E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σάλος στη Βενετία: Ακτιβιστές θέλουν να μπλοκάρουν τον γάμο του Μπέζος

Ακτιβιστές διαμαρτύρονται για τον επικείμενο γάμο του Τζεφ Μπέζος στη Βενετία

Δημοσίευση 23/6/2025 | 11:17

Σάλος στη Βενετία: Ακτιβιστές θέλουν να μπλοκάρουν τον γάμο του Μπέζος

Ο ιδιοκτήτης της Amazon, Τζεφ Μπέζος, και η Λόρεν Σάντσες, έχουν μια λίστα με λαμπερούς καλεσμένους για τους τριήμερους εορτασμούς του γάμου τους στη Βενετία, όπου αναμένεται να επιβιβαστούν στο σούπερ γιοτ του δισεκατομμυριούχου. Αλλά δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με την εκδήλωση.

Ο δισεκατομμυριούχος αναμένεται να παντρευτεί την πρώην τηλεοπτική δημοσιογράφο, σε μια πολυήμερη γαμήλια τελετή στη Βενετία. Ενώ οι δημοτικοί αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες του γάμου, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι θα είναι μια τριήμερη εκδήλωση μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης (24-26/6) αυτή την εβδομάδα.

Το γαμήλιο πάρτι φέρεται ότι θα καταλάβει ολόκληρο το νησί του Σαν Τζόρτζιο απέναντι από την πλατεία του Αγίου Μάρκου - αλλά η τοποθεσία της ίδιας της τελετής παραμένει ιδιωτική. Η λίστα των καλεσμένων φημολογείται ότι περιλαμβάνει την Όπρα Γουίνφρεϊ, τον Μικ Τζάγκερ και την Ιβάνκα Τραμπ, καθώς και την ποπ σταρ Κέιτι Πέρι, η οποία συμμετείχε μαζί με την κα Σάντσες στο γυναικείο πλήρωμα διασημοτήτων που ταξίδεψε στο διάστημα τον Απρίλιο.

Αυτοί και άλλοι διάσημοι καλεσμένοι όπως ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και η Εύα Λονγκόρια αναμένεται να συμμετάσχουν στο πάρτι στο σούπερ γιοτ του ιδιοκτήτη της Amazon, αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα δέσει στο λιμάνι της Βενετίας για τον γάμο, αναφέρει το Sky TG24 στην Ιταλία.

Αλλά δεν είναι όλοι στην πόλη ενθουσιασμένοι. Οι διαδηλωτές δεν έχουν πρόβλημα με τον ίδιο τον γάμο, αλλά με αυτό που όπως καταγγέλλουν είναι η «ιδιωτικοποίηση» και η «εκμετάλλευση» της πόλης. «Ουσιαστικά θα αντιμετωπίσει ολόκληρη την πόλη ως μια ιδιωτική αίθουσα χορού, ως έναν ιδιωτικό χώρο εκδηλώσεων, σαν να μην είναι εκεί οι πολίτες», δήλωσε η Aλίτσε Μπατσόλι, ακτιβίστρια της οργάνωσης No Space for Bezos.

Μέλη της ομάδας δήλωσαν στο Sky News ότι η εκδήλωση θα κλείσει τμήματα της πόλης και θα δυσκολέψει τις μετακινήσεις των ντόπιων, ενώ παράλληλα εγείρουν περιβαλλοντικές ανησυχίες για τη χρήση γιοτ στα κανάλια. «Αυτό δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Βενετία. Αυτό δεν είναι αυτό που χρειάζεται μια πόλη που ήδη υποφέρει από υπερτουρισμό», δήλωσε η Φεντερίκα Τονινέλι, μια άλλη ακτιβίστρια που συνδέεται με το No Space for Bezos.

