Οι 10 περιοχές της Αττικής με τον πιο καθαρό και τον πιο «βρώμικο» αέρα
Δείτε αναλυτικά
Δημοσίευση 9/7/2025 | 12:55

Τη δυνατότητα να χαρτογραφήσουμε τις περιοχές με τον πιο καθαρό και τον πιο «βρώμικο» αέρα της Αθήνας μας δίνει πλέον η τεχνολογία, διαψεύδοντας μάλιστα πολλές φορές τις προσδοκίες μας για τις γειτονιές που θεωρούμε πως έχουν καλύτερη ή χειρότερη ποιότητα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελευσίνας, η οποία διαπιστώσαμε πως τις τελευταίες μέρες αποτελεί μία από περιοχές με την καλύτερη ποιότητα αέρα.
Σε γενικές γραμμές η ποιότητα αέρα της πρωτεύουσας χαρακτηρίζεται μέτρια, κυρίως λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων PM2.5. Τα σωματίδια κάτω από 2,5 PM είναι μικροσκοπικά σωματίδια (στερεά ή υγρά) που υπάρχουν στον αέρα και δεν μπορούμε να τα δούμε με γυμνό μάτι παρά μόνο με μικροσκόπιο. Τα σωματίδια μετριούνται σε μικρόμετρα (mμ) όπου κάθε mμ είναι όσο 1 χιλιοστό του χιλιοστού (106 του μέτρου).
Λαμβάνοντας υπόψιν, λοιπόν, τις παραπάνω διευκρινίσεις ποια είναι τα σημεία με την πιο καθαρή και την πιο ρυπογόνα ατμόσφαιρα της Αττικής;
Σύμφωνα με τα δεδομένα που προσφέρει σε πραγματικό χρόνο το IQAir, οι γειτονιές της Αθήνα με τον χειρότερο αέρα είναι οι Θρακομακεδόνες με βαθμολογία 71 σε μία κλίμακα όπου το 0 θεωρείται εξαιρετική ποιότητα αέρα και το 300 πολύ ανθυγιεινή ποιότητα αέρα. Την ίδια βαθμολογία (71) έχει το Μαρούσι, ενώ ακολουθεί η Νέα Σμύρνη με 64, το σημείο όπου βρίσκεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επίσης με 64 και ο σταθμός του Περιστερίου με 60.
Αναλυτικά στις παραπάνω περιοχές παρατηρούνται οι εξής συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM 2.5.
- Θρακομακεδόνες: PM2.5 20 µg/m³
- Μαρούσι: PM2.5 20 µg/m³
- Νέα Σμύρνη: PM2.5 16 µg/m³
- Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: PM2.5 16 µg/m³
- Περιστέρι - Σταθμός: PM2.5 14 µg/m³
- Απεναντίας οι περιοχές με την καλύτερη ποιότητα αέρα στην Αττική είναι ο Κορυδαλλός με βαθμολογία 33, η Πετρούπολη και συγκεκριμένα στην οδό Νικηταρά όπου βρίσκεται ο σταθμός μέτρησης της ποιότητας αέρα με βαθμολογία 38, η περιοχή Ριζάρη και η… Ελευσίνα με βαθμολογία 44 και το Χαϊδάρι και δη επί της οδού Σύρου με βαθμολογία 50.
Αναλυτικά στις παραπάνω περιοχές παρατηρούνται οι εξής συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM 2.5.
- Κορυδαλλός: PM2.5 6 µg/m³
- Πετρούπολη (Νικηταρά): PM2.5 6.9 µg/m³
- Ριζάρη: PM2.5 8 µg/m³
- Ελευσίνα: PM2.5 8 µg/m³
- Χαϊδάρι - Σύρου PM2.5 9 µg/m³
Τα μικροσωματίδια, αποτελούν μαζί με το διοξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου και το όζον από τα πλέον επιβλαβή για την υγεία των πολιτών, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Πρόκειται για ρύπους που έχουν μεγαλύτερη παρουσία στην ατμόσφαιρα των αστικών περιοχών, όπως και η Αθήνα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη περιβαλλοντική αιτία πρόωρου θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με περίπου 300.000 πρόωρους θανάτους ετησίως.
Οι περιοχές που είναι περισσότερο επιβαρυμένες διαφέρουν ακόμη και από ώρα σε ώρα και τα επίσημα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι διαθέσιμα μέσω του διαδραστικού χάρτη IQAir.
Από τι εξαρτάται η επιβάρυνση μίας περιοχής
Η επιβάρυνση μιας περιοχής εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την έκταση πρασίνου που μπορεί να διαθέτει, τη χρήση των οχημάτων, από την εποχή, καθότι τον χειμώνα οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξάνονται λόγω της χρήσης τζακιού για τη θέρμανση, αλλά και από το ενδεχόμενο να συνιστά βιομηχανική περιοχή.
Σύμφωνα με το IQAir, η ποιότητα του αέρα στην Αθήνα είναι επί του παρόντος μέτρια, με τον δείκτη ποιότητας αέρα (AQI) να κυμαίνεται γύρω στο 58. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας είναι γενικά αποδεκτός, αλλά για ορισμένες ευαίσθητες ομάδες, όπως παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, μπορεί να προκαλέσει κάποια ενόχληση ή προβλήματα υγείας.