E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μποτιλιάρισμα στο... Έβερεστ: Ουρές από ορειβάτες που θέλουν να ανέβουν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου

Σοβαρό πρόβλημα σε πολύ μεγάλο υψόμετρο

Δημοσίευση 30/5/2025 | 16:01

Μποτιλιάρισμα στο... Έβερεστ: Ουρές από ορειβάτες που θέλουν να ανέβουν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου
collage

Το… μποτιλιάρισμα δεν μπορεί να συμβεί μόνο στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, αλλά και στα βουνά όπως φαίνεται, αφού στο Έβερεστ καταγράφηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση, με ορειβάτες να παλεύουν παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες να φτάσουν στην ψηλότερη κορυφή του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, εκατοντάδες ορειβάτες και οι οδηγοί τους, οι Σέρπα, προσπάθησαν να φτάσουν στο διάσημο βουνό πριν από λίγες ημέρες, με στόχο να φτάσουν στην κορυφή των 8.849 μέτρων. Είναι γεγονός ότι στην κορυφή οι καλές καιρικές συνθήκες υπάρχουν για περιορισμένες χρονικές περιόδους, με ορειβάτες να παρατάσσονται δεμένοι στο μοναδικό σκοινί ασφαλείας, κάτι που είναι γνωστό ως «κυκλοφοριακή συμφόρηση του Έβερεστ».

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τη συμμετοχή πολλών αρχάριων ορειβατών, σύμφωνα με το Sky News. «Γενικά στο Έβερεστ, ο καιρός είναι ο βασικός παράγοντας και δεν ήταν όπως είχε προβλεφθεί. Και δεύτερον, υπήρχε συνωστισμός επειδή ήταν εκεί ταυτόχρονα τόσο επαγγελματίες όσο και αρχάριοι», δήλωσε ο Pasang Rinji Sherpa, ο οποίος έχει αναρριχηθεί δύο φορές στην κορυφή.


Ο ίδιος επισημαίνει ότι μόνο έμπειροι και καταρτισμένοι ορειβάτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην κορυφή του Έβερεστ, προκειμένου η όλη διαδικασία να είναι ασφαλέστερη για όλους. «Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν αρχάριοι χωρίς εμπειρία ή γνώσεις και επαγγελματίες ταυτόχρονα, και αυτό προκαλεί το πρόβλημα», είπε. «Οι ορειβάτες πρέπει να έχουν βασικές γνώσεις για να χρησιμοποιούν σωστά τον εξοπλισμό και να είναι ασφαλείς κατά την αναρρίχηση στο Έβερεστ», σημείωσε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Υπουργείο Ορειβασίας του Νεπάλ έκανε γνωστό ότι 468 ξένοι ορειβάτες από 57 χώρες έλαβαν άδεια για να ανέβουν στο Έβερεστ μέχρι τα τέλη Μαΐου, ενώ ακολούθησαν και περίπου ισάριθμοι Νεπαλέζοι οδηγοί βουνών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Champions League: Συναρπαστική 2η αγωνιστική με γκολ, ανατροπές και ένταση (17/9)

Αθλητικά Νέα 18.09.2025
Η δεύτερη στροφή της League Phase πρόσφερε δυνατές μάχες, καθοριστικά αποτελέσματα και σημεία που αλλάζουν τις ισορροπίες

Ολυμπιακός – Πάφος 0‑0: Πρεμιέρα με γκέλα, χωρίς λύση στο αριθμητικό πλεονέκτημα

Αθλητικά Νέα Χτες
Δείτε τις καλύτερες φάσεις του αγώνας

Ολυμπιακός – Πάφος 0‑0: Πρεμιέρα με γκέλα στο Champions League

Αθλητικά Νέα Χτες
Με 10 από νωρίς οι Κύπριοι

Πολωνία: Διεκδικεί 1,3 τρισ. ευρώ πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία

Κόσμος Χτες
Το θέμα έχει λήξει λέει το Βερολίνο

«Έξω τα εκτρώματα από την Πινακοθήκη»: Νέα συγκέντρωση μετά από κάλεσμα του πρώην βουλευτή Νικόλαου Παπαδόπουλου

Ελλάδα Χτες
Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για την επιστροφή των έργων που είχαν βανδαλιστεί αλλά στοχοποίησαν και τους ΛΟΑΤΚΙ, τα εμβόλια, και τους μετανάστες

Παναθηναϊκός – Athens Kallithea 1‑0: «Χρυσός» Ντέσερς και restart στη Λεωφόρο

Αθλητικά Νέα Χτες
Γκολ του Σίριλ Ντέσερς στο 30’, υπηρεσιακός ο Δημήτρης Κοροπούλης, πολλές φάσεις εκατέρωθεν και πέναλτι που ακυρώθηκε μετά από VAR.

Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ 4‑1: Θρίαμβος στη Λιβαδειά και βαρύ «κάζο» στην πρεμιέρα του Κυπέλλου

Αθλητικά Νέα Χτες
Με εντυπωσιακό δεύτερο ημίχρονο, ο Λεβαδειακός διέλυσε τον ΠΑΟΚ (4-1) στην πρεμιέρα της League Phase

Αυτοκίνητο έπεσε στην πύλη του γραφείου του FBI στο Πίτσμπουργκ

Κόσμος Χτες
Πρώην στρατιωτικός ο ύποπτος, στοχευμένη επίθεση το περιστατικό

«Η Γάζα είναι η “γη της επαγγελίας” για το real estate»: Συζητήσεις Ισραηλινών Αμερικανών για τον διαμοιρασμό του θύλακα

Κόσμος Χτες
Υπάρχει «μια κτηματομεσιτική ευκαιρία» στη Γάζα που «αυτοχρηματοδοτείται» και έχει «ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς», αναφέρουν τα εβραϊκά ΜΜΕ

ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία την 1η Οκτωβρίου

Ελλάδα Χτες
Δεκτή η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας από τη ΓΣΕΕ