E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Βραχνάς» παραμένουν τα ενοίκια στην Ελλάδα: Οι πιο «τσουχτερές» περιοχές της Αττικής

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το μέσο μηνιαίο ενοίκιο στην Ελλάδα κυμαίνεται γύρω στα 440 ευρώ

Δημοσίευση 26/5/2025 | 07:56

«Βραχνάς» παραμένουν τα ενοίκια στην Ελλάδα: Οι πιο «τσουχτερές» περιοχές της Αττικής
pexels

«Βραχνάς» παραμένουν οι τιμές των ενοικίων στην Ελλάδα, με τη χώρα να βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης όσον αφορά το κόστος στέγασης.

Το στεγαστικό πρόβλημα εντείνεται διαρκώς, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους νέους εργαζόμενους και τις οικογένειες. Για την πλειοψηφία των ενοικιαστών, το κόστος μισθώματος αποτελεί ένα μεγάλο βάρος, καθώς ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους διατίθεται για την κάλυψη του ενοικίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το μέσο μηνιαίο ενοίκιο στην Ελλάδα ήταν περίπου 440 ευρώ τον Απρίλιο του 2025. Η Μίνα Χαρμπαλή, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, τόνισε στο MEGA ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές για τους Έλληνες, καθώς οι μισθοί στη χώρα είναι εξαιρετικά χαμηλοί και δεν αντιστοιχούν στις τρέχουσες τιμές. Ωστόσο, η Ελλάδα θεωρείται μια πολύ οικονομική χώρα για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι, όπως ανέφερε η Χαρμπαλή, έρχονται στην Ελλάδα για να ενοικιάσουν ή να αγοράσουν ακίνητα.

Δυσκολία εύρεσης κατοικίας και κενά ακίνητα

Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εύρεση σπιτιού, καθώς καμία περιοχή δεν διατηρεί χαμηλές τιμές. Ακόμη και τα δυτικά προάστια έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο, γεγονός που οφείλεται στην πολύ χαμηλή προσφορά ακινήτων, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών, όπως εξήγησε η Μίνα Χαρμπαλή.

Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 300.000 κενά ακίνητα. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα της Kappa Research για την ΠΟΜΙΔΑ έδειξε ότι σχεδόν το ένα τρίτο (32%) των ιδιοκτητών δεν θεωρεί συμφέρον να διαθέτει ακίνητα προς ενοικίαση σήμερα. Το 12% των ιδιοκτητών κατέχουν κενή κατοικία, με το 7% αυτών να παραμένει κενό για περισσότερα από 5 χρόνια. Οι κύριοι λόγοι για τις κενές κατοικίες είναι η ανάγκη ανακαίνισης (54%), με το κόστος να εκτιμάται από 5.000 έως 20.000 ευρώ στο 61% των περιπτώσεων, ενώ το 12% αναφέρει τη φορολογία και το 10% την έλλειψη εμπιστοσύνης στους ενοικιαστές. Μόνο το 1% αναφέρει τη μελλοντική τουριστική αξιοποίηση ως αιτία.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Το Σπίτι μου 2», η Χαρμπαλή σχολίασε ότι ήταν ένα καλό πρόγραμμα, αλλά οι δικαιούχοι καθυστερούν να λάβουν την επιδότηση, με αποτέλεσμα οι πωλητές να έχουν ήδη διαθέσει τα ακίνητα στην ελεύθερη αγορά.

Ποιες είναι οι ακριβότερες περιοχές της Αττικής

Μια πρόσφατη οικονομική μελέτη της Alpha Bank επικεντρώνεται στο ζήτημα της προσιτής κατοικίας στην Ελλάδα, καθώς η ταχύτητα αύξησης των τιμών των ακινήτων υπερβαίνει αυτή του διαθέσιμου εισοδήματος, σηματοδοτώντας την επιδείνωση των συνθηκών για την απόκτηση οικονομικής στέγης. Παρά τις δυσκολίες, το 74% των Ελλήνων θεωρεί την αγορά κατοικίας καλή επένδυση, ενώ μόνο το 25% προτιμά την ενοικίαση για την ευελιξία της. Το 52% των ενοικιαστών δηλώνει ότι διαθέτει πάνω από το 30% του εισοδήματός του για το ενοίκιο. Το 68% πιστεύει ότι τα ενοίκια δεν είναι προσιτά με βάση τους σημερινούς μισθούς, και το 60% αναμένει περαιτέρω αύξηση των ενοικίων και των τιμών κατοικιών μέσα στην επόμενη πενταετία.

Αναλυτικά στοιχεία από τον «Spitogato»

Τα στοιχεία του SPI, του δείκτη τιμών του Spitogatos, είναι αποκαλυπτικά. Το πρώτο τρίμηνο του 2025 σημειώθηκαν αισθητές αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης ακινήτων σε όλη την επικράτεια. Οι Κυκλάδες κατέχουν την πρωτιά ως οι ακριβότερες περιοχές της χώρας, με μέση ζητούμενη τιμή στα 14,2 €/τ.μ. Ακολουθούν τα Νότια και Βόρεια Προάστια της Αθήνας, το Κέντρο της Αθήνας και ο Πειραιάς. Η Χαλκιδική συνεχίζει να διατηρεί υψηλές μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης και το 1ο τρίμηνο του 2025, λόγω της εκτεταμένης τουριστικής περιόδου και των πολλών επιλογών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι χαμηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές στον τομέα της ενοικίασης καταγράφονται στους Νομούς Κιλκίς, Υπόλοιπου Νομού Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Καστοριάς και Ημαθίας.

