E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ακίνητα: Πόσο ακόμη θα ανέβουν οι τιμές τους ‑ Η προειδοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος

Η ΤτΕ «βλέπει» ανοδική αγορά, περιορισμένη προσφορά και επιβάρυνση των νοικοκυριών - Τα τελευταία στοιχεία για τιμές, ενοίκια και νέα οικοδομή

Δημοσίευση 7/5/2025 | 07:40

Ακίνητα: Πόσο ακόμη θα ανέβουν οι τιμές τους ‑ Η προειδοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος
pexels

Η ελληνική αγορά ακινήτων συνεχίζει να κινείται ανοδικά, με αυξήσεις τόσο στις τιμές των κατοικιών όσο και στα ενοίκια των εμπορικών ακινήτων. Όμως, κάτω από την εικόνα της ανθεκτικότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποιεί: η προσφορά ποιοτικών κατοικιών παραμένει χαμηλή, η προσβασιμότητα περιορίζεται και η ανισορροπία μεγεθύνεται. Η οικοδομική δραστηριότητα δεν ακολουθεί τον ρυθμό της ζήτησης, και η επόμενη μέρα της αγοράς θα εξαρτηθεί από το αν και πώς θα αυξηθεί η κατασκευή νέας, προσιτής στέγης.

Στο τελευταίο της σημείωμα για την ελληνική οικονομία (2 Μαΐου 2025), η ΤτΕ αποτυπώνει τις κυρίαρχες τάσεις: η μέση ετήσια αύξηση των τιμών διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 6,6% το δ’ τρίμηνο του 2024, έναντι 9,6% στο γ’ τρίμηνο. Αν και πρόκειται για τον έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο επιβράδυνσης, η συνολική άνοδος των τιμών από το χαμηλό του 2017 αγγίζει πλέον το +73%, πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2008. Παρά τη σχετική «κόπωση», οι τιμές βρίσκονται ακόμα σε ανοδική τροχιά.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η κατασκευαστική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 29,1% στο τέλος του 2024. Όμως, ως ποσοστό του ΑΕΠ, η επένδυση στην κατοικία παραμένει μόλις στο 2,7% – χαμηλότερη από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, δείχνοντας ότι η νέα οικοδομή δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση.

Η προσφορά καλών, σύγχρονων και ενεργειακά αποδοτικών κατοικιών είναι περιορισμένη, γεγονός που, σύμφωνα με την ΤτΕ, εντείνει το πρόβλημα της προσιτής στέγης, ιδίως για τα νεότερα νοικοκυριά.

Η εικόνα είναι πιο έντονη στα εμπορικά ακίνητα. Οι τιμές γραφείων αυξήθηκαν κατά 4,2% το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ των καταστημάτων κατά 7,8%. Τα ενοίκια ενισχύθηκαν επίσης: +2,2% στα γραφεία, +6,2% στα καταστήματα.

Η ζήτηση συγκεντρώνεται κυρίως σε ποιοτικά ακίνητα σε περιοχές υψηλής προβολής ή τουριστικού ενδιαφέροντος. Αντίθετα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολία εύρεσης χώρων με προσιτούς όρους μίσθωσης.

Η ΤτΕ τονίζει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις υπερθέρμανσης ή φούσκας στην αγορά. Ωστόσο, καταγράφει ξεκάθαρα τις δομικές πιέσεις στην προσβασιμότητα, τη στασιμότητα της προσφοράς και την αναγκαιότητα στοχευμένης πολιτικής για στέγαση. Όπως αναφέρει στο σημείωμά της, «η επιτάχυνση νέων κατασκευών και η στήριξη της προσιτής κατοικίας θα είναι κρίσιμοι παράγοντες για την επόμενη φάση της αγοράς».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ενώ ισχύει εκεχειρία στη Γάζα;

Κόσμος 24.12.2025
Ρεπορτάζ των New York Times για την κατάσταση στο έδαφος στη Γάζα και τις απώλειες εκατοντάδων αμάχων

Υπουργείο Παιδείας: Τα 8 νέα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία που θα λειτουργήσουν από το 2026‑2027

Ελλάδα 24.12.2025
Τα σχολεία θα λειτουργήσουν ως συνδεδεμένα Γυμνάσια και Λύκεια σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας

Τουρκία: Σενάρια δολιοφθοράς – Βάζουν στο κάδρο Ελλάδα και Ισραήλ για την πτώση του Falcon 50

Κόσμος 24.12.2025
H τουρκική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο οργανωμένης επίθεσης πίσω από τη συντριβή του λιβυκού αεροσκάφους

Χριστούγεννα 2025: Τα δρομολόγια των ΜΜΜ στην Αθήνα

Ελλάδα 24.12.2025
Πώς θα κινηθούν μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ και λεωφορεία

Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το 2050

Tech + Science 24.12.2025
Υπάρχει υποκατάστατο;

Τραγωδία στη Βραζιλία: Κοριτσάκι 2 χρονών έπεσε σε λίμνη και το κατασπάραξαν τα πιράνχας

Κόσμος 24.12.2025
Στο σημείο όπου συνέβη το τραγικό συμβάν δεν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα

«Τα λόγια τους είναι σαν ήχος από κούφιο ντενεκέ»: «Πυρά» Ερντογάν κατά Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Ελλάδα 24.12.2025
«Δεν παγιδευτήκαμε και δεν θα παγιδευτούμε. Δεν υποκύψαμε στις προκλήσεις και δεν θα υποκύψουμε»

Πάτρα: Παιδιά είπαν τα κάλαντα και πληρώθηκαν με IRIS

Ελλάδα 24.12.2025
Παρά τις καιρικές συνθήκες

Σοβαρά τραυματισμένη 14χρονη που βγήκε για να πει τα κάλαντα

Ελλάδα 24.12.2025
Όπως περιέγραψε η ίδια έπεσε από πατίνι που εντόπισε ενεργοποιημένο σε πεζοδρόμιο

Με «υπεργρίπη» το 50% των περιστατικών στο Παίδων ‑ Τα συμπτώματα και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ελλάδα 24.12.2025
Η «υπεργρίπη» έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα - Τι είπε παιδίατρος για το νέο στέλεχος

Πυκνό χιόνι στο Καϊμακτσαλάν: Ανοιξε το χιονοδρομικό κέντρο ‑ Το έστρωσε για τα καλά

Ελλάδα 24.12.2025
Το πυκνό χιόνι που έπεσε στο Καϊμακτσαλάν είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει το χιονοδρομικό κέντρο - Χιόνια και στο Ανήλιο Μετσόβου

Ιερέας προτείνει… «κοινωνική κάθαρση» για τον Βινίσιους μετά την επίμαχη χειρονομία

Αθλητικά Νέα 24.12.2025
O Πατέρας Ανχελ, μιλώντας στο ραδιόφωνο στην εκπομπή «El Larguero», αναφέρθηκε στην επίμαχη χειρονομία του Βραζιλιάνου προς τον Αλόνσο και στην αντικατάστασή του