E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αιγυπτιακή καταστολή στην «Πορεία προς τη Γάζα»: Ξυλοδαρμοί, συλλήψεις και απελάσεις ακτιβιστών

Δείτε βίντεο

Δημοσίευση 14/6/2025 | 17:07

Αιγυπτιακή καταστολή στην «Πορεία προς τη Γάζα»: Ξυλοδαρμοί, συλλήψεις και απελάσεις ακτιβιστών

Οι αιγυπτιακές αρχές προχώρησαν σε βίαιη καταστολή διαδηλωτών που επεδίωκαν να φτάσουν στα σύνορα με τη Γάζα, στο πλαίσιο της διεθνούς κινητοποίησης «March to Gaza», με στόχο να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό.

Παράλληλα, άλλη ομάδα διαδηλωτών, που ξεκίνησε από την Τυνησία, μπλοκαρίστηκε από δυνάμεις ασφαλείας στην ανατολική Λιβύη.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν, εμφανίζονται άνδρες της αστυνομίας με πολιτικά να επιτίθενται στους διαδηλωτές με κλωτσιές και γροθιές, επιχειρώντας να απομακρύνουν ορισμένους με τη βία. Οι διαδηλωτές απάντησαν, πετώντας νερό στους επιτιθέμενους.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τους οποίους επικαλείται ο βρετανικός Telegraph, περίπου 4.000 διαδηλωτές από 80 χώρες είχαν φτάσει στην Αίγυπτο για την κινητοποίηση, ενώ άλλοι 2.000 ακολουθούσαν οδικώς. Όπως ανέφεραν, οι αιγυπτιακές αρχές κατάσχεσαν τα διαβατήρια τουλάχιστον 40 ατόμων σε σημείο ελέγχου έξω από το Κάιρο, όπου βρίσκονταν αστυνομικοί με εξάρτυση αντιμετώπισης ταραχών και τεθωρακισμένα οχήματα.

«Τους κρατούν στη ζέστη και δεν τους επιτρέπεται να κινηθούν» ανέφεραν σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ακόμη 15 άτομα κρατούνται σε ξενοδοχεία. Ανάμεσα στους ακτιβιστές περιλαμβάνονται πολίτες από τη Γαλλία, την Ισπανία, τον Καναδά, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι διοργανωτές τόνισαν πως «πρόκειται για ειρηνική κινητοποίηση, που συμμορφώνεται με την αιγυπτιακή νομοθεσία» και κάλεσαν τις πρεσβείες να μεσολαβήσουν για την απελευθέρωσή τους.

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται ο Ιρλανδός βουλευτής Πολ Μέρφι, ο Τούρκος βουλευτής Φαρούκ Ντιντσέρ και η πρώην Αμερικανίδα διπλωμάτης Χάλα Ράριτ, η οποία είχε παραιτηθεί λόγω της στάσης των ΗΠΑ στον πόλεμο στη Γάζα. Σε βίντεο που δημοσίευσε το κόμμα του, ο Ντιντσέρ εμφανίζεται με ματωμένα ρούχα, ενώ σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι «τραυματίστηκε από επίθεση». Ο Πολ Μέρφι δήλωσε μέσω Χ: «Μας έχουν κατασχέσει τα διαβατήρια και κρατούμαστε. Φαίνεται ότι οι αιγυπτιακές αρχές αποφάσισαν να καταστείλουν την #GreatMarchToGaza. Αρνούμαστε να επιβιβαστούμε στο λεωφορείο απέλασης».

Ο ίδιος και άλλοι μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο του Καΐρου για απέλαση, ενώ ορισμένοι ακτιβιστές, όπως η Ράριτ, συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν αμέσως μετά την άφιξή τους στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Καθώς οι πληροφορίες για τις συλλήψεις και τις απελάσεις άρχισαν να διαρρέουν, αρκετοί από τους διεθνείς ακτιβιστές που κατέφθασαν αργότερα στο Κάιρο επέλεξαν να παραμείνουν εκεί, αποφεύγοντας να συνεχίσουν την πορεία προς τα σύνορα.

