E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εναλλακτικές αναζητούν οι φοιτητές που διώχνει ο Τραμπ

Με τον Τραμπ να απαγορεύει την ανανέωση της άδειας παραμονής ξένων φοιτητών, κάποιες κυβερνήσεις αναζητούν εναλλακτικά σχέδια

Δημοσίευση 30/5/2025 | 07:58

Εναλλακτικές αναζητούν οι φοιτητές που διώχνει ο Τραμπ
pixabay

Η επιστήμη και η τέχνη ουδέποτε βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής και των ενδιαφερόντων του Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε η γνώση γι’ αυτόν συνιστά αρετή – πόσω μάλλον «αξία».

Κάποιοι όμως επένδυσαν φαιά ουσία, χρόνο και φυσικά χρήμα για να εκμεταλλευθούν την εξόχως ανταποδοτική ευκαιρία της φοίτησης σε ένα αμερικανικό Πανεπιστήμιο. Με τον πρόεδρο να απαγορεύει την ανανέωση της άδειας παραμονής ξένων φοιτητών, κάποιες κυβερνήσεις αναζητούν εναλλακτικά σχέδια και ερευνούν τρόπους και μεθόδους για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της φοίτησής τους την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, είτε στις ΗΠΑ είτε πίσω στην πατρίδα τους.

Ο Γάλλος υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Φιλίπ Μπατίστ υποσχέθηκε την Τετάρτη «εναλλακτικές λύσεις» για τους νέους που σχεδίαζαν να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον επόμενο χρόνο και δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν βίζα μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον να αναστείλει τις θεωρήσεις αδειών παραμονής σε ξένους φοιτητές, των οποίων τη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σκοπεύει εξάλλου να ελέγξει, «προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα για όλους τους μη Αμερικανούς νέους που σχεδιάζουν να φοιτήσουν το επόμενο ακαδημαϊκό έτος σε αμερικανικά ιδρύματα», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Φιλίπ Μπατίστ.

«Θα προσφέρουμε το συντομότερο δυνατό εναλλακτικές λύσεις σε όλους εκείνους τους Γάλλους και άλλους Ευρωπαίους που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τη βίζα τους ή που δεν επιθυμούν πλέον να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του ιδιαίτερου πλαισίου λειτουργίας που αντιμετωπίζει ο αμερικανικός ακαδημαϊκός κόσμος», υπογραμμίζει ο γάλλος υπουργός.

Η αφέλεια των αναρτήσεων

Το έτος 2023 8.543 Γάλλοι φοιτητές πέρασαν τον Ατλαντικό για να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αριθμός αυξημένος κατά 24% σε σύγκριση με το 1999, σύμφωνα με την έκθεση Open Doors του Αμερικανικού Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης (IIE).

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ζητεί τώρα από τις πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ να σταματήσουν να κλείνουν «ραντεβού για νέες φοιτητικές βίζες ή για προγράμματα ανταλλαγής σπουδαστών» έως ότου κοινοποιηθούν «νέες οδηγίες κατόπιν ενισχυμένης θεώρησης όλων αυτών των αιτημάτων με ελέγχους που θα διενεργηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Όσοι δηλαδή σε μια στιγμή απερισκεψίας δημοσιοποίησαν ή δημοσιοποιούν σε συστηματική βάση μέσω του Facebook, του Instagram και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης σκέψεις, ιδέες και πεποιθήσεις που δεν συνάδουν με τη δεσπόζουσα στο Λευκό Οίκο και την κυβερνώσα αμερικανική ελίτ κοσμοθεωρία, την πάτησαν: στάμπα με τον αμερικανικό αετό δεν ξαναβλέπουν τυπωμένη στο διαβατήριό τους.

Ιαπωνικοί επαναπατρισμοί

Μία κατηγορία φοιτητών που κρίνονται ανεπιθύμητοι στις ΗΠΑ είναι αυτοί που σχεδιάζουν να σπουδάσουν εκεί και μία κατηγορία είναι αυτοί που ήδη φοιτούν και απειλούνται με απέλαση. Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Τόκιο μετά την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να αναγκάσει το Χάρβαρντ να επιβάλει πρωτοφανείς ελέγχους στους φοιτητές του, ζήτησε από τα ιαπωνικά Πανεπιστήμια να εξετάσουν το ενδεχόμενο υποδοχής και απορρόφησης φοιτητών που σπουδάζουν ήδη στις ΗΠΑ.

«Έχουμε ζητήσει από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να εξετάσουν πιθανά μέτρα υποστήριξης, όπως η υποδοχή ξένων φοιτητών που είναι εγγεγραμμένοι σε αμερικανικά Πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους», δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Παιδείας της Ιαπωνίας, Τοσίκο Άμπε.

«Προπαντός ψυχραιμία»

Η πρόσκληση επαναπατρισμού απευθύνεται προφανώς στους Ιάπωνες φοιτητές, αλλά η υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα ιαπωνικά Πανεπιστήμια τις πόρτες τους και σε άλλους ανεπιθύμητους. Η Τοσίκο Άμπε είπε συγκεκριμένα ότι «για τους Ιάπωνες που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πλέον δημοφιλής προορισμός». Και παραδέχθηκε ότι «πολλοί από αυτούς ανησυχούν τώρα για το καθεστώς της φοίτησής τους».

«Το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, ένα από τα πιο έγκριτα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ιαπωνίας, εξετάζει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει προσωρινά φοιτητές από τις ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την παραμονή τους», δήλωσε η αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Καόρι Χαγιάσι σε πρόσφατη συνέντευξή της στην ιαπωνική εφημερίδα «Nikkei».

Ομοίως στην Ταϊβάν το Υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι θα εργαστεί για να βοηθήσει όσους φοιτούν στις ΗΠΑ να μετεγγραφούν σε ιδρύματα της Ταϊβάν. Ωστόσο, το Υπουργείο συμβούλεψε τους Ταϊβανέζους που φοιτούν στο Χάρβαρντ «να παραμείνουν ψύχραιμοι και να

περιμένουν περαιτέρω πληροφορίες» όσο προχωρά η νομική διαδικασία αντιμετώπισης των κυβερνητικών διώξεων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Εάν η απαγόρευση επιστροφής των ξένων φοιτητών στο Χάρβαρντ τελικά ισχύσει το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, οι φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως ή να λαμβάνουν μεταβιβάσιμες μονάδες αξιολόγησης μέσω εθνικών Πανεπιστημίων που έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με το Χάρβαρντ», υπογραμμίζει το ταϊβανέζικο Υπουργείο Παιδείας.

Συλλήψεις και ανακλήσεις βίζας

Η ηπειρωτική Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να προστατεύσουν τα δικαιώματα των ξένων φοιτητών. «Καλούμε την Ουάσιγκτον να εγγυηθεί τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ξένων φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων των Κινέζων», δήλωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχουν ανακληθεί οι άδειες παραμονής εκατοντάδων αλλοδαπών φοιτητών στις ΗΠΑ, ενώ φοιτητές που διαμένουν νόμιμα στη χώρα και συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες έχουν συλληφθεί και απειληθεί με απέλαση», μεταδίδει το AFP.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συγκλονιστικό βίντεο: Αντιφρονούντες σε φυλακή του Ιράν λένε τραγούδι αντίστασης λίγο πριν εκτελεστούν

E-Daily 3.Left Χτες
Στο βίντεο που φέρεται να έχει τραβηχτεί μέσα από τη φυλακή Γκεζέλ Χεσάρ φαίνονται έξι Ιρανοί αντιφρονούντες να τραγουδούν ένα τραγούδι αντίστασης λίγα λεπτά πριν την εκτέλεσή τους

ΕΕ: Νέο κύμα ακρίβειας περιμένουν οι πολίτες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Απαισιοδοξία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ, τεράστιο πλήγμα στο πετρελαϊκό καρτέλ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αποχώρηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εντείνει τις πιέσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και αναδιαμορφώνει τις γεωπολιτικές ισορροπίες

Γερμανία: Η φάλαινα Τίμι φορτώθηκε σε μαούνα σε μια ύστατη προσπάθεια για τη διάσωσή της

E-Daily 3.Left Χτες
Η διάσωσή της έχει ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου

Έγκλημα στη Μεσσηνία: 42χρονος βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό σε στάβλο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η σορός εντοπίστηκε στην συνοικία Μπουρνιά της Καλαμάτας

Στο φως η σοκαριστική επιστολή που άφησε ο 89χρονος πιστολέρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι αναφέρει στην επιστολή του στα ΜΜΕ ο 89χρονος που εισέβαλε με όπλο στον ΕΦΚΑ και στο Πρωτοδικείο και τραυμάτισε 5 άτομα

Διευθύντρια σχολείου σκοτώθηκε πέφτοντας από ταράτσα πολυκατοικίας στον Κολωνό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι Αρχές διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό

Απόδειξη θανάτου: Ξέθαψε την αδερφή του και πήγε με τον σκελετό της στην τράπεζα για ανάληψη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας ως αναλφάβητος, δεν μπορούσε να κατανοήσει τη διαδικασία που απαιτείται όταν πεθάνει ο δικαιούχος ενός τραπεζικού λογαριασμού και έπραξε κατά γράμμα αυτό που του ζήτησαν