E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σάλος στη Βενετία: Ακτιβιστές θέλουν να μπλοκάρουν τον γάμο του Μπέζος

Ακτιβιστές διαμαρτύρονται για τον επικείμενο γάμο του Τζεφ Μπέζος στη Βενετία

Δημοσίευση 23/6/2025 | 11:17

Σάλος στη Βενετία: Ακτιβιστές θέλουν να μπλοκάρουν τον γάμο του Μπέζος

Ο ιδιοκτήτης της Amazon, Τζεφ Μπέζος, και η Λόρεν Σάντσες, έχουν μια λίστα με λαμπερούς καλεσμένους για τους τριήμερους εορτασμούς του γάμου τους στη Βενετία, όπου αναμένεται να επιβιβαστούν στο σούπερ γιοτ του δισεκατομμυριούχου. Αλλά δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με την εκδήλωση.

Ο δισεκατομμυριούχος αναμένεται να παντρευτεί την πρώην τηλεοπτική δημοσιογράφο, σε μια πολυήμερη γαμήλια τελετή στη Βενετία. Ενώ οι δημοτικοί αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες του γάμου, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι θα είναι μια τριήμερη εκδήλωση μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης (24-26/6) αυτή την εβδομάδα.

Το γαμήλιο πάρτι φέρεται ότι θα καταλάβει ολόκληρο το νησί του Σαν Τζόρτζιο απέναντι από την πλατεία του Αγίου Μάρκου - αλλά η τοποθεσία της ίδιας της τελετής παραμένει ιδιωτική. Η λίστα των καλεσμένων φημολογείται ότι περιλαμβάνει την Όπρα Γουίνφρεϊ, τον Μικ Τζάγκερ και την Ιβάνκα Τραμπ, καθώς και την ποπ σταρ Κέιτι Πέρι, η οποία συμμετείχε μαζί με την κα Σάντσες στο γυναικείο πλήρωμα διασημοτήτων που ταξίδεψε στο διάστημα τον Απρίλιο.

Αυτοί και άλλοι διάσημοι καλεσμένοι όπως ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και η Εύα Λονγκόρια αναμένεται να συμμετάσχουν στο πάρτι στο σούπερ γιοτ του ιδιοκτήτη της Amazon, αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα δέσει στο λιμάνι της Βενετίας για τον γάμο, αναφέρει το Sky TG24 στην Ιταλία.

Αλλά δεν είναι όλοι στην πόλη ενθουσιασμένοι. Οι διαδηλωτές δεν έχουν πρόβλημα με τον ίδιο τον γάμο, αλλά με αυτό που όπως καταγγέλλουν είναι η «ιδιωτικοποίηση» και η «εκμετάλλευση» της πόλης. «Ουσιαστικά θα αντιμετωπίσει ολόκληρη την πόλη ως μια ιδιωτική αίθουσα χορού, ως έναν ιδιωτικό χώρο εκδηλώσεων, σαν να μην είναι εκεί οι πολίτες», δήλωσε η Aλίτσε Μπατσόλι, ακτιβίστρια της οργάνωσης No Space for Bezos.

Μέλη της ομάδας δήλωσαν στο Sky News ότι η εκδήλωση θα κλείσει τμήματα της πόλης και θα δυσκολέψει τις μετακινήσεις των ντόπιων, ενώ παράλληλα εγείρουν περιβαλλοντικές ανησυχίες για τη χρήση γιοτ στα κανάλια. «Αυτό δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Βενετία. Αυτό δεν είναι αυτό που χρειάζεται μια πόλη που ήδη υποφέρει από υπερτουρισμό», δήλωσε η Φεντερίκα Τονινέλι, μια άλλη ακτιβίστρια που συνδέεται με το No Space for Bezos.

Η πόλη παλεύει εδώ και καιρό με τον υψηλό αριθμό τουριστών. Εκατομμύρια έρχονται να δουν τη «Γαληνοτάτη» Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική του, στριμωγμένο σε ένα γραφικό δίκτυο καναλιών. Ωστόσο, αυτό αυξάνει το κόστος ζωής για τους ντόπιους και τείνει να δημιουργεί μόνο χαμηλά αμειβόμενες προσωρινές θέσεις εργασίας. «Θα φέρει χρήματα, ναι, αλλά δεν πρόκειται να δούμε χρήματα», δήλωσε.

Οι διαμαρτυρίες συνδέονται επίσης με ευρύτερα ζητήματα σχετικά με την προσιτή στέγαση και τον συρρικνούμενο τοπικό πληθυσμό στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας.

«Θέλουμε η πόλη μας να κατακλύζεται ακόμη περισσότερο από τουρίστες, από ολιγάρχες και ανθρώπους που την αγοράζουν και την ιδιωτικοποιούν ή θέλουμε υπηρεσίες, θέσεις εργασίας, υπηρεσίες υγείας, σχολεία, πανεπιστήμια; Θέλουμε να ζήσουμε στην πόλη σαν κανονικοί άνθρωποι ή να την πουλήσουμε στην καλύτερη προσφορά;» πρόσθεσε η κα Μπατσόλι.