Αντίστοιχα, στην Αττική, η Βουλιαγμένη παραμένει η ακριβότερη περιοχή για ενοικίαση κατοικίας, με μέση ζητούμενη τιμή στα 20,0 €/τ.μ. Τη λίστα των πιο ακριβών περιοχών συμπληρώνουν η Φιλοθέη, η Βούλα, το Κολωνάκι-Λυκαβηττός και το Παλαιό Ψυχικό. Για όσους αναζητούν πιο οικονομική κατοικία στην Αττική, οι χαμηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές καταγράφονται στο Πέραμα, στα Προάστια του Πειραιά, στις Αχαρνές, τη Σταμάτα, το Καματερό και την Παιανία. Αυτές οι περιοχές συνεχίζουν να προσελκύουν ενδιαφέρον λόγω του συνδυασμού χαμηλών τιμών και των αναπτυσσόμενων τοπικών αγορών.

Στη Θεσσαλονίκη, τα ακριβότερα σημεία για ενοικίαση είναι οι περιοχές Βαρδάρης-Λαχανόκηποι (11,1 €/τ.μ.), το Κέντρο Θεσσαλονίκης (10,8 €/τ.μ.) και οι 40 Εκκλησιές-Ευαγγελίστρια (10,7 €/τ.μ.). Πιο οικονομικές επιλογές το 1ο τρίμηνο του 2025 είναι τα Βασιλικά (5,0 €/τ.μ.), η περιοχή Μίκρα (5,2 €/τ.μ.) και το Ωραιόκαστρο (5,8 €/τ.μ.).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Λευκός Πύργος το πρώτο ελληνικό μνημείο στους «Θησαυρούς της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς»

Ελλάδα Χτες
Με τη διάκριση για τον Λευκό Πύργο, επιβεβαιώνει η σχέση της Θεσσαλονίκης με την έβδομη τέχνη

Παναθηναϊκός, Αταμάν για Λεσόρ: «Θα αποφασίσει με την ομάδα τι θεραπεία ή χειρουργείο θα κάνει»

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Εργκίν Αταμαν αποκάλυψε το ενδεχόμενο ο Ματίας Λεσόρ να χρειαστεί κι άλλο χειρουργείο

Παιδοψυχολόγοι μεταβαίνουν στα Βορίζια – «Τα παιδιά δεν πρέπει να κουβαλούν τη βεντέτα»

Ελλάδα Χτες
Στα Βορίζια αναμένεται να βρεθεί ειδική διεπιστημονική επιτροπή, με στόχο την ψυχολογική στήριξη των κατοίκων και κυρίως των παιδιών

Shutdown και πείνα στις ΗΠΑ: Σε καθεστώς αβεβαιότητας εκατομμύρια Αμερικανοί – «Πράσινο φως» στον Τραμπ να παγώσει τα κουπόνια τροφίμων

Κόσμος Χτες
Συνεχίζεται η δημοσιονομική παράλυση της χώρας - Πάνω από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν

Κυνική παραδοχή Μελόνι: «Με την δεξιά στην κυβέρνηση, δεν θα εγκριθεί ποτέ ειδικός φόρος για τις μεγάλες περιουσίες»

Κόσμος Χτες
Η Τζόρτζια Μελόνι δεν δίστασε να παραδεχθεί δημοσίως ότι με τη δεξιά στην κυβέρνηση φόρος στις μεγάλες περιουσίες δεν πρόκειται να επιβληθεί ποτέ

Τέμπη: Με τους συγγενείς των θυμάτων στα έδρανα η δίκη στις 3/3 – Απορρίφθηκε αίτημα του κράτους να αποβληθούν

Ελλάδα Χτες
Ένταση επικράτησε στη δίκη για τα Τέμπη και την αμαρτωλή σύμβαση 717 με κατηγορούμενους δύο ελεγκτές της Αρχής Διαφάνειας καθώς το Νομικό Συμβούλιο του κράτους βρέθηκε στα έδρανα της υπεράσπισης

Ηλεκτρονικό μπλόκο σε καπνό και αλκοόλ για ανηλίκους – Τι αλλάζει στα κέντρα ψυχαγωγίας

Ελλάδα Χτες
Δημήτρης Παπαστεργίου: Η προστασία των παιδιών είναι ζήτημα ευθύνης και τεχνολογίας

Έφοδοι της ΕΛΑΣ σε οίκους ανοχής στην Αθήνα‑ Συνελήφθησαν 15 γυναίκες

Ελλάδα Χτες
Κινούνται οι διαδικασίες σφράγισης και επανασφράγισης των συγκεκριμένων οίκων ανοχής

«Με βασάνιζαν επτά φορές τη μέρα για 20 λεπτά»: Ισραηλινός όμηρος περιγράφει τη φρίκη που έζησε δύο χρόνια στη Γάζα

Κόσμος Χτες
«Μου έβαλαν πέτρες στα αφτιά και μου έκλεισαν τα μάτια για εβδομάδες» λέει ο 21χρονος Ρομ Μπρασλάβσκι που βίωσε ακραία ψυχολογική και σωματική κακοποίηση

Σοκ στην Πάτρα: Χειροπέδες σε 40χρονο εκπαιδευτικό για πορνογραφία ανηλίκων

Ελλάδα Χτες
Έδειξε γυμνές φωτογραφίες των παιδιών του σε μαθήτρια