Η πόλη παλεύει εδώ και καιρό με τον υψηλό αριθμό τουριστών. Εκατομμύρια έρχονται να δουν τη «Γαληνοτάτη» Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική του, στριμωγμένο σε ένα γραφικό δίκτυο καναλιών. Ωστόσο, αυτό αυξάνει το κόστος ζωής για τους ντόπιους και τείνει να δημιουργεί μόνο χαμηλά αμειβόμενες προσωρινές θέσεις εργασίας. «Θα φέρει χρήματα, ναι, αλλά δεν πρόκειται να δούμε χρήματα», δήλωσε.

Οι διαμαρτυρίες συνδέονται επίσης με ευρύτερα ζητήματα σχετικά με την προσιτή στέγαση και τον συρρικνούμενο τοπικό πληθυσμό στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας.

«Θέλουμε η πόλη μας να κατακλύζεται ακόμη περισσότερο από τουρίστες, από ολιγάρχες και ανθρώπους που την αγοράζουν και την ιδιωτικοποιούν ή θέλουμε υπηρεσίες, θέσεις εργασίας, υπηρεσίες υγείας, σχολεία, πανεπιστήμια; Θέλουμε να ζήσουμε στην πόλη σαν κανονικοί άνθρωποι ή να την πουλήσουμε στην καλύτερη προσφορά;» πρόσθεσε η κα Μπατσόλι.

Μέλη της οργάνωσης No Space for Bezos σχεδιάζουν να διαταράξουν τη γαμήλια δεξίωση αυτή την εβδομάδα. Ξεδίπλωσαν ένα τεράστιο πανό στις 12 Ιουνίου από το καμπαναριό της βασιλικής του San Giorgio Maggiore με το όνομα του Μπέζος διαγραμμένο. «Δεν έχουμε χώρο για τον Μπέζος» γράφει η αφίσα. Σχεδιάζουν μια ακόμη διαδήλωση στις 28 Ιουνίου, όπου θα εμποδίσουν τους καλεσμένους να φτάσουν σε ένα πάρτι μπλοκάροντας τα κανάλια με βάρκες και τα ίδια τους τα σώματα, προσθέτοντας ότι η κινητοποίηση θα είναι ειρηνική.

«Θέλουμε να πάρουμε πίσω την πόλη μας που βλέπουμε συνεχώς να ιδιωτικοποιείται και να μας αφαιρείται», δήλωσε η Τονινέλι στο Sky News. Ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο, δήλωσε ότι αισθάνεται τιμή που η πόλη φιλοξενεί την εκδήλωση - «Για άλλη μια φορά η Βενετία αποδεικνύεται παγκόσμια σκηνή». Και πρόσθεσε: «Αυτά τα 20 άτομα που κολλάνε αφίσες εκμεταλλεύονται σαφώς την εικόνα [του Τζεφ Μπέζος]».

Η πόλη της Βενετίας είχε αρνηθεί ότι η εκδήλωση θα διαταράξει την καθημερινότητα των ντόπιων, λέγοντας ότι οι υπηρεσίες θαλάσσιων ταξί θα λειτουργούν κανονικά και ότι έχουν προσκληθεί μόνο 200 επισκέπτες. «Η Βενετία έχει συνηθίσει να αποτελεί τη σκηνή εκδηλώσεων και παραστάσεων κάθε εβδομάδα, χωρίς σημαντικές επιπτώσεις», ανέφερε σε μια δήλωση, στην οποία αναφέρθηκαν οι Συνόδοι Κορυφής της G20 και της G7, οι Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου, καθώς και ιδιωτικές εκδηλώσεις. Πρόσθεσε ότι η πόλη έχει προηγούμενη εμπειρία στη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων με επιτυχία.

