E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Φιάσκο» οι συνομιλίες Ρωσίας ‑ Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη: Οι απειλές και τα αιτήματα

Τι έγινε στην Κωνσταντινούπολη

Δημοσίευση 16/5/2025 | 19:58

«Φιάσκο» οι συνομιλίες Ρωσίας ‑ Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη: Οι απειλές και τα αιτήματα

Με πενιχρά αποτελέσματα, ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή (16/5) οι πρώτες άμεσες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία από το 2022.

Αναμφίβολα το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δύο χωρών κάθισαν στο ίδιο τραπέζι έχει τη σημασία του σαν γεγονός ωστόσο δεν αλλάζει τίποτα καθώς συμφώνησαν σε νέο κύκλο επαφών, χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος και στην ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων πολέμου από την κάθε πλευρά.

Αν κάτι άλλο έγινε σαφές από το διπλωματικό αυτό θρίλερ που ξεκίνησε την Πέμπτη (15/5) είναι ότι οι δύο πλευρές έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη με συγκεκριμένες θέσεις στα ζητήματα ζωτικής σημασίας για τις δύο χώρες χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να παρεκκλίνει.

Η Ουκρανία ζήτησε συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να πάρει την απάντηση από τη ρωσική πλευρά ότι ελήφθη το αίτημα. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αποκάλυψη Ουκρανού αξιωματούχου ότι η Ρωσία απαίτησε να μην παραστούν οι Αμερικανοί στη συνάντηση.

Η Ρωσία πάλι απείλησε την Ουκρανία με «αιώνιο πόλεμο» κατά τη διάρκεια των απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με πηγή της αντιπροσωπείας του Κιέβου.

Η πηγή είπε ότι οι Ρώσοι δεν ήταν έτοιμοι να μιλήσουν για τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας κατάπαυσης του πυρός και περίμεναν τους ανωτέρους να τις εγκρίνουν.

Ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος που η Τουρκία αποτιμά το αποτέλεσμα των συνομιλιών αυτών. Ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν χαρακτήρισε «σημαντική ημέρα για την παγκόσμια ειρήνη» τις συνομιλίες.

Γεγονός είναι ότι η Τουρκία και ο Φιντάν έδωσε μάχη για να φέρει τις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι και ειδικά τους Ρώσους με τους οποίους είχε σειρά επαφών το βράδυ της Πέμπτης (15/5).

Πάντως το διεθνές ενδιαφέρον για τις συνομιλίες έφτασε μέχρι την Αλβανία και τις χώρες του Κόλπου. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Φρίντριχ Μερτς, ο Κιρ Στάρμερ και ο Ντόναλντ Τουσκ είχαν τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ενημέρωσαν για τις συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο να δηλώνει ότι είναι έτοιμη να κάνει τα ταχύτερα δυνατά βήματα για την ειρήνη.

«Η θέση μας είναι - αν οι Ρώσοι απορρίψουν μια πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των δολοφονιών, πρέπει να ακολουθήσουν ισχυρές κυρώσεις», δήλωσε ο Ζελένσκι με ανάρτησή του στο X.

Τι έγινε στην Κωνσταντινούπολη

Ουκρανική πηγή ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών η ρωσική πλευρά έθεσε αιτήματα, τα οποία ξεπερνούσαν κατά πολύ αυτά που οι δύο πλευρές είχαν συζητήσει στο παρελθόν.

«Οι ρωσικές απαιτήσεις είναι εκτός πραγματικότητας και υπερβαίνουν κατά πολύ οτιδήποτε έχει συζητηθεί προηγουμένως. Περιλαμβάνουν τελεσίγραφα προς την Ουκρανία να αποσυρθεί από το έδαφός της για κατάπαυση του πυρός και άλλους μη αρχικούς και μη εποικοδομητικούς όρους», δήλωσε η πηγή στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Μόσχα απαιτεί από το Κίεβο να παραδώσει ουκρανικά εδάφη πριν από μια κατάπαυση του πυρός, τόνισε Ουκρανός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη για μια πραγματική κατάπαυση του πυρός και περαιτέρω γνήσια ειρηνευτική διαδικασία χωρίς προϋποθέσεις» πρόσθεσε η ουκρανική πηγή.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι στις δηλώσεις του ανέφερε πως Ρωσία και Ουκρανία θα παρουσιάσουν το όραμά τους για μια πιθανή μελλοντική κατάπαυση του πυρός.