Η κινητοποίηση αυτή έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς διεθνών διαδηλώσεων που προσπαθούν να αναδείξουν τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, μετά το κλείσιμο των συνόρων και τον αποκλεισμό των ανθρωπιστικών αποστολών από το Ισραήλ τον Μάρτιο. Το πλοίο Madleen, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και στο οποίο επέβαινε η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, κατέπλευσε σε ισραηλινό λιμάνι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Η ίδια και οι υπόλοιποι ακτιβιστές απελάθηκαν άμεσα από τις ισραηλινές αρχές.

Παρότι το Ισραήλ επιτρέπει πλέον την περιορισμένη είσοδο βοήθειας, ειδικοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι ποσότητες αυτές δεν επαρκούν για τις ανάγκες του πληθυσμού, ο οποίος εξακολουθεί να υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Η Αίγυπτος βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς αφενός δέχεται στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ και αφετέρου υπήρξε η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε ειρήνη με το Ισραήλ το 1979. Όπως και η Ιορδανία, καταστέλλει τους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές, ενώ επισήμως ζητά τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι αναμένει από την Αίγυπτο να αποτρέψει τις διαδηλώσεις στα σύνορα με το Ισραήλ, ώστε να μην υπάρξουν «προκλήσεις» και απόπειρες εισόδου στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι η παρουσία διαδηλωτών θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ισραηλινών στρατιωτών.

Ο Βέλγος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλέξις Ντεσουάεφ δήλωσε ότι ξύπνησε βλέποντας δεκάδες οχήματα ασφαλείας με ένστολους στην περιοχή του Καΐρου, όπου διέμενε με άλλους ακτιβιστές πριν από την πορεία. «Είμαι πολύ έκπληκτος που βλέπω τους Αιγύπτιους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά του Ισραήλ» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, εν τω μεταξύ, επικαιροποίησε τις ταξιδιωτικές του οδηγίες, καλώντας τους πολίτες του να αποφύγουν κάθε μετακίνηση προς το Βόρειο Σινά, λόγω των συλλήψεων και των απελάσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός – Πάφος 0‑0: Πρεμιέρα με γκέλα, χωρίς λύση στο αριθμητικό πλεονέκτημα

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Δείτε τις καλύτερες φάσεις του αγώνας

Ολυμπιακός – Πάφος 0‑0: Πρεμιέρα με γκέλα στο Champions League

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Με 10 από νωρίς οι Κύπριοι

Πολωνία: Διεκδικεί 1,3 τρισ. ευρώ πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία

Κόσμος 17.09.2025
Το θέμα έχει λήξει λέει το Βερολίνο

«Έξω τα εκτρώματα από την Πινακοθήκη»: Νέα συγκέντρωση μετά από κάλεσμα του πρώην βουλευτή Νικόλαου Παπαδόπουλου

Ελλάδα 17.09.2025
Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για την επιστροφή των έργων που είχαν βανδαλιστεί αλλά στοχοποίησαν και τους ΛΟΑΤΚΙ, τα εμβόλια, και τους μετανάστες

Παναθηναϊκός – Athens Kallithea 1‑0: «Χρυσός» Ντέσερς και restart στη Λεωφόρο

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Γκολ του Σίριλ Ντέσερς στο 30’, υπηρεσιακός ο Δημήτρης Κοροπούλης, πολλές φάσεις εκατέρωθεν και πέναλτι που ακυρώθηκε μετά από VAR.

Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ 4‑1: Θρίαμβος στη Λιβαδειά και βαρύ «κάζο» στην πρεμιέρα του Κυπέλλου

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Με εντυπωσιακό δεύτερο ημίχρονο, ο Λεβαδειακός διέλυσε τον ΠΑΟΚ (4-1) στην πρεμιέρα της League Phase

Αυτοκίνητο έπεσε στην πύλη του γραφείου του FBI στο Πίτσμπουργκ

Κόσμος 17.09.2025
Πρώην στρατιωτικός ο ύποπτος, στοχευμένη επίθεση το περιστατικό

«Η Γάζα είναι η “γη της επαγγελίας” για το real estate»: Συζητήσεις Ισραηλινών Αμερικανών για τον διαμοιρασμό του θύλακα

Κόσμος 17.09.2025
Υπάρχει «μια κτηματομεσιτική ευκαιρία» στη Γάζα που «αυτοχρηματοδοτείται» και έχει «ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς», αναφέρουν τα εβραϊκά ΜΜΕ

ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία την 1η Οκτωβρίου

Ελλάδα 17.09.2025
Δεκτή η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας από τη ΓΣΕΕ