Μέλη της οργάνωσης No Space for Bezos σχεδιάζουν να διαταράξουν τη γαμήλια δεξίωση αυτή την εβδομάδα. Ξεδίπλωσαν ένα τεράστιο πανό στις 12 Ιουνίου από το καμπαναριό της βασιλικής του San Giorgio Maggiore με το όνομα του Μπέζος διαγραμμένο. «Δεν έχουμε χώρο για τον Μπέζος» γράφει η αφίσα. Σχεδιάζουν μια ακόμη διαδήλωση στις 28 Ιουνίου, όπου θα εμποδίσουν τους καλεσμένους να φτάσουν σε ένα πάρτι μπλοκάροντας τα κανάλια με βάρκες και τα ίδια τους τα σώματα, προσθέτοντας ότι η κινητοποίηση θα είναι ειρηνική.

«Θέλουμε να πάρουμε πίσω την πόλη μας που βλέπουμε συνεχώς να ιδιωτικοποιείται και να μας αφαιρείται», δήλωσε η Τονινέλι στο Sky News. Ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο, δήλωσε ότι αισθάνεται τιμή που η πόλη φιλοξενεί την εκδήλωση - «Για άλλη μια φορά η Βενετία αποδεικνύεται παγκόσμια σκηνή». Και πρόσθεσε: «Αυτά τα 20 άτομα που κολλάνε αφίσες εκμεταλλεύονται σαφώς την εικόνα [του Τζεφ Μπέζος]».

Η πόλη της Βενετίας είχε αρνηθεί ότι η εκδήλωση θα διαταράξει την καθημερινότητα των ντόπιων, λέγοντας ότι οι υπηρεσίες θαλάσσιων ταξί θα λειτουργούν κανονικά και ότι έχουν προσκληθεί μόνο 200 επισκέπτες. «Η Βενετία έχει συνηθίσει να αποτελεί τη σκηνή εκδηλώσεων και παραστάσεων κάθε εβδομάδα, χωρίς σημαντικές επιπτώσεις», ανέφερε σε μια δήλωση, στην οποία αναφέρθηκαν οι Συνόδοι Κορυφής της G20 και της G7, οι Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου, καθώς και ιδιωτικές εκδηλώσεις. Πρόσθεσε ότι η πόλη έχει προηγούμενη εμπειρία στη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων με επιτυχία.

Ο Τζορτζ και η Αμάλ Κλούνεϊ παντρεύτηκαν στην πόλη το 2014. Ο ηθοποιός έφτασε στην τελετή του στο ξενοδοχείο Aman Grande Canal με σκάφος, μαζί με καλεσμένους όπως ο Ματ Ντέιμον και το μοντέλο Σίντι Κρόφορντ. Η πόλη φιλοξένησε επίσης παγκόσμιους ηγέτες για τη σύνοδο κορυφής της G20 το 2021, καθώς και για το ετήσιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φρίκη στις ΗΠΑ: Διαρρήκτης εκτέλεσε στέλεχος του American Idol και τον σύζυγό της

Κόσμος 16.07.2025
Το ζευγάρι, και οι δυο 70 ετών, είχαν αρκετές ημέρες να δώσουν σημεία ζωής

Λεωφόρος Συγγρού: Βίντεο με την καραμπόλα τριών αυτοκινήτων – Ένας σοβαρά τραυματίας

Ελλάδα 16.07.2025
Ο οδηγός του ενός αυτοκινήτου τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

Το Ισραήλ βομβαρδίζει θέσεις του συριακού στρατού, εκατοντάδες οι νεκροί από τις συγκρούσεις με τους Δρούζους

Κόσμος 16.07.2025
Το Τελ Αβίβ έχει ανοιχτά δηλώσει πως, εάν δεν προστατευτεί η κοινότητα, οι δυνάμεις των IDF θα το πράξουν από μόνες τους

Αμερικανίδα influencer πήγε στην Τουρκία για πλαστική μετά τη γέννα ‑ Το απίστευτο αποτέλεσμα

Κόσμος Χτες
Η influencer Cayley πήγε στην Τουρκία τον Μάιο και για επέμβαση πλαστικής χειρουργικής μετά από τη γέννηση 3 παιδιών

Συναγερμός στον Λευκό Οίκο: Απομακρύνθηκαν οι δημοσιογράφοι ‑ Τι συνέβη

Κόσμος Χτες
Ζητήθηκε από όλους τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν άμεσα τον Βόρειο Κήπο

Νέος Κ.Ο.Κ.: Πάνω από 3.000 παραβάσεις για κράνος σε μία εβδομάδα ‑ «Μηδενική ανοχή» από την αστυνομία

Ελλάδα Χτες
964 παραβάσεις βεβαιώθηκαν στην Αττική - Σε ποιες περιφέρειες βεβαιώθηκαν οι περισσότερες παραβάσεις

Τιμολόγια ρεύματος: Σημαντικές αλλαγές από 1η Αυγούστου ‑ Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Οικονομία Χτες
Μειώνονται οι κιλοβατώρες με τη φτηνή τιμή για το πράσινο τιμολόγιο, σύμφωνα με ενεργειακό επιθεωρητή

Καιρός: «Ψήθηκε» η Μεσσηνία – Τους 41.7 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία στη Σκάλα

Καιρός Χτες
Οι υψηλές πτήσεις στην θερμοκρασία συνεχίστηκαν και σήμερα