E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανακούφιση μετά το θρίλερ στη Γερμανία: Εξελέγη καγκελάριος ο Μερτς, στη δεύτερη ψηφοφορία

Εξελέγη τελικά καγκελάριος Γερμανίας ο Φρίντριχ Μερτς, στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας

Δημοσίευση 6/5/2025 | 17:23

Ανακούφιση μετά το θρίλερ στη Γερμανία: Εξελέγη καγκελάριος ο Μερτς, στη δεύτερη ψηφοφορία

Η εκλογή του έγινε στον β' γύρο στην ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) της Γερμανίας ο β' γύρος της ψηφοφορίας για την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς ως καγκελαρίου, μετά την αποτυχία του να συγκεντρώσει νωρίτερα σήμερα την απαιτούμενη πλειοψηφία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο Guardian, τα αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 17:20.

Η πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, Γιούλια Κλόκνερ, άνοιξε λίγο μετά τις 16:15 (ώρα Ελλάδας) τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, διαβάζοντας τον κανονισμό λειτουργίας - για δεύτερη φορά.

Δείτε live από τη Βουλή της Γερμανίας: Η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Μερτς

Σύμφωνα με τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ, η απόφαση για την επανάληψη της ψηφοφορίας σε τόσο σύντομο διάστημα ελήφθη έπειτα από συμφωνία των κοινοβουλευτικών ομάδων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), του SPD, των Πρασίνων και της Αριστεράς.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», λίγο μετά τις 16:30 τελείωσε η συζήτηση και ξεκίνησε η ψηφοφορία.

Η πρόταση κανονισμού εγκρίθηκε με ψήφους από την Ένωση, το SPD, τους Πράσινους και την Αριστερά, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες.

Οι βουλευτές κατευθύνονται προς τις κάλπες σε σειρά. Όπως και στον πρώτο γύρο σήμερα το πρωί, η ψηφοφορία είναι μυστική.

Ο Steffen Bilger της CDU/CSU άνοιξε τη συζήτηση επί της πρότασης για τη διεξαγωγή δεύτερης ψηφοφορίας, λέγοντας ότι η δεύτερη ψηφοφορία για τον Μερτς θα αφορά «την ικανότητα του κράτους να ενεργεί και τη λειτουργία της δημοκρατίας μας» και τόνισε ότι η Γερμανία χρειάζεται μια κυβέρνηση σε ισχύ και ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα ήταν απαράδεκτη.

Η Κάτια Μαστ του SPD τόνισε, επίσης, την ευθύνη όλων των νομοθετών να τοποθετηθεί ο νέος καγκελάριος και η νέα κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, Bernd Baumann, είπε ότι η σημερινή πρωινή ήττα είναι πρωτοφανής και ότι ακόμη και αν ο Μερτς εξασφαλίσει πλειοψηφία στη δεύτερη ψηφοφορία, αυτό δείχνει πόσο ασταθής είναι ο συνασπισμός του και αυτό είναι «το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται η Γερμανία».

Η ήττα του Μερτς στην πρώτη ψηφοφορία

Ο Φρίντριχ Μερτς νωρίτερα υπέστη πλήγμα στην πορεία του προς την καγκελαρία της Γερμανίας, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες 316 ψήφους στην Bundestag για να εκλεγεί.

Για να γίνει ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, ο Μερτς χρειαζόταν 316 από τις 630 ψήφους σε μυστική ψηφοφορία. