E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε φυλάκιση 20 ετών καταδικάστηκε ο παιδεραστής γιατρός στη Γαλλία που κακοποίησε σeξουαλικά 299 παιδιά

«Δεν ζητώ επιείκεια από το δικαστήριο. Απλώς παραχωρήστε μου το δικαίωμα να γίνω καλύτερος άνθρωπος», δηλώνει ο δράστης

Δημοσίευση 28/5/2025 | 17:04

Σε φυλάκιση 20 ετών καταδικάστηκε ο παιδεραστής γιατρός στη Γαλλία που κακοποίησε σeξουαλικά 299 παιδιά

Με 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε σήμερα ο 74χρονος Ζοέλ Λε Σκουαρνέκ, πρώην χειρουργός στη Γαλλία, κατηγορούμενος για την πιο εκτεταμένη υπόθεση παιδεραστίας στην ιστορία της χώρας, καθώς η τρίμηνη δίκη του στο Βαν της Βρετάνης έλαβε και τυπικά τέλος.

Το γαλλικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 74χρονο για 299 περιστατικά σeξουαλικής κακοποίησης κατά την διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών, με τη πλειοψηφία των θυμάτων του να είναι αγόρια και κορίτσια κατά μέσο όρο 11 ετών.

Πολλά παιδιά κακοποιήθηκαν μετά από αναισθησία ή κατά τη διάρκεια ανάρρωσης τους από το χειρουργείο.

Ο ίδιος παραδέχθηκε τα εγκλήματα στο δικαστήριο, λέγοντας: «Ήμουν χειρουργός που εκμεταλλεύτηκε το κύρος του για να επιτεθεί σε παιδιά – δεν το αρνούμαι» και δήλωσε πως δεν ζητά επιείκεια από το δικαστήριο. Οι ψυχιατρικές εκτιμήσεις τον χαρακτήρισαν «εξαιρετικά επικίνδυνο».

Τι θα συμβεί με τη ποινή, για την οποία έχει ήδη καταδικαστεί

Ο Λε Σκουαρνέκ θα εκτίσει την ποινή 20 χρόνων φυλάκισης ταυτόχρονα με την ήδη υπάρχουσα ποινή 15 ετών από το 2020 για τέσσερις περιπτώσεις βιασμών ανηλίκων.

«Δεν ζητώ επιείκεια από το δικαστήριο. Απλώς παραχωρήστε μου το δικαίωμα να γίνω καλύτερος άνθρωπος», ανέφερε στην τελική του δήλωση ο Λε Σκουαρνέκ

Το δικαστήριο δήλωσε ότι η ποινή του Le Scouarnec δεν μπορεί να αναθεωρηθεί έως ότου εκτίσει τα δύο τρίτα της, προκειμένου να αποφευχθεί η υποτροπή, σύμφωνα με το γαλλικό μέσο ενημέρωσης Le Monde.

Οι δικαστές ακολούθησαν και τις συστάσεις του εισαγγελέα σχετικά με την ποινή.

Αφού οι δικηγόροι ορισμένων από τα θύματα παραπονέθηκαν ότι θα μπορούσε να αποφυλακιστεί το 2030, αν ληφθούν υπόψη η προδικαστική κράτησή του και η δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους, οι εισαγγελείς υπέβαλαν ένα σπάνιο αίτημα για να κρατηθεί σε κέντρο θεραπείας υπό επιτήρηση ακόμη και μετά την αποφυλάκισή του.

Δεν είναι σαφές αν το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αυτό.

Μαρτυρίες θυμάτων

Εκατοντάδες μάρτυρες κατέθεσαν στη δίκη, μεταξύ των οποίων η ανιψιά του Le Scouarnec και ένας οικογενειακός φίλος.

Τώρα, στα 40 τους, και οι δύο δήλωσαν ότι τις κακοποίησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ωστόσο, η γαλλική νομοθεσία δεν επέτρεψε τη δίωξή του για τις φερόμενες κακοποιήσεις, επειδή συνέβησαν πριν από πολύ καιρό.

Πολλά θύματα δήλωσαν ότι δεν θυμούνται να έχουν κακοποιηθεί, αλλά η αστυνομία κατάφερε να στοιχειοθετήσει την υπόθεση εναντίον του Le Scouarnec, επειδή είχε καταγράψει με λεπτομέρεια τις κακοποιήσεις σε ψηφιακά ημερολόγια.

Τι ισχύει με την παιδεραστία στη Γαλλία

Στη Γαλλία, είναι παράνομο για έναν ενήλικα να έχει σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικο κάτω των 15 ετών, αν και οι υπερασπιστές των παιδιών λένε ότι πολλοί ενήλικες δεν κατηγορούνται ποτέ.

