Πως να επιβραδύνεις τη γήρανση
Οι ηλικίες κλειδιά
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 19/5/2025 | 00:00

Όλοι μεγαλώνουμε, αλλά δεν το κάνουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο – ούτε στον ίδιο ρυθμό. Η επιστήμη πλέον δείχνει ότι η γήρανση δεν είναι μια σταθερή πορεία. Υπάρχουν δηλαδή συγκεκριμένες φάσεις στη ζωή μας, όπου η βιολογική φθορά επιταχύνεται απότομα. Αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι, τότε αυτές οι αλλαγές μπορεί να μας βρουν απροετοίμαστους και να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία μας.
Οι ειδικοί επισημαίνουν τρία κρίσιμα χρονικά σημεία στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων: τα 36, τα 44 και τα 60. Οι ηλικίες αυτές φαίνεται πως λειτουργούν σαν καμπές, όπου το σώμα μας αλλάζει πιο έντονα – όχι σταδιακά, αλλά σχεδόν «ξαφνικά». Και όσο πιο υγιεινή ζωή έχουμε πριν φτάσουμε σε αυτές, τόσο πιο ομαλά περνάμε τις αλλαγές.
Τι μας δείχνουν οι έρευνες
Στη Φινλανδία, μια μεγάλη μελέτη που παρακολούθησε ανθρώπους από την παιδική ηλικία έως τα 60, αποκάλυψε ότι γύρω στα 36 αρχίζουν να φαίνονται ξεκάθαρα οι συνέπειες του καπνίσματος, της καθιστικής ζωής και της κακής διατροφής. Μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Aging, κατέγραψε σημαντικές αλλαγές στον οργανισμό γύρω στα 44 και αργότερα στα 60 – αλλαγές που σχετίζονται με την επιδείνωση της λειτουργίας των κυττάρων και του μικροβιώματος.
Γιατί γερνάμε "απότομα";
Ο καθηγητής γενετικής Michael Snyder από το Stanford αναφέρει ότι ειδικά γύρω στα 40, πολλοί εγκαταλείπουν τη φυσική δραστηριότητα, τρώνε χειρότερα και βιώνουν μεγαλύτερο άγχος. Αυτοί οι παράγοντες επιταχύνουν τη βιολογική γήρανση, ακόμα κι αν εξωτερικά δεν φαίνεται άμεσα. Στα 60, πάλι, οι αλλαγές είναι πιο προβλέψιμες: μειώνεται η μυϊκή μάζα, η κινητικότητα και η συνολική ενέργεια του οργανισμού.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Η πρόληψη είναι το κλειδί. Οι ειδικοί προτείνουν:
- Καλή διατροφή: Περισσότερα φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.
- Άσκηση: Ειδικά προπόνηση με βάρη και περπάτημα για μυϊκή και καρδιοαναπνευστική υγεία.
- Ύπνος: Τουλάχιστον 7 ώρες τη νύχτα.
- Μείωση κακών συνηθειών: Διακοπή καπνίσματος, περιορισμός αλκοόλ.
- Διαχείριση άγχους: Διαλογισμός, αναπνοές, βόλτες στη φύση.
Αν έχετε ήδη περάσει τα 36, 44 ή 60...
Μην αγχώνεστε. Η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή. Όσο κι αν έχουν περάσει τα χρόνια, ο οργανισμός μας μπορεί να επωφεληθεί από πιο υγιεινές συνήθειες. Η συνέπεια και η φροντίδα είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεστε.