπές δεν σηκώνει το πορτοφόλι των μισών Ελλήνων
Δεύτερη η Ελλάδα στην Ε.Ε. στο ποσοστό των πολιτών που αδυνατούν να κάνουν διακοπές για μία εβδομάδα τον χρόνο
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/7/2025 | 19:25

Η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε το 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023, η Ελλάδα ήταν τέταρτη στη σχετική λίστα με 43%.
Σχεδόν οι μισοί Έλληνες άνω των 16 ετών (46%) δεν αντέχουν να πληρώσουν ούτε για μια συνεχόμενη εβδομάδα διακοπές μακριά από το σπίτι τους, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat, που αφορούν το 2024.
Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τη χώρα μας στη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Ρουμανία, όπου σχεδόν οι έξι στους δέκα (58,6%) δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές για επτά μέρες. Η Βουλγαρία βρίσκεται πλέον σε ελαφρώς καλύτερη θέση από εμάς, με το 41,4% να δηλώνουν οικονομική αδυναμία για διακοπές έστω μιας εβδομάδας. Τα στοιχεία της Εurostat συγκλίνουν με την πρόσφατη έρευνα του IΕΛΚΑ για το 2025, όπου το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να πάει καθόλου διακοπές αυτό το καλοκαίρι.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το 27% των πολιτών της Ε.Ε. δεν μπορούσαν να καλύψουν το κόστος εβδομαδιαίων διακοπών το 2024. Tο ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς μειωμένο, κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2023 και κατά 10,6 μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2014.
Επιδεινώνεται η κατάσταση στην Ελλάδα
Ενώ όμως στις περισσότερες χώρες της ΕΕ η λεγόμενη «φτώχεια διακοπών» ή αλλιώς ο «τουριστικός αποκλεισμός» μειώνεται, η Ελλάδα ακολουθεί αντίστροφη πορεία.
Στην αντίστοιχη έρευνα της Εurostat για το 2023, το ποσοστό των Ελλήνων που δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε μια εβδομάδα διακοπές μακριά από το σπίτι τους ανερχόταν στο 43%, στο ίδιο ύψος με την Ουγγαρία. Η φτώχεια διακοπών στην Ουγγαρία μειώθηκε ορατά, κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας πλέον το 39,3%.
Βελτίωση σημειώθηκε και στη Βουλγαρία, με μείωση των αποκλεισμένων από τις διακοπές κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Αντιθέτως ο πληθυσμός των Ελλήνων άνω των 16 ετών που δεν αντέχουν να πληρώσουν ούτε για μια εβδομάδα διακοπές, αυξήθηκε σε ένα χρόνο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Υπενθυμίζεται επίσης πως στα μέσα Ιουνίου, το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) δημοσίευσε τα αποτελέσματά έρευνάς του, με δείγμα 800 ατόμων, με την καταναλωτική και αγοραστική συμπεριφορά στις διακοπές του καλοκαιριού.
Όπως προέκυψε, το 52% των ερωτηθέντων δεν προγραμματίζει να κάνει διακοπές το καλοκαίρι του 2025, με το ΙΕΛΚΑ, να τονίζει ότι το γεγονός αυτό «ενδέχεται να αντικατοπτρίζει είτε οικονομικές πιέσεις, είτε άλλους προσωπικούς περιορισμούς». Από το υπόλοιπο 48%, το 33% έστω και περιορισμένες, το 14% δηλώνει πως θα ταξιδέψει όπως κάθε χρόνο και 1% περισσότερες ημέρες. «Ο μέσος χρόνος διακοπών για όσους τελικά ταξιδέψουν διαμορφώνεται στις 11,3 ημέρες, στοιχείο που επιβεβαιώνει την τάση για συγκρατημένες αποδράσεις» σημειώνει επίσης το ΙΕΛΚΑ, που διαπιστώνει την τάση περιορισμού των εξόδων στις διακοπές, τόσο στην επιλογή προορισμού, όσο και στις διατροφικές συνήθειες.
Τα συμπεράσματα της έρευνας καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ:
• 1 στους 2 σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές και κερδίζουν έδαφος οι οικονομικοί τύποι διακοπών (εξοχικά, ενοικιαζόμενα δωμάτια)
• 11,3 ημέρες ο μέσος χρόνος διακοπών
• 1 στους 2 καταναλωτές μαγειρεύουν συστηματικά στις διακοπές τους
• Πάνω από 200 € η μέση δαπάνη για αγορές άλλων προϊόντων στις διακοπές – Στα 150€ η μέση δαπάνη για αγορά τροφίμων
• 1 στους 2 συγκρατούν τα έξοδα τους και ενισχύουν τη διατροφική τους αυτάρκεια