Καρκίνος παχέος εντέρου: Πώς το σωματικό βάρος στα πρώτα χρόνια ζωής επηρεάζει τον μελλοντικό κίνδυνο
Τι δείχνει μεγάλη νέα μελέτη
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 9/7/2025 | 00:04

Μια διεθνής επιστημονική ανασκόπηση έρχεται να ρίξει φως σε έναν καθοριστικό παράγοντα που επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου: το σωματικό βάρος από τη γέννηση έως και τα πρώτα ενήλικα χρόνια.
Η μελέτη, που συγκέντρωσε και ανέλυσε τα ευρήματα από 37 επιστημονικές έρευνες, καταλήγει σε ένα σαφές συμπέρασμα: όσο υψηλότερος ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στις νεαρές ηλικίες, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αργότερα στη ζωή.
Η σχέση βάρους και κινδύνου ξεκινά από τη γέννηση
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Wageningen, ακόμα και το βάρος κατά τη γέννηση φαίνεται να παίζει ρόλο. Κάθε επιπλέον κιλό σε νεογέννητο σχετίστηκε με 9% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στην ενήλικη ζωή.
Κατά την παιδική ηλικία (2-9 ετών), μια αύξηση του ΔΜΣ κατά μία τυπική απόκλιση αντιστοιχεί σε αξιοσημείωτη άνοδο του κινδύνου. Στην εφηβεία (10-19 ετών), κάθε αύξηση 5 μονάδων στον ΔΜΣ συνδέθηκε με 5%-18% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου αργότερα.
Ακόμα και στην πρώιμη ενήλικη ζωή (18-25 ετών), κάθε άνοδος 5 μονάδων στον ΔΜΣ μεταφράζεται σε 12% μεγαλύτερο ρίσκο. Οι επιλογές που κάνουμε – ή που γίνονται για εμάς – από τη βρεφική ηλικία φαίνεται ότι αφήνουν αποτύπωμα στην υγεία μας για δεκαετίες.
pexels
Ισχυρές ενδείξεις για αιτιώδη σύνδεση
Η δρ. Dieuwertje Kok, ειδικός σε θέματα διατροφής και καρκίνου, εξηγεί ότι το σημαντικότερο εύρημα αυτής της ανασκόπησης είναι πως το αυξημένο σωματικό βάρος δεν είναι απλώς ένας αριθμός. Υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στον υψηλό ΔΜΣ σε μικρές ηλικίες και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Όπως τονίζει και η δρ. Helen Croker από το World Cancer Research Fund, ο καρκίνος δεν εμφανίζεται από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι μια μακρόχρονη διαδικασία, που μπορεί να ξεκινά ακόμα και δεκαετίες πριν τη διάγνωση.
Το μήνυμα της μελέτης είναι ξεκάθαρο: αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε το βάρος που είχαμε στην παιδική ηλικία, η κατανόηση της επίδρασής του μάς βοηθά να δούμε την πρόληψη αλλιώς.
Η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής από μικρή ηλικία, με σωστή διατροφή και κίνηση, δεν αφορά μόνο την εικόνα του σώματός μας, αλλά τη μακροχρόνια υγεία μας. Μπορεί να είναι, μάλιστα, ένα από τα πιο ισχυρά «όπλα» ενάντια στον καρκίνο.