E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Madleen: Απελάθηκε από το Ισραήλ η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Έφυγε για Παρίσι

Δημοσίευση 10/6/2025 | 13:17

Madleen: Απελάθηκε από το Ισραήλ η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ απελάθηκε και αναχώρησε από το Ισραήλ με πτήση προς τη Γαλλία την Τρίτη, αφού συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις μαζί με άλλους ακτιβιστές πάνω στο ιστιοφόρο Madleen που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Γκρέτα Τούνμπεργκ μόλις αναχώρησε από το Ισραήλ με πτήση προς τη Σουηδία (μέσω Γαλλίας)», έγραψε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, συνοδεύοντας το μήνυμα με δύο φωτογραφίες της 22χρονης Σουηδής ακτιβίστριας μέσα σε αεροπλάνο.

Τουλάχιστον πέντε από τα μέλη του πληρώματος του Madleen που συνελήφθησαν μαζί της, τη Δευτέρα αρνήθηκαν να αναχωρήσουν εθελοντικά και θα απελαθούν, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας την Τρίτη.

«Χθες το βράδυ ο πρόξενός μας κατάφερε να δει τους έξι Γάλλους υπηκόους που συνελήφθησαν από τις ισραηλινές αρχές. Οι οικογένειές τους έχουν ενημερωθεί. Ένας εξ αυτών συμφώνησε να αναχωρήσει εθελοντικά και αναμένεται να επιστρέψει σήμερα. Οι υπόλοιποι πέντε θα απελαθούν», έγραψε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Μία από τους Γάλλους υπηκόους που συνελήφθησαν τη Δευτέρα από το Ισραήλ είναι η Ρίμα Χασάν, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Τις τελευταίες ημέρες και ώρες, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ισραηλινές αρχές... προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία της ευρωβουλευτού Ρίμα Χασάν, η οποία ήταν μία από τα άτομα που επέβαιναν στο Madleen, καθώς και όλων όσοι τη συνόδευαν», δήλωσε τη Δευτέρα η Ντελφίν Κολάρ, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Madleen: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναχώρησε από το Ισραήλ για τη Γαλλία Facebook Twitter
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και η Ρίμα Χασάν (δεξιά)/Φωτογραφία: EPA
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι όποιος αρνηθεί να υπογράψει έγγραφα απέλασης και να αποχωρήσει από το Ισραήλ, θα οδηγηθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών για την επικύρωση της απέλασής του.

Το πλήρωμα του πλοίου ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τη Γάζα, το οποίο αναχαιτίστηκε από το Ισραήλ το πρωί της Δευτέρας, μεταφέρθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Το πλοίο Madleen είναι μέρος της Freedom Flotilla Coalition, μιας οργάνωσης που αγωνίζεται ενάντια στον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ και έχει προσπαθήσει να σπάσει την πολιορκία με πλοία.

Η Freedom Flotilla Coalition (FFC) δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός «επιτέθηκε» και «παράνομα επιβιβάστηκε» στο Madleen, το οποίο προσπαθούσε να μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα – όπου περισσότερες από 600 ημέρες πολέμου και ένας ισραηλινός αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας που διαρκεί 11 εβδομάδες έχουν ωθήσει τους 2,1 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα σε μια όλο και βαθύτερη κρίση πείνας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

CNN: Καταρρίφθηκαν ιρανικά βομβαρδιστικά δύο λεπτά πριν την επίθεση σε βάση των ΗΠΑ στο Κατάρ

Ελλάδα Χτες
Τα ιρανικά αεροσκάφη βρίσκονταν «δύο λεπτά» μακριά από τους στόχους τους - Στη βάση βρίσκονται συνήθως 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες

Γαλλία: «Όχι» στη χρήση των γαλλικών βάσεων στη Μέση Ανατολή από τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
Τα αεροσκάφη υποστήριξης των ΗΠΑ, και όχι τα μαχητικά αεροσκάφη, επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Istres στη Γαλλία, λέει ο γαλλικός στρατός

Οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν ότι έπληξαν το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν» με drones

Κόσμος Χτες
Το σώμα των Φρουρών είχε ήδη ισχυριστεί το Σάββατο ότι το έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους, κάτι που το Πεντάγωνο αρνήθηκε

Πέθανε ο Αλκης Ρήγος

Πολιτική Χτες
Στην απώλεια του Αλκή Ρήγου αναφέρεται με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ελευσίνα: Προσγειώθηκε το C‑130 με τους 91 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στο Αμπου Ντάμπι

Ελλάδα Χτες
Οι επαναπατριζόμενοι Έλληνες μόλις αποβιβαστούν από το αεροσκάφος θα μεταφερθούν με πούλμαν για αποβίβαση στην Ακαδημίας 1, στο κέντρο της Αθήνας

Γυναικοκτονία 31χρονης στον Κολωνό: «Της είχα ρίξει δύο χαστούκια πριν δύο μήνες»

Ελλάδα Χτες
Τι υποστήριξε ο κατηγορούμενος στην απολογία του για την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αναρτηθούν ‑ Ποιοι θα δουν αύξηση 20%

Κόσμος Χτες
Πληρωμή σε 12 δόσεις έως τον Φεβρουάριο 2027

Οργή και αναπάντητα «γιατί»: Ξεσπά η μητέρα του 27χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Ναύπακτο

Ελλάδα Χτες
Έξι μήνες μετά ο πόνος και η οργή για την έλλειψη δικαιοσύνης κάνουν τη μητέρα του άτυχου Βαγγέλη να ξεσπά

Πόλεμος στο Ιράν: Πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή

Κόσμος Χτες
Ακολουθεί ο αριθμός των θυμάτων σε ολόκληρη την περιοχή -όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα-, σύμφωνα με το Reuters

Πρόταση για περιορισμό των εξουσιών του Τραμπ στον πόλεμο του Ιράν ψηφίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
Η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία καθώς ήδη η Γερουσία έχει απορρίψει αντίστοιχη πρόταση

Καίγονται οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Μπαχρέιν

Κόσμος Χτες
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με απώλειες ή την έκταση των ζημιών.

Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για πιθανή χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ: «Περιμένουμε να σας ντροπιάσουμε»

Κόσμος Χτες
Το Ιράν δηλώνει προετοιμασμένο για μια αμερικανική χερσαία επιχείρηση