E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σεισμός στην Κρήτη: Σε ετοιμότητα όλες οι ΕΜΑΚ της χώρας

Περιπολίες από την Πολιτική Προστασία

Δημοσίευση 22/5/2025 | 10:29

Σεισμός στην Κρήτη: Σε ετοιμότητα όλες οι ΕΜΑΚ της χώρας

Περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος - Ανησυχία στην Κρήτη μετά τη σεισμική δόνηση

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ στην Κρήτη και η 3η ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών), ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί όλες οι ΕΜΑΚ της επικράτειας, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια, έπειτα από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε στον θαλάσσιο χώρο 56 χιλιόμετρα βόρεια της Νεάπολης Λασιθίου.

Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική υπηρεσία, άμεσα κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ενώ μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις προκειμένου να επέμβει.

Παράλληλα πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος της σεισμικής δόνησης.

Κατολισθήσεις στο Ηράκλειο

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σεισμός προκάλεσε μικρής έκτασης κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και επί της οδού 25ης Αυγούστου στο Ηράκλειο σημειώθηκε μικρή πτώση τμημάτων ενός κτιρίου.

Στο σημείο βρέθηκαν υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας που απέκλεισαν τον χώρο ενώ εξετάζονται και άλλες περιοχές.

Μπαράζ μετασεισμών – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο MEGA, σημείωσε πως είναι θετικό το γεγονός ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα και ότι μάλλον αποκλείεται το ενδεχόμενο για τσουνάμι.

Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για έναν σεισμό σημαντικού βάθους που δύσκολα μεταφέρεται στην επιφάνεια. Η δόνηση έγινε στη συμβολή της αφρικανικής και της ευρωπαϊκής πλάκας που έχει δώσει και στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς και πάντως δεν σχετίζεται με την Σαντορίνη.

Στα πρώτα δέκα λεπτά μετά τον σεισμό οι κλήσεις στο «100» περιορίστηκαν σε προληπτικά τηλεφωνήματα και εκφράσεις φόβου, χωρίς να έχουν αναφερθεί ως τώρα ζημιές ή τραυματισμοί, αναφέρει το cretalive.gr.

Μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ ακολούθησαν 11 μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο από αυτόν να είναι μεγέθους 3,1 Ρίχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, σημείωσε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ότι δεν αναμένεται έντονη σεισμική ακολουθία.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο σεισμός Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του, ο οποίος ανέφερε ότι δεν βλέπει λόγο ανησυχίας.

«Έγινε αισθητός (σ.σ. ο σεισμός) σε όλη σχεδόν την Ελλάδα γιατί συνέβη πάνω από τη συμπαγή βυθιζόμενη πλάκα και τα σεισμικά κύματα διαδόθηκαν χωρίς εξασθένηση. Μετασεισμούς, μερικούς γύρω στο 5 μπορεί να έχουμε αλλά λόγο του σχετικά μεγάλου εστιακού βάθους η ακολουθία θα είναι κάπως περιορισμένη», ανέφερε επίσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοβαρό ατύχημα στη Βέροια: 17χρονος παρέσυρε με τρακτέρ τον θείο του

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο 44χρονος

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Εξαφάνιση γυναίκας οδηγού ταξί μαζί με το όχημά της

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Περίπου 30 ώρες έχουν περάσει και ούτε η αστυνομία ούτε τα συγγενικά πρόσωπά της έχουν καταφέρει να τη βρουν

Συναγερμός στην Αμβέρσα: Φωτιά σε δεκαώροφη πολυκατοικία ‑ Αναφορές για πολλούς νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Λεβέντης σε ηλικία 75 χρονών

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τον γιο του

Τραγικός θάνατος αστέγου: Τον χτύπησε όχημα καθαρισμού παραλίας ενώ κοιμόταν στην άμμο

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Ο δυστυχής άνδρας ήταν τυλιγμένος με κουβέρτα στην αμμουδιά και δεν έγινε αντιληπτός από τον οδηγό

Νυχτερίδα με λύσσα δάγκωσε 6χρονη που σκαρφάλωνε σε δέντρο – Ξεκίνησε θεραπεία

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Το παιδί δέχθηκε επίθεση έξω από το σπίτι της οικογένειάς του στις ΗΠΑ και οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι το ζώο ήταν φορέας λύσσας

Μερομήνια: Τι λέει η λαϊκή πρόγνωση για τον καιρό τον Ιούλιο

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Η λαϊκή παράδοση αποκαλύπτει τι καιρό να περιμένουμε το καλοκαίρι

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στον Δομοκό

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Το επίκεντρο εντοπίζεται 5 χλμ. ανατολικά - νοτιοανατολικά του Δομοκού

Ποια χώρα έχασε περισσότερο έδαφος στην ιδιοκατοίκηση μέσα σε μόλις έξι χρόνια ‑ Δείτε πού βρίσκεται πλέον η Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Τα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα κατέγραψε μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις ιδιοκατοίκησης στην ΕΕ, με το ποσοστό να συρρικνώνεται κατά 6 μονάδες από το 2019 έως το 2025.

Πέθανε ο τραγουδιστής των «Village People» Βίκτορ Γουίλις, σε ηλικία 75 ετών

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Ο ιδρυτικός τραγουδιστής του εμβληματικού disco συγκροτήματος απεβίωσε στις 30 Ιουνίου 2026, έπειτα από σύντομη αλλά επιθετική ασθένεια, σε ηλικία 75 ετών.

Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα: Ελεύθεροι οι 5 συλληφθέντες

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Δόθηκε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό

Το εμβληματικό Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει τις πύλες του

Ελλάδα 01.07.2026
Το Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει για εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης, με τον Τζον Λέτζεντ να δίνει τη συμβολική τελευταία παράσταση στο ιστορικό μνημείο της νότιας πλαγιάς της Ακρόπολης.