E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Από φλεγόμενο όχημα ξεκίνησε η πυρκαγιά που μαίνεται στη Μασσαλία: Η νύχτα θα είναι κρίσιμη, λέει ο δήμαρχος

Δείτε βίντεο

Δημοσίευση 8/7/2025 | 20:55

Από φλεγόμενο όχημα ξεκίνησε η πυρκαγιά που μαίνεται στη Μασσαλία: Η νύχτα θα είναι κρίσιμη, λέει ο δήμαρχος

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η Μασσαλία, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης κοντά στην πόλη Les Pennes-Mirabeau, με αφετηρία ένα όχημα που τυλίχθηκε στις φλόγες στον αυτοκινητόδρομο A552, συνεχίζει να καίει με τους ανέμους να πνέουν με πάνω από 70 χλμ./ώρα.

Η κατάσταση υποχρέωσε το αεροδρόμιο της Μασσαλίας, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, να αναστείλει όλες τις πτήσεις λίγο μετά το ξέσπασμα της φωτιάς. Προγραμματισμένες αναχωρήσεις προς Βρυξέλλες, Μόναχο και Νάπολη ακυρώθηκαν, ενώ εισερχόμενες πτήσεις κατευθύνθηκαν σε γειτονικά αεροδρόμια, όπως της Νίκαιας και της Νιμ.

Ο δήμαρχος Μασσαλίας Μπενουά Παϊάν, σε δηλώσεις του στο BFMTV, ανακοίνωσε ότι «εκκενώθηκαν δεκάδες σπίτια που βρίσκονταν στον μεγαλύτερο κίνδυνο», ενώ τόνισε πως οι πυροσβέστες έχουν ήδη καταφέρει να σώσουν εκατοντάδες κατοικίες από την καταστροφή. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Παϊάν τόνισε: «Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες της Μασσαλίας αυτή τη στιγμή είναι μια μάχη» και παρομοίασε τις προσπάθειες κατάσβεσης με «ανταρτοπόλεμο».

«Περιμένουμε να δούμε τι θα φέρει η νύχτα, γιατί είναι καθοριστική. Τα πάντα είναι στρατηγικά: η ταχύτητα του ανέμου, η υγρασία, το σκοτάδι – κάθε παράγοντας μετράει», υπογράμμισε ο δήμαρχος, περιγράφοντας τη δυσκολία του έργου που καλούνται να φέρουν εις πέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η νομαρχία Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής κάλεσε τους κατοίκους του 16ου διαμερίσματος της Μασσαλίας να παραμείνουν στα σπίτια τους με πόρτες και παντζούρια κλειστά και να τοποθετήσουν βρεγμένα πανιά στα ανοίγματα για να αποφύγουν την εισπνοή καπνού. Παράλληλα, ζητήθηκε να παραμείνουν οι δρόμοι ελεύθεροι για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

«Η φωτιά εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα. Αποφύγετε κάθε υπαίθρια δραστηριότητα και μην μπλοκάρετε τις προσβάσεις για τα συνεργεία διάσωσης» αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου Μασσαλίας, που έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Στο μέτωπο επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 220 οχήματα, ελικόπτερα και αεροσκάφη, ενώ δύο οικιστικά συγκροτήματα έχουν ήδη εκκενωθεί και οι δυνάμεις δίνουν μάχη για να προστατεύσουν γηροκομείο που βρίσκεται πολύ κοντά στις φλόγες.

Περισσότερες από δέκα κατοικίες επλήγησαν από τις φλόγες, εκ των οποίων οι πέντε βρίσκονται στη Μασσαλία, όπως ανέφερε αναλυτικά ο περιφερειάρχης της Περιφέρειας Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής.

Μόνο μία κατοικία καταστράφηκε ολοσχερώς. Σύμφωνα με το Sky News, τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν και εννέα πυροσβέστες παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης από τον καπνό, με έναν εξ αυτών να χρειάζεται διακομιδή στο νοσοκομείο λόγω τραυματισμού στον ώμο.

«Η εικόνα είναι αποκαλυπτική», είπε η Μονίκ Μπαϊγιάρ, κάτοικος της Les Pennes-Mirabeau, όπου πολλοί γείτονες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. «Ο καπνός είναι έντονος και αποπνικτικός» περιέγραψε η Ζακλίν Ρεβίγια, άλλη κάτοικος της περιοχής.

Την ίδια ώρα, περίπου 250 χλμ. δυτικά, η φωτιά κοντά στη Ναρμπόν συνεχίζει να καίει ασταμάτητα, έχοντας καταστρέψει ήδη 2.000 εκτάρια δάσους και προκαλώντας την τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας στην Α9, ενώ δεκάδες οικογένειες έχουν απομακρυνθεί προληπτικά.

«Θα έχουμε μια δύσκολη νύχτα, οι πυροσβέστες είναι εξουθενωμένοι», προειδοποιεί ο αρχηγός της πυροσβεστικής του νομού Οντ, τονίζοντας ότι οι ισχυροί άνεμοι και η ξηρασία δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την περαιτέρω εξάπλωση της φωτιάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η UEFA αλλάζει τους κανόνες στα νοκ‑άουτ ματς του Champions, Europa και Conference League

Αθλητικά Νέα Χτες
Όσον αφορά τη νοκ-αόυτ φάση των διοργανώσεων της

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στο Τέξας: Στους 107 οι νεκροί

Κόσμος Χτες
Την Παρασκευή μεταβαίνει στην περιοχή ο Τραμπ

Οργή της οικογένειας του 21χρονου ΟΥΚα που έχασε τη ζωή του στην εκπαίδευση: «Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ σε ατομικό καψόνι»

Ελλάδα Χτες
Για «εν ψυχρώ δολοφονία» του στρατιώτη Αλέξανδρου Κετίκογλου που έχασε τη ζωή του τον Νοέμβριο του 2024, κάνει λόγο η οικογένειά του μέσω των δικηγόρων της

Απόφαση σταθμός για τον υπερτουρισμό στη Μαδρίτη: Κλείσιμο τουριστικών διαμερισμάτων

Κόσμος Χτες
Οικογένεια, η οποία έχει δύο παιδιά, κατήγγειλε ότι υπέφερε από έντονο στρες, άγχος και αϋπνία λόγω της θορυβώδους και ανάρμοστης συμπεριφοράς των μεθυσμένων επισκεπτών των τουριστικών διαμερισμάτων

Μεταναστευτικό ‑ Αναβρασμός: Ο Χαφτάρ έδιωξε την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία και τον Πλεύρη

Ελλάδα Χτες
Η κυβέρνηση Χαφτάρ χαρακτήρισε τους τρεις υπουργούς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο ως ανεπιθύμητους

Εικόνες Αποκάλυψης από την πυρκαγιά κοντά στη Μασσαλία

Κόσμος Χτες
Έκλεισε το αεροδρόμιο, δείτε βίντεο