Ολλανδός τουρίστας πλήρωσε 1.200 λίρες για μια σακούλα πατατάκια και δυο ποτά
Απίστευτη περιπέτεια έζησε ένας Ολλανδός τουρίστας στο Μεξικό
Δημοσίευση 21/5/2025 | 18:09

Απίστευτη περιπέτεια έζησε ένας Ολλανδός τουρίστας στο Μεξικό, όταν κατέβαλε κατά λάθος 100 φορές περισσότερα χρήματα από το κανονικό ποσό για δύο ποτά και μία σακούλα πατατάκια. Αντί για τα 310 πέσος, δηλαδή περίπου 12 λίρες, κατέληξε να πληρώσει 31.000 πέσος δηλαδή 1.200 λίρες.
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είχε ελέγξει το ποσό στο μηχάνημα της κάρτας πριν πληκτρολογήσει τον κωδικό PIN και θεωρεί ότι είτε υπήρξε τεχνικό πρόβλημα είτε εξαπατήθηκε από τον πωλητή. Ωστόσο, η τράπεζά του, Rabobank, αρνήθηκε να του επιστρέψει τα χρήματα, επικαλούμενη το γεγονός ότι «ενέκρινε» τη συναλλαγή πληκτρολογώντας τον προσωπικό του κωδικό.
Η απόφαση της ολλανδικής αρχής
Το θέμα έφτασε στην Kifid, την ολλανδική αρχή που διαχειρίζεται χρηματοοικονομικές διαφορές. Σύμφωνα με την εφημερίδα De Telegraaf, η απόφαση δεν δικαίωσε τον τουρίστα. Στην ανακοίνωση της Kifid επισημαίνεται ότι, αν και είναι προφανές πως ο καταναλωτής δεν θα συναινούσε συνειδητά σε τέτοια χρέωση, αυτό δεν σημαίνει ότι η πληρωμή δεν είναι νομικά έγκυρη.
«Είναι κατανοητό ότι ο καταναλωτής βρίσκει το ποσό υπερβολικά υψηλό για δύο ποτά και μια σακούλα πατατάκια και δεν θα συμφωνούσε ποτέ σε αυτό το ποσό αν το γνώριζε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει συμφωνήσει νομίμως στην πληρωμή», αναφέρει η απόφαση.
Ο τουρίστας υποστήριξε επίσης ότι η τράπεζα θα έπρεπε να είχε επισημάνει την υπερβολική χρέωση, αφού βρισκόταν στο εξωτερικό, αλλά η Kifid απάντησε πως η Rabobank δεν είχε υποχρέωση να γνωρίζει ότι η συναλλαγή ήταν ύποπτη.
Οι παγίδες για τους ταξιδιώτες
Το περιστατικό αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά που αποδεικνύουν πόσο εύκολο είναι ακόμη και τον πιο προσεκτικό ταξιδιώτη να πέσει θύμα απάτης στο εξωτερικό. Οι τακτικές που χρησιμοποιούν επιτήδειοι είναι πολλές: οδηγοί ταξί που ισχυρίζονται πως το ταξίμετρο είναι χαλασμένο και ζητούν υπέρογκα ποσά, πωλητές που εκμεταλλεύονται την άγνοια του τουρίστα σε ξένο νόμισμα για να υπερχρεώσουν προϊόντα.
Άλλες αναφορές περιλαμβάνουν ψεύτικες εκδρομές, όπου οι τουρίστες αγοράζουν εισιτήρια για μια κρουαζιέρα ή ημερήσια περιήγηση και ο «διοργανωτής» δεν εμφανίζεται ποτέ.