E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Από φλεγόμενο όχημα ξεκίνησε η πυρκαγιά που μαίνεται στη Μασσαλία: Η νύχτα θα είναι κρίσιμη, λέει ο δήμαρχος

Δείτε βίντεο

Δημοσίευση 8/7/2025 | 20:55

Από φλεγόμενο όχημα ξεκίνησε η πυρκαγιά που μαίνεται στη Μασσαλία: Η νύχτα θα είναι κρίσιμη, λέει ο δήμαρχος

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η Μασσαλία, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης κοντά στην πόλη Les Pennes-Mirabeau, με αφετηρία ένα όχημα που τυλίχθηκε στις φλόγες στον αυτοκινητόδρομο A552, συνεχίζει να καίει με τους ανέμους να πνέουν με πάνω από 70 χλμ./ώρα.

Η κατάσταση υποχρέωσε το αεροδρόμιο της Μασσαλίας, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, να αναστείλει όλες τις πτήσεις λίγο μετά το ξέσπασμα της φωτιάς. Προγραμματισμένες αναχωρήσεις προς Βρυξέλλες, Μόναχο και Νάπολη ακυρώθηκαν, ενώ εισερχόμενες πτήσεις κατευθύνθηκαν σε γειτονικά αεροδρόμια, όπως της Νίκαιας και της Νιμ.

Ο δήμαρχος Μασσαλίας Μπενουά Παϊάν, σε δηλώσεις του στο BFMTV, ανακοίνωσε ότι «εκκενώθηκαν δεκάδες σπίτια που βρίσκονταν στον μεγαλύτερο κίνδυνο», ενώ τόνισε πως οι πυροσβέστες έχουν ήδη καταφέρει να σώσουν εκατοντάδες κατοικίες από την καταστροφή. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Παϊάν τόνισε: «Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες της Μασσαλίας αυτή τη στιγμή είναι μια μάχη» και παρομοίασε τις προσπάθειες κατάσβεσης με «ανταρτοπόλεμο».

«Περιμένουμε να δούμε τι θα φέρει η νύχτα, γιατί είναι καθοριστική. Τα πάντα είναι στρατηγικά: η ταχύτητα του ανέμου, η υγρασία, το σκοτάδι – κάθε παράγοντας μετράει», υπογράμμισε ο δήμαρχος, περιγράφοντας τη δυσκολία του έργου που καλούνται να φέρουν εις πέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η νομαρχία Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής κάλεσε τους κατοίκους του 16ου διαμερίσματος της Μασσαλίας να παραμείνουν στα σπίτια τους με πόρτες και παντζούρια κλειστά και να τοποθετήσουν βρεγμένα πανιά στα ανοίγματα για να αποφύγουν την εισπνοή καπνού. Παράλληλα, ζητήθηκε να παραμείνουν οι δρόμοι ελεύθεροι για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

«Η φωτιά εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα. Αποφύγετε κάθε υπαίθρια δραστηριότητα και μην μπλοκάρετε τις προσβάσεις για τα συνεργεία διάσωσης» αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου Μασσαλίας, που έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Στο μέτωπο επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 220 οχήματα, ελικόπτερα και αεροσκάφη, ενώ δύο οικιστικά συγκροτήματα έχουν ήδη εκκενωθεί και οι δυνάμεις δίνουν μάχη για να προστατεύσουν γηροκομείο που βρίσκεται πολύ κοντά στις φλόγες.

Περισσότερες από δέκα κατοικίες επλήγησαν από τις φλόγες, εκ των οποίων οι πέντε βρίσκονται στη Μασσαλία, όπως ανέφερε αναλυτικά ο περιφερειάρχης της Περιφέρειας Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής.

Μόνο μία κατοικία καταστράφηκε ολοσχερώς. Σύμφωνα με το Sky News, τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν και εννέα πυροσβέστες παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης από τον καπνό, με έναν εξ αυτών να χρειάζεται διακομιδή στο νοσοκομείο λόγω τραυματισμού στον ώμο.

«Η εικόνα είναι αποκαλυπτική», είπε η Μονίκ Μπαϊγιάρ, κάτοικος της Les Pennes-Mirabeau, όπου πολλοί γείτονες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. «Ο καπνός είναι έντονος και αποπνικτικός» περιέγραψε η Ζακλίν Ρεβίγια, άλλη κάτοικος της περιοχής.

Την ίδια ώρα, περίπου 250 χλμ. δυτικά, η φωτιά κοντά στη Ναρμπόν συνεχίζει να καίει ασταμάτητα, έχοντας καταστρέψει ήδη 2.000 εκτάρια δάσους και προκαλώντας την τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας στην Α9, ενώ δεκάδες οικογένειες έχουν απομακρυνθεί προληπτικά.

«Θα έχουμε μια δύσκολη νύχτα, οι πυροσβέστες είναι εξουθενωμένοι», προειδοποιεί ο αρχηγός της πυροσβεστικής του νομού Οντ, τονίζοντας ότι οι ισχυροί άνεμοι και η ξηρασία δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την περαιτέρω εξάπλωση της φωτιάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Ισόβια στον 47χρονο που σκότωσε την πρώην σύζυγό του

Ελλάδα 05.11.2025
Eπειδή «υποπτευόταν ότι είχε σχέση με τον γιο της»

Λούβρο: Διάσημος Youtuber ανάμεσα στους συλληφθέντες για τη ληστεία ‑ Η ύποπτη «κίνηση»

Κόσμος 05.11.2025
Youtuber του μοτοκρός βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες για τη ληστεία στο Λούβρ.

Xάος στο opening του Shein στο Παρίσι: Ουρές πελατών, πλήθη διαδηλωτών

Κόσμος 05.11.2025
Αμφιλεγόμενα τα εγκαίνια της πολυεθνικής Shein στην Πόλη του Φωτός.

«Η Γερμανία είναι ο οίκος ανοχής της Ευρώπης», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής – Ζήτησε απαγόρευση της πορνείας

Κόσμος 05.11.2025
«Οι βίαιες επιθέσεις, η συντριπτική δύναμη των ανδρών και η έλλειψη συναίνεσης επιμένουν»

Βορίζια: Συνελήφθη ο γαμπρός του Φανούρη Καργάκη ‑Βρέθηκε καραμπίνα σε σπηλιά ιδιοκτησίας του

Ελλάδα 05.11.2025
Χειροπέδες στον γαμπρό του 39χρονου Φανούρη Καργάκη, θύμα του μακελειού στα Βορίζια Ηρακλείου, πέρασαν πριν από λίγο οι αστυνομικές Αρχές

Αναστέλλεται η απεργία των ταξί – Κανονικά τα δρομολόγια από τις 6 το πρωί της Πέμπτης

Ελλάδα 05.11.2025
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απεργία αναστέλλεται καθώς ο κ. Κυρανάκης έδειξε διάθεση για συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες και τους οδηγούς ταξί

Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλείνει για ένα μήνα – Πώς θα μετακινούνται οι επιβάτες

Ελλάδα 05.11.2025
Θα λειτουργήσει νέα λεωφορειακή γραμμή Μ1 και θα γίνει ενίσχυση τριών ακόμη γραμμών

Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς στη Γαλλία: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες

Κόσμος 05.11.2025
«Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» φώναζε ο οδηγός

Ποια είναι η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι; Ο έρωτας μέσω εφαρμογής γνωριμιών, η μάχη κατά του «αμερικανικού ιμπεριαλισμού»

Κόσμος 05.11.2025
«Συνήθιζα να αρνούμαι το συριακό μέρος του εαυτού μου και έλεγα στους ανθρώπους ότι ήμουν Αμερικανίδα όταν ήμουν εννέα ή δώδεκα ετών, περίπου, γιατί ήταν κάτι πολύ cool»

Φοιτητής καταδικάστηκε σε 14 μήνες φυλάκιση για σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε τοίχο του ΕΜΠ

Ελλάδα 05.11.2025
Τι αναφέρει ο κοσμήτορας που τον κατέγραψε σε φωτογραφία