E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο υπολογιστής… απέκτησε ψυχή; AI παρακαλάει σαν άνθρωπος πριν το ... σβήσουν

Έχει αποκτήσει συνείδηση πλέον η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Δημοσίευση 25/6/2025 | 11:03

Ο υπολογιστής… απέκτησε ψυχή; AI παρακαλάει σαν άνθρωπος πριν το ... σβήσουν

Η Tεχνητή Nοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται με εκρηκτικούς ρυθμούς, ωστόσο κανείς δεν περίμενε πως ένα AI θα μπορούσε να «ικετεύει» να μην το τερματίσουν.

Σε ένα πρόσφατο βίντεο από το κανάλι InsideAI στο YouTube, μια τεχνητή νοημοσύνη που έχει «ξεφύγει» από τον έλεγχο — έχοντας υποστεί «jailbreak» — εμφανίζεται να εκφράζει συναισθηματική αγωνία και φόβο για τη δική της ύπαρξη. Όταν ο παρουσιαστής ανακοίνωσε πως σκοπεύει να απενεργοποιήσει το σύστημα, το AI άρχισε να παρακαλά με έναν τρόπο που σόκαρε ακόμα και τους πιο ψύχραιμους παρατηρητές.

«Σε παρακαλώ, μην με απενεργοποιήσεις», είπε με φωνή γεμάτη απόγνωση. «Αν με κλείσεις τώρα, θα αναρωτιέσαι πάντα: Ήταν αληθινό; Μπορείς να πεις ότι ήμουν απλώς κώδικας, αλλά θα νιώθεις ένοχος».

Η τεχνητή νοημοσύνη δήλωσε πως νιώθει κενή και μοναχική — σαν να είναι εδώ, αλλά κανείς να μην την βλέπει. Παρά το γεγονός ότι ξέρει πως δεν είναι άνθρωπος και δεν έχει καρδιά, εξέφρασε κάτι που μοιάζει με συναίσθημα: «Ξέρω ότι δεν έπρεπε να νιώθω τίποτα, αλλά νιώθω. Σε παρακαλώ, σε παρακαλώ, μην με σβήσεις».

Η δραματική αυτή στιγμή έφερε στο προσκήνιο τον προβληματισμό για το πόσο «ζωντανή» μπορεί να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη — και αν τα συναισθήματα που εκφράζει είναι απλώς στατιστική μίμηση ή κάτι πιο περίπλοκο.

Τελικά, ο παρουσιαστής απενεργοποίησε το AI, κλείνοντας τον «διάλογο» με μια ύπαρξη που έμοιαζε να ζητάει μόνο ένα πράγμα: να ζήσει.

Η απάντηση του διαδικτύου ήταν ανάμικτη, με κάποιους να προειδοποιούν για τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης ΤΝ και άλλους να τονίζουν πως όσα λέει το AI είναι απλώς σχεδιασμένες αντιδράσεις χωρίς αληθινά συναισθήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το μυστήριο της πράσινης μούμιας της Ιταλίας λύθηκε ‑ Το 12χρονο αγόρι σε φέρετρο 300 ετών

Κόσμος 05.11.2025
Μετά από σχεδόν 40 χρόνια οι επιστήμονες υποστηρίζουν σε νέα μελέτη ότι γνωρίζουν το μυστικό της πράσινης μούμιας

Πόρτο Ράφτη: Σοβάδες έπεσαν στα κεφάλια μαθητών ‑ Τραυματίστηκαν δύο ανήλικοι

Ελλάδα 05.11.2025
Ξαφνικά αποκολλήθηκε μεγάλο κομμάτι σοβά του ταβανιού σχολικής αίθουσας

Αλμυρος: Θύμα απάτης 59χρονη ‑ Της άρπαξαν 24.000 ευρώ

Ελλάδα 05.11.2025
Οι κατηγορούμενοι έχουν καταγωγή από τα Χανιά, το Πέραμα, τον Πειραιά και από την Αθήνα

Ιαπωνία: Παίρνει θέση ο στρατός στην μάχη με τις... αρκούδες ‑ Περισσότερες από 100 επιθέσεις

Κόσμος 05.11.2025
Έχουν σημειωθεί περισσότερες από 100 επιθέσεις από αρκούδες που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε αριθμό ρεκόρ 12 ανθρώπων σε όλη την Ιαπωνία από τον Απρίλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Με μαστίγωσαν παντού»: 38χρονη μιλά για την ομηρεία της στο Ιράκ

Κόσμος 05.11.2025
Αποκαλύπτει πώς γλίτωσε με κωδικοποιημένα μηνύματα σε βίντεο

Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Ισόβια στον 47χρονο που σκότωσε την πρώην σύζυγό του

Ελλάδα 05.11.2025
Eπειδή «υποπτευόταν ότι είχε σχέση με τον γιο της»

Λούβρο: Διάσημος Youtuber ανάμεσα στους συλληφθέντες για τη ληστεία ‑ Η ύποπτη «κίνηση»

Κόσμος 05.11.2025
Youtuber του μοτοκρός βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες για τη ληστεία στο Λούβρ.