Βρίσκεται στην καρδιά της Μεσογείου, όμως η Αθήνα κατέχει μια θέση ανάμεσα στις πιο... ασφυκτικά μποτιλιαρισμένες πόλεις της Ευρώπης.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων που παρουσιάστηκε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η ελληνική πρωτεύουσα κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα των ευρωπαϊκών πόλεων με τον μεγαλύτερο χρόνο απαιτούμενης διαδρομής, καταγράφοντας μια καθημερινότητα που «τρέχει»... με φρένο.
Σχεδόν μισή ώρα για 10 χιλιόμετρα
Ο μέσος χρόνος που χρειάζεται ένας οδηγός για να διανύσει μόλις 10 χιλιόμετρα στο κέντρο της Αθήνας είναι 29 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα. Πρόκειται για μια επίδοση που την τοποθετεί στην 8η θέση της Ευρώπης, ξεπερνώντας την απόδοση άλλων μεγάλων πόλεων, όπως η Ρώμη και οι Βρυξέλλες, και μόλις κάτω από το Λονδίνο, το Δουβλίνο και τη Βαρκελώνη, όπου οι καθυστερήσεις είναι ακόμα πιο έντονες.
Τα στοιχεία, που προέρχονται από την TomTom, δείχνουν πως ο μέσος Αθηναίος οδηγός χάνει 100 ώρες τον χρόνο στην κίνηση, ενώ το 34% του χρόνου οδήγησης πραγματοποιείται σε συνθήκες συμφόρησης.
Η πόλη του Ι.Χ.
Το πρόβλημα εντείνεται από τον υψηλό αριθμό ιδιωτικών οχημάτων. Η Αθήνα έχει 450 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους, αριθμός χαμηλότερος από χώρες όπως η Γερμανία (650 ανά 1.000), αλλά η χρήση του Ι.Χ. είναι πιο εκτεταμένη λόγω ελλιπών εναλλακτικών μεταφορών.
Παράλληλα, η χωρητικότητα του οδικού δικτύου κρίνεται ανεπαρκής για τον όγκο των μετακινήσεων, ενώ και η συμπεριφορά των οδηγών, συχνά επιθετική, δυσκολεύει τη ροή. Όπως σημείωσε ο καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, η κατάσταση επιδεινώνεται σε συγκεκριμένους άξονες, όπως ο Κηφισός και η Κηφισίας.
Το επόμενο βήμα
Οι συγκοινωνιολόγοι επισημαίνουν ότι οι μεταβαλλόμενες τάσεις μετακίνησης θα πρέπει να ενσωματωθούν στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο του ΟΑΣΑ, ώστε να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της πόλης και οι συμπεριφορές των κατοίκων.
Μπορεί η Αθήνα να μη διαθέτει τη συγκοινωνιακή υποδομή των μεγαλουπόλεων της Δυτικής Ευρώπης, αλλά οι αριθμοί δείχνουν καθαρά πως η υπερβολική εξάρτηση από το Ι.Χ. και το ανεπαρκές δίκτυο οδηγούν σε έναν κυκλοφοριακό φαύλο κύκλο. Και όσο δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό, οι ώρες που περνάμε ακινητοποιημένοι, απλώς θα συσσωρεύονται.