E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γάζα: Ο σπαραγμός μητέρας που μαζεύει αλεύρι από τον δρόμο

Η απεγνωσμένη γυναίκα φωνάζει: «Μας αφήνετε να πεθαίνουμε από την πείνα»

Δημοσίευση 2/6/2025 | 14:34

Γάζα: Ο σπαραγμός μητέρας που μαζεύει αλεύρι από τον δρόμο

Μια μητέρα στη Γάζα προσπαθεί να μαζέψει με τα χέρια της αλεύρι που έχει χυθεί στον δρόμο και σπαράζει: «Μας αφήνετε να πεθαίνουμε από την πείνα».

Το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από το CNN κατέγραψε τη γυναίκα στους δρόμους της ΧΑν Γιουνίς, στη Γάζα.

Οι άνθρωποι στη Γάζα λιμοκτονούν εξαιτίας του μακρόχρονου αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους. Ένα σακί με αλεύρι έσπασε κατά τη διάρκεια μεταφοράς του, με αποτέλεσμα το αλεύρι να χυθεί στον δρόμο. Απελπισμένοι άνθρωποι έτρεξαν να μαζέψουν ακόμη και από το έδαφος, όσο το δυνατόν περισσότερο αλεύρι.

Μία από αυτές, η συγκεκριμένη γυναίκα, καθώς μαζεύει το αλεύρι στα ρούχα της, ξεσπά και σπαράζει: «Ο Θεός είναι ο καλύτερος κριτής, μας αφήνετε να λιμοκτονούμε, σκυλιά».

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν για επικείμενο λιμό στη Γάζα, χωρίς δραστική κλιμάκωση της βοήθειας που εισέρχεται στην περιοχή, καθώς το Ισραήλ χαλαρώνει μόνο εν μέρει τον αποκλεισμό του θύλακα.

Γάζα: Τουλάχιστον 31 νεκροί στη Ράφα

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από πυρά κοντά σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Ωστόσο, τόσο ο ισραηλινός στρατός όσο και η νεοσύστατη οργάνωση GHF, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και έχει αναλάβει μέρος της διανομής βοήθειας, αρνούνται πως συνέβη παρόμοιο περιστατικό.

Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με ασαφή πηγή χρηματοδότησης, ξεκίνησε τη δράση του πρόσφατα, διανέμοντας χιλιάδες γεύματα. Ωστόσο, η παρουσία του συνοδεύτηκε από σκηνές χάους και αναφορές για θανάτους από ισραηλινά πυρά στα σημεία διανομής.

Η Πολιτική Προστασία της Γάζας δήλωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά αμάχων το πρωί της Κυριακής, την ώρα που αυτοί προσέρχονταν σε κέντρο του GHF στη Ράφα. Το αποτέλεσμα ήταν 31 νεκροί και τουλάχιστον 176 τραυματίες. Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η προκαταρκτική του έρευνα δεν εντόπισε καμία επίθεση κατά πολιτών. Παρόμοια θέση πήρε και εκπρόσωπος του GHF, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές αναφορές «ψευδείς και κατασκευασμένες».

Ράφα: Μαρτυρίες και αντιδράσεις - «Πυρά από όλες τις πλευρές»

Αυτόπτες μάρτυρες δίνουν ωστόσο διαφορετική εικόνα. Ο 58χρονος Αμπντάλα Μπαρμπάχ ανέφερε ότι «επικράτησε χάος» όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν χρησιμοποιώντας drones και άρματα μάχης.

Η Βικτόρια Ρόουζ, Βρετανίδα χειρουργός στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, περιέγραψε σκηνές «απόλυτης σφαγής» καθώς το νοσοκομείο πλημμύριζε από τραυματίες.

Παράλληλα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) καταγγέλλουν πως οι τραυματίες τους περιέγραψαν πως «δέχθηκαν πυρά από κάθε κατεύθυνση: από drones, ελικόπτερα, πλοία, άρματα και πεζικό». Η οργάνωση κατηγορεί το σύστημα διανομής της GHF για «ακραία αναποτελεσματικότητα» και «απανθρωπιά», υποστηρίζοντας ότι βάζει σε κίνδυνο τους ίδιους τους ανθρώπους που υποτίθεται πως προστατεύει.

