Καιρός: Ποιες περιοχές θα «βράσουν» αύριο με 40αρια
Σε κλοιό καύσωνα παραμένει η χώρα
Δημοσίευση 7/7/2025 | 20:27

Αφόρητη αναμένεται να είναι η ζέστη και αύριο Τρίτη, καθώς το κύμα ζέστης που επηρεάζει τη χώρα μας αναμένεται να διαρκέσει, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς.
Την Τρίτη 8/7 θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, ενώ αναμένεται μικρή πτώση στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:
- στα ανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
- στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 και κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου.
- στα νησιά του Ιονίου τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
- στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Δύσκολη θα είναι η κατάσταση και κατά τις βραδινές ώρες στις μεγαλουπόλεις καθώς η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, με τις ελάχιστες θερμοκρασίες να κυμαίνονται περί 27 και 29 βαθμούς κελσίου.
Ο καιρός την Τρίτη
Γενικά αίθριος καιρός την Τρίτη με πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα κεντρικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά αναμένεται μικρή πτώση.
Αίθριος ο καιρός στην Αττική με τους ανέμους να πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες στα δυτικά έως 6μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 39 βαθμούς και στα παράκτια του νομού θα είναι 2με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Στη Θεσσαλονίκη, γενικά αίθριος καιρός με τους ανέμους να πνέουν μεταβλητοί 2με 3 και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 23 και 38 βαθμούς κελσίου.
Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα
- Μακεδονία, Θράκη
- Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ορεινά.
- Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
- Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Ποιες περιοχές θα «καούν» τις επόμενες ώρες
- Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Ποιες περιοχές θα «καούν» τις επόμενες ώρες
- Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 με 39, τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
- Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
- Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
- Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από τις μεσημβρινές ώρες από δυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 22 έως 36, στα ηπειρωτικά έως 38, κατά τόπους 39 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
- Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
- Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
- Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία κατά τόπους έως 6 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 με 40, τοπικά έως 41 βαθμούς Κελσίου.
- Κυκλάδες, Κρήτη
- Αίθριος.
- Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία στη δυτική Κρήτη έως 6 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 με 34, στην Κρήτη τοπικά έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
- Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
- Αίθριος.
- Άνεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
- Θεσσαλία
- Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
- Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 4, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες έως 5 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 22 έως 40, τοπικά έως 41 με 42 βαθμούς και στις Σποράδες έως 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός την Τετάρτη
Στα βορειοδυτικά λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα τοπικών βροχών, ενώ στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ορεινά οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά και από το βράδυ στα βόρεια θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί όπου θα φτάσουν τοπικά τα 6 και πιθανώς τα 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά ηπειρωτικά και το Ιόνιο, στην υπόλοιπη χώρα όμως θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους τους 40 με 42 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά τους 35 με 36 και κατά τόπους τους 37 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και κατά τόπους στην Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς και στο Ιόνιο τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός την Πέμπτη
Στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς στις Σποράδες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα για πρόσκαιρους όμβρους και βελτίωση από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και μόνο στα νοτιοανατολικά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο,Τρίτη 08 Ιουλίου, στην Αττική, καθώς και σε περιοχές των περιφερειών Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).
Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:
• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Μεσσηνίας, ΠΕ Λακωνίας)
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Τρικάλων)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)
Κίνδυνος πυρκαγιάς 7/7
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Συνεπώς, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω περιοχών τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).
Ταυτόχρονα, για αυτές τις περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.
Επιπλέον, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:
- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
- Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
- Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.