E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος κρουαζιέρας: Στα 20 ευρώ ανά επιβάτη για αποβίβαση στα λιμάνια Μυκόνου και Σαντορίνης

Σύμφωνα με την ΚΥΑ των υπουργείων

Δημοσίευση 3/7/2025 | 08:06

Τέλος κρουαζιέρας: Στα 20 ευρώ ανά επιβάτη για αποβίβαση στα λιμάνια Μυκόνου και Σαντορίνης
pexels

Σύμφωνα με την ΚΥΑ των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού από την 21η Ιουλίου θα αρχίσει η καταβολή του τέλους κρουαζιέρας.

Το τέλος υπέρ του Δημοσίου, που θα επιβάλλεται σε αποβιβαζόμενους στους λιμένες της χώρας επιβάτες επαγγελματικών πλοίων αναψυχής που εκτελούν περιηγητικά ταξίδια (κρουαζιέρες), διαμορφώνεται ως εξής:

Για την περίοδο από 1ης Ιουνίου έως 30ής Σεπτεμβρίου, το τέλος κρουαζιέρας ανέρχεται σε είκοσι ευρώ για αποβίβαση σε λιμένες των νήσων Μυκόνου και Σαντορίνης και σε πέντε ευρώ για αποβίβαση στους λοιπούς λιμένες της χώρας.

Για την περίοδο από 1ης έως 31ης Οκτωβρίου και από 1ης Απριλίου έως 31ης Μαΐου, σε δώδεκα ευρώ για αποβίβαση σε λιμένες των νήσων Μυκόνου και Σαντορίνης και σε τρία ευρώ για αποβίβαση στους λοιπούς λιμένες της χώρας.

Για την περίοδο από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου, σε τέσσερα ευρώ για αποβίβαση σε λιμένες των νήσων Μυκόνου και Σαντορίνης και σε ένα ευρώ για αποβίβαση στους λοιπούς λιμένες της χώρας.

Διευκρινίζεται ότι το 1/3 των εσόδων θα εγγράφεται σε ύψος στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και θα επιχορηγούνται οι δήμοι, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων ευρίσκονται οι λιμένες αποβίβασης, για έργα βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος και των υποδομών τους. Το Υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν θα κατανέμει με βάση την ανωτέρω πληροφορία το ποσό ανά δήμο. Ακόμα 1/3 του ποσού θα διατίθεται για έργα του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΑΠΔΕ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ το υπόλοιπο ποσό (1/3) εγγράφεται σε ύψος στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δύναται να διενεργεί, μέσω των Λιμενικών Αρχών, δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ορθή απόδοση του τέλους ενώ οι Λιμενικές Αρχές δύνανται να διασταυρώνουν τα στοιχεία που δήλωσαν οι ναυτικοί πράκτορες ή οι εταιρείες κρουαζιέρας ή οι ελληνικές διαχειρίστριες εταιρείες. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη καταβολή ή ανακριβής καταβολή του τέλους, τα υπόχρεα πρόσωπα ενημερώνονται και τάσσεται σε αυτά προθεσμία τριάντα ημερών για τη συμμόρφωσή τους. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, αν οι υπόχρεοι δεν συμμορφωθούν, υποβάλλοντας ταυτόχρονα συμπληρωματική δήλωση, το οφειλόμενο ποσό βεβαιώνεται σε βάρος των υπόχρεων καταβολής από τις Λιμενικές Αρχές στην αρμόδια Υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε η 70χρονη που είχε δεχτεί επίθεση με πέτρα από 38χρονο όταν τάιζε αδέσποτες γάτες

Ελλάδα 10.11.2025
Η άτυχη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα της Κυριακής 9/11 μετά από πολυήμερη νοσηλεία

Πέθανε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Νίκος Ζερβόπουλος

Ελλάδα 10.11.2025
Υπήρξε επικεφαλής της θεατρικής ομάδας «Η συνάντηση»

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο: Μέχρι πότε θα βρέχει στην Αττική

Καιρός 10.11.2025
Η ΕΜΥ παρουσίασε τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία από το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Τρίτη αναβολή για τη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εφετείο

Ελλάδα 10.11.2025
Πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών, με αναστολή

«Χρυσά» τα όσπρια στο ράφι – Καταγγελίες για αισχροκέρδεια και στρεβλώσεις στην αγορά

Οικονομία 10.11.2025
Η τιμή των οσπρίων παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση

BBC: Αυτό είναι το βίντεο με το μοντάζ στον Τραμπ που οδήγησε στην παραίτηση τον διευθυντή και τη διευθύνουσα σύμβουλο

Κόσμος 10.11.2025
Προβλήματα στο BBC έχει προκαλέσει το μοντάζ που έγινε σε βίντεο από ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ

Απάτη με ακίνητα στην Αθήνα: Πώς έπεσαν στα δίχτυα της Αστυνομίας

Ελλάδα 10.11.2025
Εξιχνιάστηκε απόπειρα απάτης με το πρόσχημα αγοράς ακινήτου μέσω πλειστηριασμού

Γιατί η Nutella σταμάτησε τις αγορές φουντουκιού από την Τουρκία

Κόσμος 10.11.2025
Το εθνικό προϊόν που κάποτε εξασφάλιζε εισόδημα και εξαγωγές, σήμερα γίνεται πηγή πολιτικής έντασης

«Πουλούσε ναρκωτικά μέσα στην εκκλησία» ο παλαιοημερολογίτης youtuber ιερέας – Ο ρόλος του στην συμμορία

Ελλάδα 10.11.2025
«Υπάρχει ξεκάθαρη εντολή να βγει από τον χώρο της εκκλησίας σε παρακείμενο στενό για να δώσει ναρκωτικά σε κάποιον πελάτη», λέει ο Γιάννης Καρυδάκος, διοικητής της δίωξης ναρκωτικών

42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Χειροκροτήματα και συγκίνηση για τον δρομέα που τερμάτισε τελευταίος

Ελλάδα 10.11.2025
Μετά από οκτώ ώρες προσπάθειας, ο 67χρονος δρομέας ολοκλήρωσε τη διαδρομή και καταχειροκροτήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο