E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μπαχτσελί για το Ισραήλ: «Η Τουρκία είναι ο τελικός στόχος»

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί τοποθετεί την Τουρκία στο επίκεντρο της σύγκρουσης

Δημοσίευση 14/6/2025 | 16:28

Μπαχτσελί για το Ισραήλ: «Η Τουρκία είναι ο τελικός στόχος»

Συνεχίζεται η έντονη ανησυχία στην Άγκυρα για την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, με την τουρκική κυβέρνηση να προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές πεδίο.

Παράλληλα, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ακροδεξιός σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν, τοποθετεί την Τουρκία στο επίκεντρο της σύγκρουσης, επιχειρώντας να ενισχύσει το πολιτικό προφίλ του εν μέσω υποχώρησης των δημοσκοπικών του ποσοστών.

Η πολιτική στρατηγική της Τουρκίας υπό πίεση

Η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και καταδικάζει συχνά τις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά την τελευταία όξυνση στη Μέση Ανατολή. Η τουρκική οικονομία παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με το Ιράν, κυρίως λόγω της προμήθειας φυσικού αερίου, καθώς το Ιράν αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο προμηθευτή της χώρας. Οποιαδήποτε διακοπή στη ροή θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την οικονομική σταθερότητα της Άγκυρας.

Ταυτόχρονα, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση με την αμερικανική διοίκηση, τηρώντας, ωστόσο, κριτική στάση απέναντι στη στάση του Ισραήλ στην περιοχή. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εν μέσω πολιτικής πίεσης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία είναι ο τελικός στόχος σε αυτή την κλιμακούμενη σπείρα βίας», με στόχο, όπως φαίνεται, την συσπείρωση της κοινής γνώμης γύρω από τις κυβερνητικές επιλογές.

Έκτακτες διαβουλεύσεις και νέα βέλη κατά Ισραήλ

Η πρόσφατη αντεπίθεση του Ιράν οδήγησε σε έκτακτη σύσκεψη των βασικών πυλώνων της τουρκικής πολιτικής, χωρίς ωστόσο την παρουσία του προέδρου. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, ο επικεφαλής της ΜΙΤ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επιτέθηκε εκ νέου στη γραμμή του Ισραήλ, δηλώνοντας ότι «το Ισραήλ, το οποίο έχει προκαλέσει ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα, έχει σύρει τον Λίβανο σε αστάθεια, στοχεύει στην κατάληψη της Συρίας και τώρα στοχεύει το Ιράν, πρέπει να εγκαταλείψει τη στρατηγική του για την αποσταθεροποίηση της περιοχής το συντομότερο». Ο Φιντάν απέφυγε να επικρίνει απευθείας τις ΗΠΑ, τοποθετώντας τη διπλωματία ως μοναδική διέξοδο για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα: «Η διπλωματία είναι η μόνη εναλλακτική λύση στον πόλεμο», δίνοντας έμφαση στη συνέχιση των συνομιλιών με τη διαμεσολάβηση του Ομάν, αν και υπογράμμισε τις δυσκολίες για ουσιαστική λύση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ στο Παλαιό Φάληρο: Βίντεο που ίσως δείχνει το κοριτσάκι ζωντανό έχει στα χέρια του το Λιμενικό

Ελλάδα Χτες
Ο εντοπισμός της γυναίκας που συνόδευε τρία παιδιά, το ένα σε καρότσι, αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα για την έρευνα

«Κινδύνευσε η ζωή της, παραλίγο να χάσει το μάτι της»: Τι είπε ο δικηγόρος της Μουρτζούκου για την επίθεση στις φυλακές

Ελλάδα Χτες
Οι δύο γυναίκες κρατούνται σε διαφορετικά κελιά στο τμήμα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού

Έδωσε τα χέρια με τον Σαββίδη ο Κωνσταντέλιας και μένει στον ΠΑΟΚ μέχρι το 2029

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο νεαρός διεθνής άσος θα παραμείνει κάτοικος Τούμπας έως το 2029 χωρίς να υπάρχει ρήτρα στο νέο του συμβόλαιο

Ρομποτικό χέρι μαγείρεψε πίτσα και δημιούργησε ελπίδες σε άτομα με κινητικά προβλήματα

Tech + Science Χτες
Tο ρομποτικό χέρι είναι εξοπλισμένο με προσαρμοστικές αρπάγες που μπορούν να χειριστούν αντικείμενα όλων των μεγεθών και υφών

Βρετανία: Έκλεισε ο εναέριος χώρος

Κόσμος Χτες
Καθηλωμένα τα αεροσκάφη

Αμυντικό πρόγραμμα «SAFE»: Τα 18 κράτη‑μέλη της ΕΕ που κατέθεσαν αίτημα ένταξης

Κόσμος Χτες
Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, αίτημα να ενταχθούν στο αμυντικό πρόγραμμα της ΕΕ κατέθεσαν άλλα 16 κράτη

Στον αέρα προσωπικά δεδομένα γυναικών από εφαρμογή με πληροφορίες για τα «red flags» ανδρών

Κόσμος Χτες
Διέρρευσαν ονόματα και φωτογραφίες από την εφαρμογή Tea, που είναι μόνο για γυναίκες

Ολοκληρώθηκε η μεταμόσχευση ήπατος στον 15χρονο Δημήτρη

Ελλάδα Χτες
Το χειρουργείο κράτησε περίπου 8,5 ώρες

Οι 12 παραλίες που χάνουν τη «Γαλάζια Σημαία» το 2025

Ελλάδα Χτες
Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλες τις βραβευμένες ακτές της χώρας, που επί το πλείστον, γίνονται απροειδοποίητα

Λεωφορείο συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στη Λεωφόρο Συγγρού ‑ Αρκετοί τραυματίες

Ελλάδα Χτες
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο σημείο λόγω του σοβαρού τροχαίου