Γιατί οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τα δικά τους θέρετρα και ταξιδεύουν ως την Ελλάδα
Τι γράφουν στα μίντια
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 11/6/2025 | 00:04

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά αγαπημένος προορισμός για τους Τούρκους τουρίστες, κυρίως λόγω των πιο προσιτών τιμών και της απλότητας που προσφέρει, σε αντίθεση με τα τουρκικά τουριστικά θέρετρα που, όπως λένε, ζητούν εξωφρενικά ποσά για βασικές παροχές.
Φέτος, μόνο κατά το πρώτο διήμερο του Μπαϊραμιού, πάνω από 5.000 Τούρκοι ταξίδεψαν προς ελληνικούς προορισμούς, αδιαφορώντας για τον τοπικό τουριστικό κλάδο που, σύμφωνα με πολλούς πράκτορες, βρίσκεται σε κρίση λόγω υπερχρέωσης και χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, σε παραλία του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός), η είσοδος φτάνει τα 225 ευρώ ανά άτομο. Και αυτό αφορά μόνο την πρόσβαση – καθώς στη συνέχεια απαιτείται και ελάχιστη κατανάλωση της τάξης των 5.500 τουρκικών λιρών. Οι τιμές αυτές, όπως αναφέρουν, αυξάνονται όσο πληθαίνουν οι τουρίστες από Αραβικές χώρες και τη Βρετανία.
Το φαγητό στην Κω: Αναλυτικός οδηγός για συμπατριώτες
Οι Τούρκοι ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν την Κω αναφέρουν πως οι τιμές στα εστιατόρια είναι συγκρίσιμες – και πολλές φορές χαμηλότερες – από αυτές στην Τουρκία, ενώ η ποιότητα χαρακτηρίζεται εξαιρετική.
Σύμφωνα με τουριστικό άρθρο που κυκλοφόρησε στα τουρκικά μέσα, τα ορεκτικά στα εστιατόρια της Κω κοστίζουν 5-15 ευρώ, με πιάτα όπως καλαμάρι (περίπου 12 ευρώ), χταπόδι (9,5 ευρώ), φέτα (5 ευρώ), τηγανητές πατάτες (4-6 ευρώ) και σαγανάκι.
Τα κύρια πιάτα κυμαίνονται από 15 έως 25 ευρώ, με γαρίδες να φτάνουν τα 20 ευρώ και πιάτα θαλασσινών συνδυασμών (γαρίδες, μύδια, καλαμάρια) στα 21 ευρώ. Το κοτόπουλο σερβίρεται περίπου στα 16 ευρώ, ενώ οι μπριζόλες και τα ψάρια στα 21-22 ευρώ.
Οι σαλάτες κυμαίνονται από 8-9 ευρώ, ενώ όσες περιέχουν θαλασσινά αγγίζουν τα 16-17 ευρώ. Τα χάμπουργκερ, ειδικά κοντά στο λιμάνι, κοστίζουν περίπου 13 ευρώ.
Η σύγκριση με την Τουρκία
Όπως αναφέρουν οι τουρίστες, στην Τουρκία οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες χωρίς απαραίτητα να συνοδεύονται από ανάλογη ποιότητα. Παρά τις εκκλήσεις τουριστικών πρακτόρων για συγκράτηση των τιμών, σε ορισμένες περιοχές εξακολουθεί να πωλείται ένα λαχματζούν για 30 ευρώ, καθιστώντας τον τουρισμό απρόσιτο για τον μέσο Τούρκο.
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε πτώση των κρατήσεων, απολύσεις στον κλάδο της φιλοξενίας και κλειστά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές της Τουρκίας.