E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκλογές στην Αλβανία: Τέταρτη θητεία Ράμα

Σχηματίζει μόνος του κυβέρνηση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/5/2025 | 16:48

Εκλογές στην Αλβανία: Τέταρτη θητεία Ράμα

Πάνω από 52% συγκεντρώνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα - Αμφισβητείται η διαφάνεια της ψηφοφορίας από πολιτικούς αναλυτές.

Οι εκλογές της Αλβανίας εξασφαλίζουν στον Έντι Ράμα την τέταρτη θητεία στην εξουσία, καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, όπως έδειξε η σχεδόν πλήρης καταμέτρηση των ψήφων.

Με καταμετρημένο το 94% των ψηφοδελτίων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) φαίνεται να συγκεντρώνει το 52% των ψήφων. Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) έρχεται δεύτερο με μεγάλη διαφορά από τον Ράμα και 34%, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής. Το Reuters σημειώνει, ότι διεθνείς παρατηρητές αμφισβήτησαν τη δίκαιη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Το κόμμα του Ράμα έλαβε τις περισσότερες ψήφους από τα Τίρανα, το Φιέρι, το Δυρράχιο και το Ελβασάν.

Η αρμόδια εκλογική επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα τα πλήρη αποτελέσματα σήμερα. Εάν επιβεβαιωθεί, το εκλογικό αποτέλεσμα θα δείχνει άνοδο για τον Ράμα που στις προηγούμενες εκλογές έλαβε 49%, και θα του δώσει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να σχηματίσει κυβέρνηση και να συνεχίσει τις απαραίτητες ενέργειές του γύρο από τη δέσμευσή του απέναντι στον λαό, να φέρει την Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030. Το PS αναμένεται να κερδίσει 82 έδρες στο κοινοβούλιο των 140, ενώ το PD θα λάβει 51 έδρες, σύμφωνα με το τοπικό Top Channel TV.

Ο Ράμα βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από το 2013 και η επανεκλογή του ήταν λίγο-πολύ δεδομένη στα ΜΜΕ της χώρας. Η τόσο μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο «εξέπληξε ορισμένους αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν ότι τα σκάνδαλα διαφθοράς και οι πρόσφατες ταραχές θα μείωναν το προβάδισμα του Ράμα», μεταφέρει το Reuters.

«Κανείς δεν περίμενε ότι θα υπήρχε ειδική πλειοψηφία για ένα μόνο κόμμα. Είναι σαν τον (πρωθυπουργό της Ουγγαρίας) Όρμπαν στις καλύτερες μέρες του», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Λούτφι Ντερβίσι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οργή Καρυστιανού για το πόρισμα Καρώνη: «Αδίστακτος, διαπράττει την μέγιστη ύβρη»

Ελλάδα 13.05.2025
«Ντροπή, θυμός και αποστροφή από τη σήψη»

Ο Σταύρος Μπαλάσκας έκανε «αναπαράσταση» της μητροκτονίας στη Λάρισα – Μέτρησε 26 μαχαιριές στον αέρα

Ελλάδα 13.05.2025
«Δεν είναι συντετριμμένος, ζήτησε τρεις φορές να φάει»

Η ΑΕΚ ανακοίνωσε και επίσημα το τέλος του Ματίας Αλμέιδα

Αθλητικά Νέα 13.05.2025
Μια ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε ο Αργεντινός τεχνικός με τον Μάριο Ηλιόπουλο επιβεβαιώθηκε η αποχώρηση του από την τεχνική ηγεσία της Ένωσης

Πανηγυρισμοί ΗΠΑ για τη «μεγαλύτερη συμφωνία αμυντικού εξοπλισμού στην ιστορία»

Κόσμος 13.05.2025
Τι περιλαμβάνει το deal των 600 δισ. με τη Σαουδική Αραβία

Εκλογές στην Αλβανία: Τέταρτη θητεία Ράμα

Κόσμος 13.05.2025
Σχηματίζει μόνος του κυβέρνηση

Επιστολή αποκάλυψε μυστική σήραγγα με τρένο των Ναζί που είναι γεμάτο χρυσάφι

Κόσμος 13.05.2025
Μυστήρια επιστολή κάνει λόγο για ύπαρξη μυστικής σήραγγας στην οποία βρίσκεται τρένο των Ναζί, γεμάτο με χρυσάφι

Καιρός: Ανατροπή με την κακοκαιρία ‑ Έρχονται... 32άρια και σκόνη

Καιρός 13.05.2025
Τι αναφέρει σε πρόβλεψή του ο Γιώργος Τσατραφύλλιας

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη Νομική ‑ Επτά συλλήψεις για την επίθεση και τον τραυματισμό φοιτητή

Ελλάδα 13.05.2025
Επτά συλλήψεις από την ΕΛΑΣ για την αιματηρή επίθεση στη Νομική

Λίμνη Πλαστήρα: Στο νοσοκομείο 17χρονος λόγω μέθης κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής ‑ Συνελήφθησαν 12 καθηγητές

Ελλάδα 13.05.2025
Βότκα και σφηνάκια, κατανάλωσαν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές