E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Με δασμούς 50% από την 1η Ιουνίου απειλεί την ΕΕ ο Τραμπ

«Οι συζητήσεις δεν οδηγούν πουθενά»

Δημοσίευση 23/5/2025 | 17:14

Με δασμούς 50% από την 1η Ιουνίου απειλεί την ΕΕ ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως δεν θα επιβληθούν έξτρα δασμοί εάν τα προϊόντα κατασκευάζονται ή παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες - Νωρίτερα, είχε απειλήσει και την Apple με δασμούς 25% για παραγωγές εκτός ΗΠΑ

Την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουνίου, προανήγγειλε, ουσιαστικά, ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του στο Truth Social, επισημαίνοντας πως οι διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της Ενωσης είναι ατελέσφορες.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος χαρακτηρίζει απαράδεκτο το «ετήσιο εμπορικό έλλειμμα 250 εκατ. δολαρίων» και ξεκαθαρίζει πως δεν θα επιβληθούν έξτρα δασμοί εάν τα προϊόντα κατασκευάζονται ή παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται στο έλλειμμα του ισοζυγίου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που το 2024 ήταν της τάξεως των 240 δισ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δημιουργήθηκε με πρωταρχικό σκοπό να εκμεταλλευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα του ΕΜΠΟΡΙΟΥ, έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολος αντίπαλος. Τα ισχυρά εμπορικά εμπόδια, οι φόροι προστιθέμενης αξίας, οι γελοίες εταιρικές κυρώσεις, τα μη νομισματικά εμπορικά εμπόδια, οι νομισματικές χειραγωγήσεις, οι άδικες και αδικαιολόγητες αγωγές κατά αμερικανικών εταιρειών και άλλα έχουν οδηγήσει σε εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ που υπερβαίνει τα 250.000.000 δολάρια ετησίως, ένα ποσό που είναι εντελώς απαράδεκτο.

Οι συζητήσεις μας μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά! Ως εκ τούτου, προτείνω την επιβολή άμεσου δασμού 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έναρξη ισχύος την 1η Ιουνίου 2025. Δεν θα επιβληθεί δασμός εάν το προϊόν κατασκευάζεται ή παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!»

Νωρίτερα, με μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Apple με την επιβολή δασμού 25% στα iPhone που δεν κατασκευάζονται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η δήλωσή του είχε άμεσο αντίκτυπο στις αγορές, οδηγώντας τη μετοχή της Apple σε πτώση 2,5% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, γεγονός που επηρέασε αρνητικά και τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών.

«Εδώ και καιρό έχω ενημερώσει τον Τιμ Κουκ της Apple ότι περιμένω τα iPhone που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να κατασκευάζονται εντός της χώρας και όχι στην Ινδία ή οπουδήποτε αλλού», ανέφερε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως «αν αυτό δεν ισχύει, τότε η Apple θα πρέπει να καταβάλει δασμό τουλάχιστον 25% στις ΗΠΑ».

Παραμένει ασαφές εάν ο Πρόεδρος έχει τη νομική δυνατότητα να επιβάλει δασμούς σε μία μεμονωμένη εταιρεία. Η Apple δεν προχώρησε σε κάποιο επίσημο σχόλιο όταν της ζητήθηκε από το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Reuters, η Apple επεκτείνει την παραγωγική της βάση στην Ινδία, αναζητώντας εναλλακτική λύση στο κινεζικό παραγωγικό μοντέλο μετά τους δασμούς που έχει επιβάλει ο Τραμπ στις εισαγωγές από την Κίνα. Η στροφή αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες για ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές των iPhone λόγω διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Apple έχει ήδη δηλώσει ότι κατά το τρίμηνο που λήγει τον Ιούνιο, η πλειοψηφία των συσκευών iPhone που θα πωληθούν στις ΗΠΑ θα προέρχεται από την Ινδία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προσπάθησε να πουλήσει σκύλο σε περαστικό στη Θεσσαλονίκη για 50 ευρώ και θα πληρώσει 4.000 ευρώ πρόστιμο

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Ο βουλγαρικής καταγωγής άνδρας συνελήφθη αφού πλησίασε διερχόμενο πολίτη και του πρότεινε να αγοράσει το τετράποδο

89χρονος: «Αν ήθελα θα τους σκότωνα αλλά το έκανα για τον ντόρο γιατί δεν βρίσκω το δίκιο μου»

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Τα πρώτα λόγια του 89χρονου στους αστυνομικούς

Η NASA εντόπισε γιγαντιαίο «μάτι» 40 χιλιομέτρων στη Σαχάρα

E-Daily 3.Left 29.04.2026
Πώς δημιουργήθηκε το εντυπωσιακό φαινόμενο

Shrinkflation: Η «σιωπηλή» ακρίβεια στα ράφια – Πώς να την εντοπίσετε

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Συγκλονίζει ειδικευόμενη παιδίατρος: «Είμαι 6η μέρα εφημερία» λέει και καταρρέει με σε λυγμούς

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Μια νεαρή γιατρός που κάνει το αγροτικό της σε νοσοκομείο της περιφέρειας, μιλά για τις συνθήκες που βιώνει και ξεσπά σε λυγμούς

Καιρός: Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από την ψυχρή εισβολή

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Πέφτει αισθητά η θερμοκρασία

Στον εισαγγελέα σήμερα ο 89χρονος πιστολέρο

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Ο δικηγόρος του εκτίμησε πως ο 89χρονος θα βρεθεί αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και παράβαση του νόμου περί όπλων

Ράλι τιμών στα καύσιμα στις ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο η βενζίνη αφότου άρχισε ο πόλεμος

Κόσμος 29.04.2026
Χθες, οι Αμερικανοί οδηγοί πλήρωναν 4,18 δολάρια το γαλόνι

Προσοχή στη Θεσσαλονίκη: Απάτη με δήθεν πρόστιμο για Μετρό, ΟΑΣΘ ‑ Το επίμαχο SMS

Ελλάδα 29.04.2026
Προειδοποίηση προς το επιβατικό κοινό για απόπειρα ηλεκτρονικής απάτης

Χάρη έλαβε η Νικόλ Μινέτι που εμπλεκόταν στην υπόθεση «Μπούνγκα‑Μπούνγκα»

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Eχει καταδικαστεί για υπεξαίρεση, όπως και για προαγωγή στην ποpνεία - Στηρίζει την απόφαση η Μελόνι

Μετά τα Στενά του Ορμούζ, αυτό είναι το επόμενο στενό που μπορεί να «μπλοκάρει» την παγκόσμια οικονομία

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Η παγκόσμια οικονομία μοιάζει να κρατά την ανάσα της κάθε φορά που ένα στενό θαλάσσιο πέρασμα απειλείται