Η υπόθεση έθεσε στο προσκήνιο το γαλλικό ιατρικό σύστημα, το οποίο επέτρεψε στον Le Scouarnec να συνεχίσει να εργάζεται παρά τα πολλά προειδοποιητικά σημάδια, συμπεριλαμβανομένης μιας καταδίκης το 2005 για κατοχή εικόνων, που απεικόνιζαν κακοποίηση παιδιών.

Οι δικηγόροι ορισμένων θυμάτων δήλωσαν ότι ο κάποτε σεβαστός τοπικός γιατρός θα έπρεπε να είχε στερηθεί τα ιατρικά του δικαιώματα μετά από εκείνη την υπόθεση.

Αντ' αυτού, ο Le Scouarnec εργαζόταν σε εννέα δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές σε πέντε περιοχές της Γαλλίας, όπου ειδικεύτηκε σε σκωληκοειδεκτομές, κοιλιακές και γυναικολογικές επεμβάσεις.

Οι συνήγοροι των θυμάτων ελπίζουν, ακόμη, ότι η υπόθεση θα οδηγήσει σε μία σοβαρή εξέταση αυτού που αποκαλούν χαλαρή αντιμετώπιση των καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών, ιδίως όταν οι γιατροί κατηγορούνται για παράπτωμα.

«Υπήρχαν προειδοποιήσεις για πάνω από 30 χρόνια. Αυτός ο άνθρωπος επωφελήθηκε από ένα σύστημα που του άνοιξε την πόρτα για να έχει το δικό του πεδίο δράσης», δήλωσε η Francesca Satta, δικηγόρος που εκπροσώπησε 10 θύματα και τις οικογένειές τους.

Την διαδικασία της δίκη παρακολούθησαν πολλά θύματα μέσω βιντεοσύνδεσης σε ένα αμφιθέατρο 450 θέσεων, σε μικρή απόσταση από το δικαστήριο, το οποίο ήταν πολύ μικρό για να φιλοξενήσει τον αριθμό των ατόμων, που ήθελαν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της υπόθεσης.

Δύο άλλες αίθουσες μετάδοσης σε μια πρώην νομική σχολή μετέδωσαν τη δίκη στα μέσα ενημέρωσης και στους θεατές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετά το Κατάρ κλείνει κάνουλες και το Κουβέιτ: Το ντόμινο από τους μεγάλους παραγωγούς θα εκτοξεύσει το πετρέλαιο

Οικονομία Χτες
Τα πρώτα σημάδια περικοπών και ο κορεσμός των αποθηκών δίνουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου

Οι χρήστες του ChatGPT το «ξεφορτώνονται» μαζικά: Οι απεγκαταστάσεις της εφαρμογής αυξήθηκαν κατά 295% σε μία μόνο ημέρα

Tech + Science Χτες
Χάνει χρήστες το ChatGPT ή είναι η έξαρση στις απεγκαταστάσεις μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση; Τα σενάρια της «μαζικής φυγής»

Εντυπωσιακό βίντεο από τον απόπλου της φρεγάτας Κίμων από Λιμένα Λεμεσού

Ελλάδα Χτες
Οι δυνατότητες της φρεγάτας «Κίμων»

Ανησυχητική εξέλιξη στο Ισραήλ: Κατηγορούν το Ιραν πως ρίχνει βόμβες διασποράς

Κόσμος Χτες
Πως λειτουργεί το απαγορευμένο αμφιλεγόμενο όπλο

Η στιγμή που βόμβα πέφτει κοντά στο συνεργείο του Mega στον Λίβανο: Η αντίδραση της δημοσιογράφου

Κόσμος Χτες
Συγκλονιστικά πλάνα από τα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε ότι έχει εκρηκτικά έξω από τη ΓΑΔΑ

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για αλλοδαπό

Ένας Έλληνας μετέφερε το πρώτο φορτίο πετρελαίου από τη μετά Μαδούρο Βενεζουέλα

Κόσμος Χτες
Ο εφοπλιστής Τσάκος και το πρώτο φορτίο πετρελαίου που έφυγε από τη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη Μαδούρο από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ιρανοί παρακρατικοί ντύνονται γυναίκες για να κρυφτούν από τα ισραηλινά drone

Κόσμος Χτες
Ιρανοί αξιωματούχοι ντύνονται με τσαντόρ και γυναικεία ρούχα για να γλιτώσουν από τα ισραηλινά drone, με τον αρχηγό της Μπασίτζ στην Τεχεράνη να κρύβεται πίσω από το ίδιο σύμβολο καταπίεσης των Ιρανών γυναικών

Τραμπ: Καμία συμφωνία με το Ιράν, μόνο παράδοση άνευ όρων και μετά θα επιλέξουμε τον νέο ηγέτη

Κόσμος Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να εργαστούν για να «κάνουν το Ιράν μεγάλο ξανά»