E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ισπανία: Απορρίφθηκε το αίτημά της να καταστεί η καταλανική γλώσσα επίσημη της ΕΕ

Σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετείχαν στην κλειστή συνεδρίαση, 10 χώρες υποστήριξαν πρόταση για την αφαίρεση της πρότασης από την ημερήσια διάταξη της ψηφοφορίας

Δημοσίευση 27/5/2025 | 17:46

Ισπανία: Απορρίφθηκε το αίτημά της να καταστεί η καταλανική γλώσσα επίσημη της ΕΕ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ υπέστη σημαντικό πολιτικό πλήγμα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ την Τρίτη, το οποίο αρνήθηκε να υποστηρίξει την πρότασή του να προστεθούν η καταλανική, η βασκική και η γαλικιανή γλώσσα στον κατάλογο των επίσημων γλωσσών της Ένωσης.

Η ήττα αυτή ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα του Σάντσεθ να περάσει τον νέο προϋπολογισμό και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ για αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Σε αντάλλαγμα για την βασική υποστήριξη που χρειάζεται για να σχηματίσει μια νέα μειοψηφική κυβέρνηση, ο Σάντσεθ υποσχέθηκε το 2023 στο καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Junts ότι θα προσθέσει την καταλανική, τη βασκική και τη γαλικιανή γλώσσα στον κατάλογο των 24 επίσημων γλωσσών της ΕΕ.

Για τον σκοπό αυτό, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες έχει περάσει σχεδόν δύο χρόνια προσπαθώντας να εξασφαλίσει την ομόφωνη υποστήριξη που απαιτείται για την έγκριση του μέτρου, το οποίο θεωρείται απαραίτητο για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στη Μαδρίτη.

Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ ήταν από την αρχή επιφυλακτικές ως προς την πρόταση και τελικά απέρριψαν το αίτημα της Μαδρίτης. Το μέτρο δεν απορρίφθηκε κατηγορηματικά, αλλά, όπως συνηθίζεται όταν δεν υπάρχει ομόφωνη υποστήριξη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών επέλεξαν να αναβάλουν επ' αόριστον την ψηφοφορία επί της πρότασης.

Η απόφαση του GAC να απορρίψει το αίτημα για γλωσσική αναγνώριση δημιουργεί πονοκέφαλο στον Σάντσεθ, του οποίου η μειοψηφική κυβέρνηση χρειάζεται την υποστήριξη του κόμματος Junts για να περάσει τη νομοθεσία.

Ένας αξιωματούχος του κόμματος Junts, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του για να συζητήσει τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις, παραδέχτηκε ότι η Μαδρίτη είχε καταβάλει πραγματικές προσπάθειες για να καταστήσει τις γλώσσες επίσημες σε επίπεδο ΕΕ και είπε ότι οι Ισπανοί διπλωμάτες είχαν συνεργαστεί με καλή πίστη κατά τη διάρκεια της πολυετούς εκστρατείας πίεσης.

Πρωινή Ενημέρωση σε 5'
Κάνε εγγραφή στο newsletter του newsbomb.gr
Διεύθυνση Email
ΕΓΓΡΑΦΗ
Ωστόσο, ο αξιωματούχος αρνήθηκε να πει αν το Junts θα εξακολουθήσει να θεωρεί τον Σάντσεθ υπεύθυνο για τη μη τήρηση μιας από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη συμφωνία στήριξης που συνήφθη το 2023. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη εγκρίνει τον προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας του και θα χρειαστεί την υποστήριξη των καταλανών αυτονομιστών για να το πράξει.

Η Ισπανία είναι η χώρα με τις χαμηλότερες δαπάνες για την άμυνα στο ΝΑΤΟ, διαθέτοντας μόλις 1,28% του ΑΕΠ της για στρατιωτικούς σκοπούς το 2024 — πολύ κάτω από τον στόχο του 2% της συμμαχίας και ένα κλάσμα του 5% που απαιτεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προσοχή στη Θεσσαλονίκη: Απάτη με δήθεν πρόστιμο για Μετρό, ΟΑΣΘ ‑ Το επίμαχο SMS

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Προειδοποίηση προς το επιβατικό κοινό για απόπειρα ηλεκτρονικής απάτης

Χάρη έλαβε η Νικόλ Μινέτι που εμπλεκόταν στην υπόθεση «Μπούνγκα‑Μπούνγκα»

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Eχει καταδικαστεί για υπεξαίρεση, όπως και για προαγωγή στην ποpνεία - Στηρίζει την απόφαση η Μελόνι

Μετά τα Στενά του Ορμούζ, αυτό είναι το επόμενο στενό που μπορεί να «μπλοκάρει» την παγκόσμια οικονομία

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Η παγκόσμια οικονομία μοιάζει να κρατά την ανάσα της κάθε φορά που ένα στενό θαλάσσιο πέρασμα απειλείται

Έρχεται ο ψηφιακός φάκελος για όλα τα επιδόματα

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Πλήρης καταγραφή

89χρονος πιστολέρο: Kενά ασφαλείας και ελλιπή μέτρα – Πώς ο ηλικιωμένος βρέθηκε την Πάτρα

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
«Έχει ψυχιατρικό υπόβαθρο και χρήζει βοήθειας»

Ηράκλειο: Στη ΜΕΘ 5χρονο αγοράκι που τραυματίστηκε σε πισίνα

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Η κατάσταση της υγείας του μικρού είναι κρίσιμη

Συγκλονιστικό βίντεο: Αντιφρονούντες σε φυλακή του Ιράν λένε τραγούδι αντίστασης λίγο πριν εκτελεστούν

E-Daily 3.Left Χτες
Στο βίντεο που φέρεται να έχει τραβηχτεί μέσα από τη φυλακή Γκεζέλ Χεσάρ φαίνονται έξι Ιρανοί αντιφρονούντες να τραγουδούν ένα τραγούδι αντίστασης λίγα λεπτά πριν την εκτέλεσή τους

ΕΕ: Νέο κύμα ακρίβειας περιμένουν οι πολίτες

Οικονομία Χτες
Απαισιοδοξία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ, τεράστιο πλήγμα στο πετρελαϊκό καρτέλ

Οικονομία Χτες
Η αποχώρηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εντείνει τις πιέσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και αναδιαμορφώνει τις γεωπολιτικές ισορροπίες