Το μπαχαρικό‑παγίδα: Πώς ελάχιστη ποσότητα μπορεί να «καταστρέψει» τη φαρμακευτική σου αγωγή
Προσοχή! Αυτή η σούπερ τροφή ακυρώνει τα φάρμακά σου
Δημοσίευση 18/5/2025 | 00:00

Βάζεις κανέλα στον καφέ σου, στο γιαούρτι, στη μηλόπιτα – κι όμως, μπορεί να σαμποτάρει τα φάρμακά σου χωρίς να το ξέρεις. Ναι, καλά διάβασες! Το πιο αρωματικό μπαχαρικό της κουζίνας σου ενδέχεται να μπλέκεται με τη φαρμακευτική σου αγωγή, κι αυτό δεν είναι καθόλου αστείο.
Σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μισισίπι, ερευνητές εντόπισαν ότι η κινναμαλδεΰδη – η ένωση που χαρίζει στην κανέλα το ζεστό της άρωμα – μπορεί να αλληλεπιδρά με φάρμακα και να επηρεάσει τη δράση τους. Κι αν νομίζεις πως αυτό αφορά μόνο κάτι εξεζητημένα εναλλακτικά συμπληρώματα, ξανασκέψου το.
«Η κανέλα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ο οργανισμός μεταβολίζει φάρμακα όπως τα παυσίπονα, τα αντικαταθλιπτικά ή ακόμα και την ιβουπροφαίνη», λένε οι ερευνητές.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Η κινναμαλδεΰδη απορροφάται εύκολα και μετατρέπεται σε κινναμικό οξύ, επηρεάζοντας υποδοχείς του σώματος (όπως οι PXR και AhR). Αυτοί οι υποδοχείς είναι σαν “φρουροί” που ελέγχουν πώς επεξεργαζόμαστε τα φάρμακα. Όταν διεγείρονται, παράγονται περισσότερα ένζυμα που “καταπίνουν” τις φαρμακευτικές ουσίες — δηλαδή είτε μειώνεται η δράση του φαρμάκου, είτε εντείνονται οι παρενέργειές του. Μπίνγκο.
Ποια φάρμακα κινδυνεύουν;
Αντιπηκτικά (π.χ. βαρφαρίνη)
Παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη (όπως ιβουπροφαίνη)
Αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά
Αντιδιαβητικά φάρμακα
Φάρμακα με καφεΐνη
«Μα εγώ βάζω λίγη στην ομελέτα, τι έγινε;»
Η χρήση της κανέλας στο φαγητό είναι γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Το πρόβλημα ξεκινά όταν μπαίνουν στο παιχνίδι τα συμπληρώματα διατροφής με κανέλα, ιδιαίτερα σε υψηλές δόσεις. Εκεί οι συγκεντρώσεις της κινναμαλδεΰδης απογειώνονται και μαζί της... και οι κίνδυνοι.
Και σαν να μην έφτανε αυτό…
Όχι, δεν είναι όλες οι κανέλες ίδιες! Η κανέλα Κασσίας, αυτή που βρίσκουμε πιο συχνά στα ράφια των σούπερ μάρκετ, περιέχει υψηλά επίπεδα κουμαρίνης, μιας ουσίας με αντιπηκτική δράση. Κι αν παίρνεις ήδη αντιπηκτικά, αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνος συνδυασμός.
Αντίθετα, η κανέλα Κεϋλάνης (αυθεντική) έχει πολύ λιγότερη κουμαρίνη και θεωρείται πιο ασφαλής – αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, πόσοι από εμάς ξέρουμε τι κανέλα έχουμε στο ντουλάπι;
Το αγαπημένο σου μπαχαρικό μπορεί να "πειράξει" τα φάρμακά σου. Αν παίρνεις συμπληρώματα κανέλας ή έχεις χρόνιο νόσημα, καλό θα ήταν να μιλήσεις με τον γιατρό σου. Η φύση είναι σοφή, αλλά δεν είναι πάντα αθώα.