E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χάος στη Γάζα: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εισβάλλουν σε κέντρο διανομής βοήθειας

Αμερικανική ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας αποσύρεται από την περιοχή – Αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για πυροβολισμούς

Δημοσίευση 27/5/2025 | 18:38

Χάος στη Γάζα: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εισβάλλουν σε κέντρο διανομής βοήθειας

Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στη Ράφα της νότιας Γάζας, όταν χιλιάδες Παλαιστίνιοι φέρεται να εισέβαλαν σε ένα από τα νεοσύστατα κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν στήσει το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, μέσω μιας νέας οργάνωσης που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις αντίστοιχες υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Ήδη τον γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες από τα υλικά που βρίσκονταν εντός του κέντρου.

Υπενθυμίζεται ότι η διανομή της βοήθειας στην περιοχή έχει ανατεθεί σε αμερικανική ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, ενώ ο ισραηλινός στρατός φέρεται να επιτηρεί το γενικότερο περιβάλλον της περιοχής. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα καταγράφονται, η κατάσταση φαίνεται να ξέφυγε από τον έλεγχο.

Αλληλοσυγκρουόμενες αναφορές για πυροβολισμούς

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μετέδωσε το ισραηλινό Channel 12, δυνάμεις είτε της αμερικανικής εταιρείας είτε του IDF (Ισραηλινού Στρατού) ενδέχεται να άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν το πλήθος. Ωστόσο, το ίδιο ρεπορτάζ επικαλείται ανώνυμες πηγές από τον ισραηλινό στρατό, οι οποίες διαψεύδουν οποιαδήποτε εμπλοκή των δυνάμεών τους σε πυροβολισμούς.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για τραυματισμούς, ενώ δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από το IDF σχετικά με το συμβάν.

Απόσυρση της ιδιωτικής ασφάλειας

Η εισβολή και η απειλή εκτεταμένων επεισοδίων φέρεται να οδήγησε σε αποχώρηση το προσωπικό ασφαλείας της αμερικανικής εταιρείας από το σημείο, γεγονός που πιθανόν συνέβαλε στην κλιμάκωση της έντασης.

Η συγκεκριμένη διανομή βοήθειας σηματοδοτούσε την έναρξη λειτουργίας του νέου σημείου σίτισης στη Ράφα, σε μία περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους. Το περιστατικό αυτό δημιουργεί ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων υπό ιδιωτική εποπτεία, καθώς και για τον ρόλο του IDF στην εξασφάλιση της ομαλότητας.

Στην συνέχεια πάντως σύμφωνα με άλλες αναφορές η τάξη στο κέντρο επανήλθε, με την αμερικάνικη εταιρεία να το ανακαταλαμβάνει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο Νίκος Λαζαρίδης, ιδρυτής του ομώνυμου γνωστού οινοποιείου

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της

«Βούλιαξε» από Αϊ‑Βασίληδες η Αθήνα για το Santa Run ‑ Πάνω από 1000 συμμετοχές

Ελλάδα Χτες
​Το σύνθημα για την εκκίνηση έδωσε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας

Έφοδος του ΣΔΟΕ στα γραφεία του Συλλόγου των Θυμάτων των Τεμπών ‑ Η αντίδραση της Καρυστιανού

Ελλάδα Χτες
«Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι και με ποια ευρήματα έκλεισαν όταν σκόνταψαν σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα;»

Αγνοούμενη στις ΗΠΑ εμφανίστηκε 40 χρόνια μετά, δεν γνώριζε ότι την είχε απαγάγει η μητέρα της όταν ήταν 3 ετών

Κόσμος Χτες
Συγκλονιστική υπόθεση από τις ΗΠΑ, με μητέρα που κατηγορείται για απαγωγή, αλλαγή ταυτότητας και μια οικογενειακή επανένωση έπειτα από τέσσερις δεκαετίες

Πέθανε η Ντόρα Γιαννακοπούλου

Ελλάδα Χτες
Έφυγε σε ηλικία 88 ετών η ηθοποιός και συγγραφέας

Τέλος τα ποδήλατα: H ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που απαγορεύει τη χρήση τους σε πεζόδρομους

Κόσμος Χτες
Pεριορίζουν ποδήλατα και ηλεκτρικά σκούτερ στην κεντρική πεζοδρομημένη ζώνη από το 2026

«Ήταν κόλαση»: Καθαρίστρια μπήκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου gamer μετά από δύο χρόνια

Κόσμος Χτες
Ένοικος έμεινε σχεδόν δύο χρόνια σε ξενοδοχείο για gamers στην Κίνα χωρίς να βγαίνει. Όταν έφυγε, το προσωπικό βρέθηκε μπροστά σε εικόνες σοκ και «κόλασης»

Συγκίνησε ο Ανδρέας Τεττέη: Ξέσπασε σε κλάματα on air κι αποχώρησε από συνέντευξη ‑ Βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Ανδρέας Τεττέη αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την Κηφισιά, στον αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό και δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του.

Χάρτης κινητοποιήσεων των αγροτών – Όλα τα μπλόκα πανελλαδικά

Ελλάδα Χτες
Οι αγρότες διατηρούν ενεργά τα μπλόκα σε κομβικά σημεία της χώρας, προχωρώντας σε ανοίγματα διοδίων

Μαρία Καρυστιανού: Το κίνημα οργανώνεται ‑ Σχεδιάζουμε επιτροπή «σοφών» για τη σωτηρία της χώρας

Ελλάδα Χτες
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυρία Καρυστιανού δέχεται πολλαπλά αιτήματα από πολίτες που ζητούν την οργάνωση ενός συλλογικού εγχειρήματος