Πλάνα από το Γαλλικό Πρακτορείο απεικονίζουν κατοίκους να μεταφέρουν νεκρούς σε κάρα και άλλους να κουβαλούν δέματα, μέσα σε ένα σκηνικό από ερείπια.

Διεθνής πίεση και αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα

Η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται συνεχώς, με την ανθρωπιστική κρίση να έχει κλιμακωθεί δραματικά μετά τον πλήρη αποκλεισμό από το Ισραήλ τον Μάρτιο, ο οποίος άρχισε να χαλαρώνει στα τέλη Μαΐου.

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της UNRWA –της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που έχει τεθεί εκτός νόμου στο Ισραήλ– προειδοποίησε ότι «η διανομή βοήθειας έχει μετατραπεί σε θανάσιμη παγίδα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Champions League: Συναρπαστική 2η αγωνιστική με γκολ, ανατροπές και ένταση (17/9)

Αθλητικά Νέα 18.09.2025
Η δεύτερη στροφή της League Phase πρόσφερε δυνατές μάχες, καθοριστικά αποτελέσματα και σημεία που αλλάζουν τις ισορροπίες

Ολυμπιακός – Πάφος 0‑0: Πρεμιέρα με γκέλα, χωρίς λύση στο αριθμητικό πλεονέκτημα

Αθλητικά Νέα Χτες
Δείτε τις καλύτερες φάσεις του αγώνας

Ολυμπιακός – Πάφος 0‑0: Πρεμιέρα με γκέλα στο Champions League

Αθλητικά Νέα Χτες
Με 10 από νωρίς οι Κύπριοι

Πολωνία: Διεκδικεί 1,3 τρισ. ευρώ πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία

Κόσμος Χτες
Το θέμα έχει λήξει λέει το Βερολίνο

«Έξω τα εκτρώματα από την Πινακοθήκη»: Νέα συγκέντρωση μετά από κάλεσμα του πρώην βουλευτή Νικόλαου Παπαδόπουλου

Ελλάδα Χτες
Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για την επιστροφή των έργων που είχαν βανδαλιστεί αλλά στοχοποίησαν και τους ΛΟΑΤΚΙ, τα εμβόλια, και τους μετανάστες

Παναθηναϊκός – Athens Kallithea 1‑0: «Χρυσός» Ντέσερς και restart στη Λεωφόρο

Αθλητικά Νέα Χτες
Γκολ του Σίριλ Ντέσερς στο 30’, υπηρεσιακός ο Δημήτρης Κοροπούλης, πολλές φάσεις εκατέρωθεν και πέναλτι που ακυρώθηκε μετά από VAR.

Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ 4‑1: Θρίαμβος στη Λιβαδειά και βαρύ «κάζο» στην πρεμιέρα του Κυπέλλου

Αθλητικά Νέα Χτες
Με εντυπωσιακό δεύτερο ημίχρονο, ο Λεβαδειακός διέλυσε τον ΠΑΟΚ (4-1) στην πρεμιέρα της League Phase

Αυτοκίνητο έπεσε στην πύλη του γραφείου του FBI στο Πίτσμπουργκ

Κόσμος Χτες
Πρώην στρατιωτικός ο ύποπτος, στοχευμένη επίθεση το περιστατικό

«Η Γάζα είναι η “γη της επαγγελίας” για το real estate»: Συζητήσεις Ισραηλινών Αμερικανών για τον διαμοιρασμό του θύλακα

Κόσμος Χτες
Υπάρχει «μια κτηματομεσιτική ευκαιρία» στη Γάζα που «αυτοχρηματοδοτείται» και έχει «ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς», αναφέρουν τα εβραϊκά ΜΜΕ

ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία την 1η Οκτωβρίου

Ελλάδα Χτες
Δεκτή η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας από τη ΓΣΕΕ