Τι είναι η αυτοαξία: 6 τρόποι να την ενισχύσετε
Τι είναι η αυτοαξία;
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 4/6/2025 | 00:02

Η αίσθηση της αξίας που δίνουμε στον εαυτό μας – η αυτοαξία – παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας. Επηρεάζει το πώς σκεφτόμαστε, πώς σχετιζόμαστε και πώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις. Αν λοιπόν νιώθετε ότι κάπου το έχετε χάσει, ήρθε η ώρα να το αλλάξετε.
Η αυτοαξία αφορά το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας συνολικά – αν τον αναγνωρίζουμε ως σημαντικό και πολύτιμο, χωρίς να βασιζόμαστε σε εξωτερικές επιβεβαιώσεις. Σε αντίθεση με την αυτοεκτίμηση, που συχνά εξαρτάται από το αν πετυχαίνουμε στόχους ή παίρνουμε επιβράβευση, η αυτοαξία έχει να κάνει με κάτι πιο βαθύ και εσωτερικό: την αίσθηση ότι αξίζουμε, έτσι απλά.
Από πού ξεκινά;
Η βάση της αυτοαξίας χτίζεται από την παιδική ηλικία. Όπως εξηγεί ο ψυχίατρος Aaron Beck από τη δεκαετία του ’60, τα πρώτα χρόνια ζωής μας είναι γεμάτα με φράσεις και πιστεύω που υιοθετούμε για τον εαυτό μας. Αν μεγαλώσουμε ακούγοντας «είσαι άχρηστος» ή «δεν προσπαθείς αρκετά», είναι πιθανό να κουβαλήσουμε αυτές τις σκέψεις και ως ενήλικες. Το καλό νέο είναι πως, όταν το αναγνωρίσουμε αυτό, μπορούμε να αρχίσουμε να το αλλάζουμε.
pexels
6 βήματα για πιο δυνατή αυτοαξία
Αναγνώρισε τι σε κάνει δυνατό/ή
Ποιες είναι οι δεξιότητές σου; Τι σου αρέσει πραγματικά να κάνεις; Όταν βρεις τι σε γεμίζει και το κάνεις με συνέπεια, αρχίζεις να νιώθεις πιο πολύτιμος/η.
Δώσε στον εαυτό σου το μπράβο που του αξίζει
Μην περιμένεις επιβεβαίωση απ’ έξω. Μικρές επιβραβεύσεις, ακόμα κι ένα «μπράβο μου» σε δύσκολες μέρες, μπορούν να αλλάξουν την ψυχολογία σου.
Μίλα σου όμορφα
Η φωνή μέσα σου έχει δύναμη. Αν σε κρίνει και σε μειώνει, κάνε ένα βήμα πίσω και αναρωτήσου: «Θα μιλούσα έτσι σε έναν φίλο;». Αν όχι, τότε μην το κάνεις ούτε στον εαυτό σου.
Μην εγκλωβίζεσαι σε "πρέπει"
Οι φράσεις του τύπου «πρέπει να είμαι τέλειος» ή «οφείλω να κάνω αυτό» είναι παγίδες. Η ζωή είναι γεμάτη εναλλακτικές – δεν υπάρχει μόνο ένας σωστός δρόμος.
Ουδέτερο δεν σημαίνει αρνητικό
Μην ερμηνεύεις τη σιωπή ή τις ουδέτερες αντιδράσεις ως απόρριψη. Ο εγκέφαλος τείνει να δίνει περισσότερη σημασία στο αρνητικό, αλλά το ουδέτερο… είναι απλώς ουδέτερο.