E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σεισμός στην Κρήτη: Σε ετοιμότητα όλες οι ΕΜΑΚ της χώρας

Περιπολίες από την Πολιτική Προστασία

Δημοσίευση 22/5/2025 | 10:29

Σεισμός στην Κρήτη: Σε ετοιμότητα όλες οι ΕΜΑΚ της χώρας

Περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος - Ανησυχία στην Κρήτη μετά τη σεισμική δόνηση

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ στην Κρήτη και η 3η ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών), ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί όλες οι ΕΜΑΚ της επικράτειας, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια, έπειτα από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε στον θαλάσσιο χώρο 56 χιλιόμετρα βόρεια της Νεάπολης Λασιθίου.

Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική υπηρεσία, άμεσα κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ενώ μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις προκειμένου να επέμβει.

Παράλληλα πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος της σεισμικής δόνησης.

Κατολισθήσεις στο Ηράκλειο

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σεισμός προκάλεσε μικρής έκτασης κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και επί της οδού 25ης Αυγούστου στο Ηράκλειο σημειώθηκε μικρή πτώση τμημάτων ενός κτιρίου.

Στο σημείο βρέθηκαν υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας που απέκλεισαν τον χώρο ενώ εξετάζονται και άλλες περιοχές.

Μπαράζ μετασεισμών – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο MEGA, σημείωσε πως είναι θετικό το γεγονός ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα και ότι μάλλον αποκλείεται το ενδεχόμενο για τσουνάμι.

Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για έναν σεισμό σημαντικού βάθους που δύσκολα μεταφέρεται στην επιφάνεια. Η δόνηση έγινε στη συμβολή της αφρικανικής και της ευρωπαϊκής πλάκας που έχει δώσει και στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς και πάντως δεν σχετίζεται με την Σαντορίνη.

Στα πρώτα δέκα λεπτά μετά τον σεισμό οι κλήσεις στο «100» περιορίστηκαν σε προληπτικά τηλεφωνήματα και εκφράσεις φόβου, χωρίς να έχουν αναφερθεί ως τώρα ζημιές ή τραυματισμοί, αναφέρει το cretalive.gr.

Μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ ακολούθησαν 11 μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο από αυτόν να είναι μεγέθους 3,1 Ρίχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, σημείωσε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ότι δεν αναμένεται έντονη σεισμική ακολουθία.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο σεισμός Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του, ο οποίος ανέφερε ότι δεν βλέπει λόγο ανησυχίας.

«Έγινε αισθητός (σ.σ. ο σεισμός) σε όλη σχεδόν την Ελλάδα γιατί συνέβη πάνω από τη συμπαγή βυθιζόμενη πλάκα και τα σεισμικά κύματα διαδόθηκαν χωρίς εξασθένηση. Μετασεισμούς, μερικούς γύρω στο 5 μπορεί να έχουμε αλλά λόγο του σχετικά μεγάλου εστιακού βάθους η ακολουθία θα είναι κάπως περιορισμένη», ανέφερε επίσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Για τρομοκρατική επίθεση κατά Ισραηλινών στην Κύπρο που αποτράπηκε, κάνει λόγο ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Ελλάδα 22.06.2025
Ο υπουργός Γκίντεον Σάαρ δεν διευκρινίζει τι είδους επίθεση ήταν αυτή ή πότε σχεδιαζόταν

Στίβος: Εκπληκτικός Τεντόγλου στο Ντεσάου με 8,23μ.

Αθλητικά Νέα Χτες
Επόμενη στάση για τον κορυφαίο άλτη του πλανήτη στο μήκος είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων στη Μαδρίτη

Τραμπ: «Θα έπρεπε να μου δώσουν το Νόμπελ Ειρήνης 4 ‑ 5 φορές μέχρι τώρα, αλλά δεν θα το κάνουν»

Κόσμος Χτες
Η πρόταση της πακιστανικής κυβέρνησης για να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Αμερικανό πρόεδρο, προκάλεσε την αφοπλιστική απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ

Πάτρα: Αγριο επεισόδιο μεταξύ 2 ανήλικων κοριτσιών

Ελλάδα Χτες
Την χτύπησε στο πρόσωπο, της τράβηξε τα μαλλιά

Τραγωδία στη Βραζιλία: Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από πτώση αερόστατου, δείτε συγκλονιστικό βίντεο

Κόσμος Χτες
Έχουν διασωθεί 13 άτομα - Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν το αερόστατο έπιασε φωτιά

112 στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Χτες
Φωτιά στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης

Ο Χαμενεΐ όρισε τρεις πιθανούς διαδόχους σε περίπτωση δολοφονίας του ‑ Για πρώτη φορά στα χρονικά του Ιράν

Κόσμος Χτες
Κίνηση-ορόσημο για το Ιράν και το μέλλον της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Χαλκίδα: 18χρονος έστειλε στο νοσοκομείο με κάταγμα 19χρονο επειδή έκανε like στη σύντροφό του

Ελλάδα Χτες
Στην προσπάθειά του να παρέμβει, δέχθηκε χτυπήματα και ο 17χρονος φίλος του θύματος

Θερινό ηλιοστάσιο: Σήμερα η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου

Ελλάδα Χτες
Το θερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί και την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο

«Πίστεψα ότι θα πεθάνω»: Influencer δείχνει τα τραύματά της μετά την αθώωση του πρώην της για άγρια επίθεση

Κόσμος Χτες
Δάγκωμα στον λαιμό, μώλωπες και αίμα – Η κραυγή της Chloe Othen για ένα σύστημα που «προστατεύει τους θύτες και όχι τα θύματα»

Αντίστροφη μέτρηση για το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Κόσμος Χτες
Αεροπλανοφόρα, αντιτορπιλικά και μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ αναπτύσσονται σε κομβικά σημεία, με στόχο την ενίσχυση της ισραηλινής αεράμυνας