E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Live από το Βατικανό: Στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου οι καρδινάλιοι ‑ Ξεκινά το Κονκλάβιο

Τα επικρατέστερα ονόματα για τη διαδοχή

Δημοσίευση 7/5/2025 | 17:37

Live από το Βατικανό: Στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου οι καρδινάλιοι ‑ Ξεκινά το Κονκλάβιο

Η μεγάλη ημέρα έφτασε. Σήμερα, στις 17:30 ώρα Ελλάδας, οι πύλες της Καπέλα Σιξτίνα πρόκειται να κλείσουν και οι 133 εκλέκτορες καρδινάλιοι θα αρχίσουν να ψηφίζουν για την ανάδειξη του 267ου Ποντίφικα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Αφού βέβαια ακουστεί πρώτα η γνωστή λατινική φράση «extra omnes», δηλαδή «έξω όλοι», και υπάρξει η απόλυτη βεβαιότητα ότι οι καρδινάλιοι είναι εντελώς απομονωμένοι, χωρίς να μπορούν να κάνουν χρήση ηλεκτρονικών συσκευών για να επικοινωνήσουν με τον υπόλοιπο κόσμο.

Σήμερα το πρωί, συμμετείχαν όλοι τους στον Άγιο Πέτρο στη Λειτουργία «Pro eligendo romano pontifice» υπέρ της εκλογής του νέου Πάπα.

Τα επικρατέστερα ονόματα για τη διαδοχή

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν τις περασμένες ημέρες, «φαβορί» παραμένει ο Ιταλός καρδινάλιος και επί δώδεκα χρόνια πρωθυπουργός του Βατικανού Πιέτρο Παρολίν. Ήταν στενός συνεργάτης του Φραγκίσκου, αλλά θεωρείται σε θέση να συμπεριλάβει στη διοίκηση της Καθολικής Εκκλησίας και κληρικούς, οι οποίοι δεν είναι αμιγώς προοδευτικής κατεύθυνσης.

Παράλληλα, μεγάλες πιθανότητες εκλογής, μεταξύ των άλλων, θεωρείται ότι συγκεντρώνουν ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα και ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος Λουίς Τάγκλε. Μετριοπαθέστερος, με μεγάλη πείρα στον διαθρησκειακό διάλογο ο πρώτος, πιο πιστός στη γραμμή του Αργεντινού εκλιπόντα Ποντίφικα ο δεύτερος.

Όλα αυτά όμως θα μπορούσαν να ανατραπούν κατά τη διάρκεια του Κονκλαβίου, αφού μάλιστα γνωστό ιταλικό ρητό μας υπενθυμίζει ότι «όποιος εισέρχεται στη Σιξτίνα ως φαβορί να εκλεγεί Πάπας, τελικά βγαίνει από την αίθουσα ως απλός καρδινάλιος».

Πολλοί διερωτώνται πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία εκλογής του επόμενου Αγίου Πατέρα των Καθολικών. Μια λογική πρόβλεψη, δεδομένων των προηγούμενων κονκλαβίων, θα ήταν δύο με τρεις ημέρες. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα επιτευχθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις.

Οι Ευρωπαίοι καρδινάλιοι είναι περισσότεροι, δηλαδή 53, αλλά φέρονται να είναι αρκετά διχασμένοι. Οι Ασιάτες είναι συμπαγέστεροι, αλλά δεν ξεπερνούν τους 23. Οι δε συντηρητικοί, περίπου 20, δεν είναι σε θέση να εκλέξουν Ποντίφικα, αλλά μπορεί να προσφέρουν την υποστήριξή τους σε κάποιο από τα «φαβορί».

Χρειάζεται λίγη υπομονή και πίστη στο ότι, όπως λέει η Εκκλησία της Ρώμης, το Άγιο Πνεύμα θα φωτίσει τους εκλέκτορες, ώστε να κάνουν τη σοφότερη και χρησιμότερη επιλογή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βραζιλία: Πεθερά δηλητηρίασε την 37χρονη νύφη της

Κόσμος 08.05.2025
Οταν ανακάλυψε ότι ο άντρας της είχε ερωμένη και θα τον χώριζε

ΗΠΑ: «Δεν θέλω να πεθάνω» ‑ Το δραματικό τηλεφώνημα οδηγού φορτηγού που κρεμόταν στο κενό από γέφυρα

Κόσμος 08.05.2025
«Το ξέρω ότι θα τα καταφέρουν» προσπάθησε να τον ενθαρρύνει τηλεφωνητής της αστυνομίας

Φόβος και τρόμος οι σολομοί «ζόμπι» ‑ Ανησυχία στην Ισλανδία, προειδοποίηση κι από την Μπγιορκ

Tech + Science 08.05.2025
Σύμφωνα με την παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνιδα έρχονται «καταστροφικές επιπτώσεις στην άγρια ​​ζωή»

Εκλογή Πάπα: Πόσες ώρες (ή χρόνια) χρειάζονται μέχρι να φανεί ο λευκός καπνός;

Κόσμος Χτες
Η μυστική διαδικασία διαδοχής του πάπα Φραγκίσκου

Σέρρες: Οι υπάλληλοι καθαριότητας δεν χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά χειραμαξίδια, γιατί φοβούνται ότι έχουν GPS και θα τους εντοπίζουν.

Ελλάδα Χτες
Κόστισαν στον Δήμο Σερρών 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά παραμένουν στον… πάγκο εδώ και τρία χρόνια.

Δίκη Λυγγερίδη: Ισόβια συν 19 χρόνια στον 19χρονο που πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα και σκότωσε τον αστυνομικό

Ελλάδα Χτες
Στον 19χρονο δεν αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας

Νέες καταγγελίες Κωνσταντοπούλου: Με μαγνητοφωνούσαν συνεργάτες του Κακλαμάνη

Πολιτική Χτες
Σε νέα καταγγελία προχώρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αυτήν τη φορά για μεθοδεύσεις από συνεργάτες του προέδρου της Βουλής.

Δεκαήμερο «λουκέτο» σε πασίγνωστη πιτσαρία στο Παλαιό Φάληρο από την ΑΑΔΕ, επειδή ξήλωσε τη σήμανση της φοροδιαφυγής

Ελλάδα Χτες
Κατόπιν αυτοψίας, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι είχε αφαιρεθεί το σχετικό αυτοκόλλητο

Πατροκτονία στην Αμφιλοχία: «Ήταν μισός στο κρεβάτι και μισός κάτω και αίματα παντού» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Ελλάδα Χτες
«Είχε χτυπήσει τον πατέρα του και το Πάσχα» λέει η νύφη του πατροκτόνου

«Φρένο» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον δρόμο της Τουρκίας στην ΕΕ

Κόσμος Χτες
Αυξάνεται «το χάσμα» της Τουρκίας από τις αξίες και τα συμφέροντα της ΕΕ, τονίζει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) που εγκρίθηκε σήμερα με 367 ψήφους υπέρ, 74 κατά και 188 αποχές.