Ο Τζορτζ και η Αμάλ Κλούνεϊ παντρεύτηκαν στην πόλη το 2014. Ο ηθοποιός έφτασε στην τελετή του στο ξενοδοχείο Aman Grande Canal με σκάφος, μαζί με καλεσμένους όπως ο Ματ Ντέιμον και το μοντέλο Σίντι Κρόφορντ. Η πόλη φιλοξένησε επίσης παγκόσμιους ηγέτες για τη σύνοδο κορυφής της G20 το 2021, καθώς και για το ετήσιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιστορική πτήση στο διάστημα: Γυναίκα ταξίδεψε με αναπηρικό αμαξίδιο σε πύραυλο του Τζεφ Μπέζος

Κόσμος Χτες
Η απογείωση έγινε από το δυτικό Τέξας, με τη Μικαέλα Μπέντχαους, Γερμανίδα μηχανικό αεροδιαστημικής που έμεινε παραπληγική έπειτα από ατύχημα, να επιβαίνει σε πύραυλο της Blue Origin, της διαστημικής εταιρείας του Τζεφ Μπέζος

Guardian για την υπόθεση Έπσταϊν: «Θάψιμο της υπόθεσης Έπσταϊν με δόσεις» – «Πώς θόλωσαν τις σχέσεις με τον Τραμπ»

Κόσμος Χτες
Επιλεκτικές αποκαλύψεις και νέος γύρος πολιτικής σύγκρουσης στις ΗΠΑ

Γιορτές στα μπλόκα με ανοιχτά διόδια – Με δικογραφία απαντά η κυβέρνηση

Ελλάδα Χτες
Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις με ανοιχτά διόδια για τις γιορτές, ενώ η κυβέρνηση απαντά με εισαγγελικές παρεμβάσεις και δικογραφίες, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ρωσικό drone στην Τουρκία

Κόσμος Χτες
Ρωσικό drone συνετρίβη στο Μπαλικεσίρ

Κραυγή αγωνίας από εμπόρους, ξενοδόχους και εστίαση για την τεράστια ζημιά από τα αγροτικά μπλόκα

Ελλάδα Χτες
Έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια για τις απανωτές ακυρώσεις και κάλεσμα προς τους αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο και να ανοίξουν τους δρόμους

Βασάνιζαν όσους δεν υπάκουαν εντολές, συλλήψεις για διακίνηση κοκαΐνης σε σχολεία της Αττικής

Ελλάδα Χτες
Δείτε βίντεο από την επιχείρηση της ΕΛΑΣ - Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και έξι ανήλικοι

Θεσσαλονίκη: Ανήλικος που είχε εξαφανιστεί βρέθηκε σε σπίτι Τούρκων

Ελλάδα Χτες
Στο σπίτι των Τούρκων βρέθηκε μικροποσότητα ναρκωτικών - Συνολικά, προσήχθησαν τέσσερα άτομα

Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Κλαούντια Ντελμέρ, έδωσε για ένα χρόνο σκληρή μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας

Ελλάδα Χτες
Ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών και ζούσε στη Μεσσηνία – Πώς περιέγραφε η ίδια τη μάχη της με την ασθένεια - Η συνεργασία της με τον Μίμη Πλέσσα και η αγάπη της για την Ελλάδα

Ο Σπανούλης ήταν μόνος του στη συνέντευξη Τύπου της Μονακο: «Καλησπέρα στον κανέναν», δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Με χιούμορ αντιμετώπισε ο Έλληνας τεχνικός το γεγονός ότι δεν υπήρχε ούτε ένας δημοσιογράφος στη συνέντευξη Τύπου μετά το Μονακό – Μπάγερν

Σεισμός 2 Ρίχτερ στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ελλάδα Χτες
O σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική

Έξαρση ιώσεων στις γιορτές με ιδιαίτερα μεταδοτική υποπαραλλαγή της γρίπης Α

Ελλάδα Χτες
Ανοσοκατεσταλμένοι και ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο - Τα μέτρα προστασίας

Χανιά: Η αποκάλυψη της σπιτονοικοκυράς του 33χρονου ‑ «Πήγαινε σε ένα καφέ για διάβασμα»

Ελλάδα Χτες
Η αποκάλυψη της σπιτονοικοκυράς του 33χρονου αγνοουμένου γιατρού