Παράλληλα ο Ρώσος επικεφαλής διαπραγματευτής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες.

Ζελένσκι: «Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να τελειώσει τον πόλεμο»

Την πεποίθησή του ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «θέλει να τελειώσει τον πόλεμο», εξέφρασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να τελειώσει τον πόλεμο. Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί του και να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος συντονισμός», είπε χαρακτηριστικά.

«Η μακροπρόθεσμη υποστήριξη των ΗΠΑ είναι επίσης απαραίτητη. Είναι σημαντικό να εργαστούμε όλοι μαζί, σε κάθε επίπεδο, για να συμβεί αυτό. Ευχαριστώ όλους όσους βοηθούν», πρόσθεσε.

Παράθυρο για νέες κυρώσεις από την φον ντερ Λάιεν

Η Ε.Ε. επεξεργάζεται νέο πακέτο κυρώσεων προκειμένου να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία για το Ουκρανικό ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία συμμετέχουν χώρες εκτός ΕΕ, πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα, ενώ Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές είχαν συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη για ειρηνευτικές συνομιλίες αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters, έχει ήδη υιοθετήσει 17 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας με το τελευταίο αυτή την εβδομάδα αν και διπλωμάτες λένε ότι είναι ολοένα και πιο δύσκολο να επιτευχθεί η απαραίτητη ομοφωνία μεταξύ των 27 μελών του μπλοκ για την ψήφιση νέων μέτρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Εντοπίστηκε ο ενοικιαστής της 45χρονης που αγνοείται

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Εντοπίστηκε μετά από έρευνες ο ένοικος του σπιτιού της Σταυρούλας Λεβεντάκη, η οποία αγνοείται από τις 30 Μαΐου. Συνελήφθη για ναρκωτικά.

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη στα Χανιά: Εντοπίστηκε καλλιέργεια του ενοικιαστή με ναρκωτικά

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Βρέθηκαν κηλίδες αίματος στο σπίτι του ενοικιαστή

Σύγκρουση τρένων στη Βρετανία: Τι συνέβη κοντά στο Μπέντφορντ και πόσοι τραυματίστηκαν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο τρένα της East Midlands Railway συγκρούστηκαν νότια του Μπέντφορντ, με πέντε ελικόπτερα αεροδιακομιδής και δεκάδες οχήματα έκτακτης ανάγκης στο σημείο.

Τραγωδία στα Χανιά: 17χρονος Βρετανός πνίγηκε στον Κλαδισό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τραγική κατάληξη είχε η επιχείρηση εντοπισμού 17χρονου Βρετανού στην παραλία του Κλαδισού στα Χανιά

Η στιγμή του Μουντιάλ: Ο προπονητής της Ιαπωνίας ζήτησε και έβγαλε σέλφι με τον Χάρι Κέιν, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Χατζίμε Μοριγιάσου δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του όταν συνάντησε τον αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας, Χάρι Κέιν

«Τον σκοτώσαμε; Καλά κάναμε!»: Χυδαία σχόλια και επεισόδια έξω από τα δικαστήρια μετά τα ισόβια για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά την καταδίκη του πρώτου κατηγορούμενου σε ισόβια, συγγενείς του επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία, κάμερες και δημοσιογράφους

Ρήξη Τραμπ ‑ Μελόνι μετά τη G7: «Με εκλιπαρούσε για μία φωτογραφία, τη λυπήθηκα» ‑ «Εγώ και η Ιταλία δεν παρακαλάμε»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αντόνιο Ταγιάνι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ μετά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ - Οργισμένη απάντηση από τη Ρώμη

«Εύχομαι να κρύφτηκε, γιατί φοβόταν τον αδερφό της» – Τι λέει ο θείος της αγνοούμενης Σταυρούλας Λεβεντάκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δεν υπήρχε πιθανότητα να είχε αυτοκτονήσει. Ήταν μια αθώα κοπέλα»

Χειροπέδες σε δίδυμα αδέρφια στο Κορωπί μετά από άγριο επεισόδιο και εντοπισμό οπλοπολυβόλου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βαρύ οπλοστάσιο έκρυβαν οι δύο 55χρονοι που συνελήφθησαν για απειλή και επικίνδυνη σωματική βλάβη

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη: Νέα εξέλιξη για τον βασικό ύποπτο ‑ Αγνοείται από εχθές

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές αναζητούν και τη 45χρονη και τον άνδρα που του νοίκιαζε το σπίτι