Μήπως κοιμάσαι περισσότερο απ’ όσο πρέπει; Αυτό το σπάνιο γονίδιο μπορεί να «βραχυκυκλώνει» τον ύπνο σου
Ξυπνάς κουρασμένος μετά από 8 ώρες ύπνου; Ίσως να είσαι... μεταλλαγμένος!!
Δημοσίευση 14/5/2025 | 00:29

Ναι, καλά διάβασες. Αν κάθε πρωί σηκώνεσαι σαν να σε πάτησε νταλίκα, παρ’ όλο που κοιμήθηκες «φουλ οχτάωρο», υπάρχει μια πιθανότητα το πρόβλημά σου να μην είναι η κούραση, αλλά... το DNA σου!
Επιστήμονες στην Κίνα ανακάλυψαν μια σπάνια γενετική μετάλλαξη, γνωστή ως N783Y στο γονίδιο SIK3, που αλλάζει ριζικά το πώς λειτουργεί ο ύπνος στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Και κάπου εδώ τα πράγματα γίνονται sci-fi:
Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται μόλις 4 ώρες ύπνου για να είναι φουλ λειτουργικοί. Χωρίς καφέδες, χωρίς νύστα, χωρίς δράματα.
Το "γονίδιο των υπερανθρώπων" υπάρχει – και είναι εδώ
Το γονίδιο SIK3, όταν υποστεί αυτή τη μικροσκοπική μετάλλαξη, μπερδεύει τα σήματα ύπνου στον εγκέφαλο και κάνει τον οργανισμό να "χορταίνει" πιο γρήγορα τον ύπνο.
Σε πειράματα με ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα είχαν το μεταλλαγμένο SIK3 κοιμόντουσαν 30 λεπτά λιγότερο από τα κανονικά – και ένιωθαν μια χαρά.
Το πιο εντυπωσιακό; Παρότι κοιμόντουσαν λιγότερο, είχαν περισσότερη "βαθιά" ποιότητα ύπνου, σύμφωνα με τα εγκεφαλικά κύματα (EEG). Δηλαδή, κοιμόντουσαν πιο λίγο αλλά καλύτερα.
Και τώρα το μεγάλο ερώτημα: Μήπως έχεις κι εσύ αυτό το γονίδιο;
Αν:
- Κοιμάσαι λιγότερο από τους άλλους αλλά νιώθεις τέλεια
- Το snooze σε κάνει χειρότερα αντί για καλύτερα
- Έχεις ενέργεια από νωρίς χωρίς να χρειάζεσαι 10 ξυπνητήρια και διπλό εσπρέσο
...τότε ίσως ανήκεις στο club των φυσικών short-sleepers – μια ελίτ του πληθυσμού με εγκεφαλικό cheat code.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για το μέλλον;
Οι ερευνητές ελπίζουν πως αυτή η ανακάλυψη θα ανοίξει τον δρόμο για νέα φάρμακα που θα βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου, ακόμη και για όσους δεν έχουν τη μετάλλαξη.
«Τα ευρήματά μας φωτίζουν τον γενετικό μηχανισμό του ύπνου και ανοίγουν νέους δρόμους για θεραπείες που θα ενισχύουν την αποδοτικότητα και τη βαθύτητα του ύπνου», δήλωσαν οι επιστήμονες.