Ποιος είναι ο εκλεκτός του Τραμπ που κέρδισε τις εκλογές στην Πολωνία
Ο Κάρολ Ναβρότσκι κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 50,89%
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/6/2025 | 12:14

Ο Κάρολ Ναβρότσκι, ο συντηρητικός ιστορικός που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Πολωνίας, καλλιέργησε μια εικόνα σκληρού άνδρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, δημοσιεύοντας βίντεο του εαυτού του σε σκοπευτήρια και ρινγκ πυγμαχίας.
Ενώ ο φιλελεύθερος αντίπαλός του, Ραφάλ Τζασκόφσκι, επιδείκνυε τα ευρωπαϊκά του διαπιστευτήρια, ο Ναβρότσκι συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και έλαβε την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ για την υποψηφιότητά του στην κορυφαία θέση της Πολωνίας.
Σε αντίθεση με άλλους ευρωσκεπτικιστές στην κεντρική Ευρώπη, όπως ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο ή ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, ο Ναβρότσκι υποστηρίζει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκρούσει την τριετή εισβολή της Ρωσίας.
Ωστόσο, έχει δηλώσει ότι, εάν εκλεγεί, θα αντιταχθεί στην ένταξη σε δυτικές συμμαχίες για την Ουκρανία, μια θέση που επιδιώκει να συμβαδίσει με τη μειωμένη υποστήριξη προς τους Ουκρανούς μεταξύ των Πολωνών, οι οποίοι έχουν φιλοξενήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από την άλλη πλευρά των συνόρων.
Οι υποστηρικτές του στο κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) είχαν υποστηρίξει την ταχεία ένταξη του Κιέβου στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ όσο βρισκόταν στην εξουσία μέχρι τα τέλη του 2023.
Οι επικριτές του Ναβρότσκι δήλωσαν ότι τροφοδοτούσε την ανησυχία για τους Ουκρανούς πρόσφυγες σε μια εποχή που η ακροδεξιά δίνει έμφαση στη μετανάστευση, το κόστος ζωής και την ασφάλεια. Έχει αναφέρει πως το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας, είναι «Πρώτα η Πολωνία».
«Ας βοηθήσουμε τους άλλους, αλλά ας φροντίσουμε πρώτα τους δικούς μας πολίτες», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Απρίλιο.
Είναι πιθανό να ακολουθήσει παρόμοια πορεία με τον απερχόμενο πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, σύμμαχο του PiS, ο οποίος χρησιμοποίησε το δικαίωμα βέτο του για να εμποδίσει τις προσπάθειες της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης να αναιρέσει τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Η ΕΕ λέει ότι οι μεταρρυθμίσεις του PiS υπονόμευσαν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι υποψήφιοι αγωνίστηκαν κυρίως για να κερδίσουν την υποστήριξη των ανθρώπων που ψήφισαν άλλους υποψηφίους στον πρώτο γύρο, ιδίως τον ακροδεξιό Σλάβομιρ Μέντζεν, ο οποίος ήρθε τρίτος με 15%. Ο Τζασκόφσκι προσπάθησε να τους προσελκύσει με υποσχέσεις για απελευθέρωση των μεταρρυθμίσεων. Ο Ναβρότσκι επαινέθηκε για τα διαπιστευτήριά του ως επικεφαλής του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης (IPN), την υποστήριξη της οπλοκατοχής, των παραδοσιακών οικογενειών και των χριστιανικών αξιών, αλλά και για τον επικριτικό του τόνο στην Ουκρανία, σε αρμονία με αυτόν του Μέντζεν.
Το παρελθόν του Ναβρότσκι έχει αποτελέσει θέμα έντονης δημόσιας συζήτησης μετά από μια σειρά αρνητικών ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης. Υπήρξαν ερωτήματα σχετικά με την απόκτηση ενός διαμερίσματος από έναν συνταξιούχο και μια παραδοχή ότι συμμετείχε σε οργανωμένες συμπλοκές.
«Όλες οι αθλητικές μου δραστηριότητες βασίζονταν στη δύναμη της καρδιάς μου, στη δύναμη των μυών μου, στις γροθιές μου», δήλωσε ο Ναβρότσκι, ερασιτέχνης πυγμάχος, σε μια συζήτηση όταν αντιμετώπισε αναφορές ότι είχε εμπλακεί σε μαζικά οργανωμένες συμπλοκές μεταξύ χούλιγκαν. «Ήταν ένας δίκαιος ανταγωνισμός, ανεξάρτητα από τη μορφή».
Οι υποστηρικτές του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ενορχήστρωσε τις αντιπαραθέσεις με τη βοήθεια των ειδικών υπηρεσιών της Πολωνίας και των φιλελεύθερων μέσων ενημέρωσης. Η κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες.
Ο Ναβρότσκι παρουσίασε τις εκλογές ως δημοψήφισμα για την κυβέρνηση, την οποία περιέγραψε ως μια μητροπολιτική ελίτ που δεν έχει επαφή με τις ανησυχίες της. Όπως είπε και στους ψηφοφόρους στην ανατολική πόλη Μπιάλα Ποντλάσκα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, «Είμαι απλώς ένας από εσάς».
Πληροφορίες: Reuters.com