E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Φουσκώνουν» επικίνδυνα τα κρατικά φέσια: Αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ τα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες

Νέο άλμα 225 εκατ. ευρώ έκαναν μέσα σε ένα μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Δημοσίευση 18/6/2025 | 10:35

«Φουσκώνουν» επικίνδυνα τα κρατικά φέσια: Αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ τα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες
pixabay

Πρωταθλητές τα νοσοκομεία με οφειλές 1,65 δις. ευρώ – Ειδική ομάδα εργασίας στήνει το υπουργείο Οικονομικών για να παρακολουθεί τις πληρωμές.

Νέο άλμα 225 εκατ. ευρώ έκαναν μέσα σε ένα μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες εκτοξεύοντας τον λογαριασμό στα 3,15 δισ. ευρώ τον Απρίλιο ενώ αν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 723 εκατ. ευρώ τότε τα συνολικά χρέη του δημοσίου ανέρχονται στα 3,91 δισ. ευρώ, επίπεδα που παραπέμπουν στο χρόνια των Μνημονίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το πρώτο τετράμηνο του έτους τα κρατικά φέσια «φούσκωσαν» κατά 834 εκατ. ευρώ στερώντας από την αγορά πολύτιμη ρευστότητα. Στο υπουργείο Οικονομικών ανεβάζουν ταχύτητες για την αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες και στήνουν ειδική ομάδα εργασίας η οποία θα επιβλέπει την πορεία των πληρωμών θέτοντας συγκεκριμένους στόχους ανά φορέα.

Η ακτινογραφία

Ειδικότερα από την ακτινογραφία των χρεών ανά φορέα προκύπτουν τα εξής:

– Νοσοκομεία. Το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2025, τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές «φούσκωσαν» κατά 486 εκατ. ευρώ. Από τα 1,164 δις. ευρώ στο τέλος του 2024, έφθασαν στα 1,65 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου. Η αυξητική πορεία των οφειλών των νοσοκομείων είναι εντυπωσιακή. Από τα 344 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019, σε 502 εκατ. ευρώ το 2020, 606 εκατ. ευρώ το 2021, 907 εκατ. ευρώ το 2022, 1,319 δισ. ευρώ το 2023, στα 1,164 δις. ευρώ το 2024 για να φτάσουν τον Απρίλιο του 2025 στα 1,65 δισ. ευρώ. Οι οφειλές των νοσοκομείων έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της Κομισιόν, η οποία έχει επισημάνει ότι οι καθυστερημένες πληρωμές από τα δημόσια νοσοκομεία παρεμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων στον τομέα της υγείας, ιδίως των μικρομεσαίων.

– Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι οφειλές ανέρχονται σε 613 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 31 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο. Η πλειονότητα των εκκρεμοτήτων αφορά επικουρικές συντάξεις.

– Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα χρέη από 373 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο έφτασαν στα 405 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

– Λοιπά νομικά πρόσωπα. Σε ανοδική τροχιά κινούνται και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων του Δημοσίου. Από τα 227 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο αυξήθηκαν σε 234 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

– Υπουργεία. Από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων το μεγαλύτερο μέρος εντοπίζεται στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που οφείλει 95 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών με 39 εκατ. ευρώ, Μετανάστευσης και Ασύλου με 74 εκατ. ευρώ και Υγείας με 14 εκατ. ευρώ.

Εκκρεμείς επιστροφές φόρων

Το Απρίλιο, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν σε 760 εκατ. ευρώ από 723 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Οι ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρου, με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν σε 290 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 232 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές φόρων που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω εξωγενών παραγόντων (μη ανταπόκριση δικαιούχου ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών) ενώ οι λοιπές εκκρεμείς επιστροφές φόρων άνω των 90 ημερών έφτασαν τα 58 εκατ. ευρώ. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων κάτω των 90 ημερών αυξήθηκαν σε 470 εκατ. από 408 εκατ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ενώ ισχύει εκεχειρία στη Γάζα;

Κόσμος 24.12.2025
Ρεπορτάζ των New York Times για την κατάσταση στο έδαφος στη Γάζα και τις απώλειες εκατοντάδων αμάχων

Υπουργείο Παιδείας: Τα 8 νέα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία που θα λειτουργήσουν από το 2026‑2027

Ελλάδα 24.12.2025
Τα σχολεία θα λειτουργήσουν ως συνδεδεμένα Γυμνάσια και Λύκεια σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας

Τουρκία: Σενάρια δολιοφθοράς – Βάζουν στο κάδρο Ελλάδα και Ισραήλ για την πτώση του Falcon 50

Κόσμος 24.12.2025
H τουρκική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο οργανωμένης επίθεσης πίσω από τη συντριβή του λιβυκού αεροσκάφους

Χριστούγεννα 2025: Τα δρομολόγια των ΜΜΜ στην Αθήνα

Ελλάδα 24.12.2025
Πώς θα κινηθούν μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ και λεωφορεία

Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το 2050

Tech + Science 24.12.2025
Υπάρχει υποκατάστατο;

Τραγωδία στη Βραζιλία: Κοριτσάκι 2 χρονών έπεσε σε λίμνη και το κατασπάραξαν τα πιράνχας

Κόσμος 24.12.2025
Στο σημείο όπου συνέβη το τραγικό συμβάν δεν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα

«Τα λόγια τους είναι σαν ήχος από κούφιο ντενεκέ»: «Πυρά» Ερντογάν κατά Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Ελλάδα 24.12.2025
«Δεν παγιδευτήκαμε και δεν θα παγιδευτούμε. Δεν υποκύψαμε στις προκλήσεις και δεν θα υποκύψουμε»

Πάτρα: Παιδιά είπαν τα κάλαντα και πληρώθηκαν με IRIS

Ελλάδα 24.12.2025
Παρά τις καιρικές συνθήκες

Σοβαρά τραυματισμένη 14χρονη που βγήκε για να πει τα κάλαντα

Ελλάδα 24.12.2025
Όπως περιέγραψε η ίδια έπεσε από πατίνι που εντόπισε ενεργοποιημένο σε πεζοδρόμιο

Με «υπεργρίπη» το 50% των περιστατικών στο Παίδων ‑ Τα συμπτώματα και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ελλάδα 24.12.2025
Η «υπεργρίπη» έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα - Τι είπε παιδίατρος για το νέο στέλεχος

Πυκνό χιόνι στο Καϊμακτσαλάν: Ανοιξε το χιονοδρομικό κέντρο ‑ Το έστρωσε για τα καλά

Ελλάδα 24.12.2025
Το πυκνό χιόνι που έπεσε στο Καϊμακτσαλάν είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει το χιονοδρομικό κέντρο - Χιόνια και στο Ανήλιο Μετσόβου

Ιερέας προτείνει… «κοινωνική κάθαρση» για τον Βινίσιους μετά την επίμαχη χειρονομία

Αθλητικά Νέα 24.12.2025
O Πατέρας Ανχελ, μιλώντας στο ραδιόφωνο στην εκπομπή «El Larguero», αναφέρθηκε στην επίμαχη χειρονομία του Βραζιλιάνου προς τον Αλόνσο και στην αντικατάστασή του