Σήμερα έμαθα: Ποια είναι η μικρότερη χώρα στον κόσμο;
Δεν είναι όσο απλό ακούγεται
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/5/2025 | 00:30

Ποια είναι η μικρότερη χώρα στον κόσμο; Κατά έκταση ή πληθυσμό; Και τα δύο! H Πόλη του Βατικανού. Ήταν όντως τόσο εύκολο; Όχι. Και να ο λόγος.
Το ζήτημα είναι ο ορισμός του τι είναι μια χώρα, και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το Βατικανό δεν πληροί αυτά τα κριτήρια.
Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι δεν είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Τεχνικά, δεν είναι καν κράτος μη μέλος, αυτό θα ήταν η Αγία Έδρα, την οποία τα Ηνωμένα Έθνη περιγράφουν ως «έναν όρο σχεδόν 2.000 ετών που αναφέρεται στη διεθνή κυριαρχία του Πάπα ή του ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το Κράτος της Πόλης του Βατικανού είναι η γεωγραφική ιδιοκτησία που διασφαλίζει αυτήν την κυριαρχία».
Αλλά η ένταξη στον ΟΗΕ δεν απαιτείται για να θεωρηθεί κάποιος χώρα. Λίγοι θα υποστήριζαν ότι η Ελβετία δεν ήταν χώρα πριν ενταχθεί στον ΟΗΕ το 2002 ή ότι η Ιταλία δημιουργήθηκε μόνο όταν εντάχθηκε το 1955.
Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να οριστεί μια χώρα είναι η χρήση της Σύμβασης του Μοντεβιδέο, η οποία υπογράφηκε μεταξύ αρκετών χωρών της Βόρειας και Νότιας Αμερικής το 1933. Σύμφωνα με το Άρθρο 1 της Σύμβασης: «Το κράτος ως πρόσωπο διεθνούς δικαίου θα πρέπει να διαθέτει τα ακόλουθα προσόντα: α) μόνιμο πληθυσμό· β) καθορισμένη επικράτεια· γ) κυβέρνηση· και δ) ικανότητα να συνάπτει σχέσεις με τα άλλα κράτη».
Από αυτά, το Βατικανό έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 1000 ατόμων (αν και, λόγω του περίεργου τρόπου με τον οποίο είναι δομημένο το Βατικανό, μόνο περίπου το ήμισυ του πληθυσμού έχει στην πραγματικότητα την υπηκοότητα του Βατικανού), σαφώς καθορισμένη επικράτεια, κυβέρνηση και έχει σχέσεις με πολλά άλλα κράτη. Ως εκ τούτου, πιθανότατα είναι χώρα.
Υπάρχει μια ομάδα που κάνει το ζήτημα λίγο πιο περίπλοκο: το Κυρίαρχο Τάγμα της Μάλτας (SOM), γνωστό και ως Τάγμα του Αγίου Ιωάννη.
Ανιχνεύοντας την ιστορία του μέχρι το 1048, το Τάγμα ιδρύθηκε επίσημα με Παπική Βούλα το 1113 και ανέλαβε τον έλεγχο της Μάλτας το 1530. Στη συνέχεια, έχασαν τη Μάλτα το 1798 και βρέθηκαν στη Ρώμη, όπου κατέλαβαν το Παλάτι και τη Βίλα του Μαγίστρου στη Ρώμη. Το 2001 κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Μάλτας για να αναλάβουν τον έλεγχο ενός φρουρίου στη Μάλτα.
Όλα αυτά οδηγούν ορισμένους να ισχυριστούν ότι είναι το μικρότερο έθνος στον κόσμο, με έκταση στην καλύτερη περίπτωση μερικών κτιρίων και πληθυσμό που γενικά αναφέρεται σε τρία άτομα (αν και περίπου 13.500 άτομα είναι μέλη και επιπλέον 80.000 εθελοντές). Έχει επίσης το σπανιότερο διαβατήριο στον κόσμο, με μόνο τον Μεγάλο Μάγιστρο να κατέχει μόνιμο διαβατήριο, αν και 12 άτομα έχουν επίσης προσωρινά διαβατήρια.
Αλλά συζητείται αν μπορεί πραγματικά να θεωρηθεί χώρα. Επιστρέφοντας στο επιχείρημα του ΟΗΕ, έχει την ίδια ταξινόμηση με οντότητες όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Ένα άρθρο του 2017 στο The Spectator υποστήριξε ότι το τάγμα είναι ουσιαστικά ένα θρησκευτικό τάγμα υπό την αιγίδα της πιο διεθνώς αναγνωρισμένης Αγίας Έδρας και, ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να θεωρείται ξεχωριστή χώρα.
Το επιχείρημα του Spectator συνοψίζεται στην έλλειψη πληθυσμού, στην έλλειψη οποιασδήποτε περιοχής που να μπορεί να αποκαλεί δική της (σε σύγκριση με την περίπτωση όπου η Αγία Έδρα κατέχει το Βατικανό) και σε μια αρκετά πρόσφατη διαμάχη γύρω από το Τάγμα.
Το 2016, ο Μεγάλος Καγκελάριος Άλμπρεχτ Φράιχερ φον Μπούσελαγκερ εκδιώχθηκε από το τάγμα για τη συμμετοχή του σε ένα φερόμενο σχέδιο προώθησης της χρήσης προφυλακτικών στη Μιανμάρ. Μετά την απόλυση, ο φον Μπούσελαγκερ έκανε έκκληση στον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος διόρισε μια πενταμελή επιτροπή για να διερευνήσει. Μετά από κάποιες διαμάχες για την κυριαρχία, ο Μεγάλος Διδάσκαλος, Φρα' Μάθιου Φέσινγκ (το Φρα' είναι ένας τίτλος στο Τάγμα της Μάλτας) αναγκάστηκε να παραιτηθεί και ο φον Μπούσελαγκερ επανήλθε στη θέση του.
Το επιχείρημα του Spectator όταν το αναφέρει αυτό είναι ότι «ο ισχυρισμός του Τάγματος ότι είναι ανεξάρτητο έχει αμφίβολη βάση, οι Ιππότες δεν μπορούν να είναι, διότι οφείλουν απόλυτη πίστη στον Πάπα και στο Κράτος του Βατικανού. Συνεπώς, είναι υποτελές και όχι κυρίαρχο κράτος».
Δεν συμφωνούν όλοι με αυτό, επομένως το Κυρίαρχο Τάγμα της Μάλτας υπάρχει ως αστερίσκος στα ερωτήματα για το μικρότερο έθνος.
Και αν δεν σας αρέσει κανένας από τους δύο διεκδικητές, τότε σε αυτή την περίπτωση, η μικρότερη χώρα σε έκταση είναι το Μονακό και η μικρότερη σε πληθυσμό είναι το Ναουρού, και οι δύο πλήρη μέλη του ΟΗΕ και αναμφισβήτητα χώρες.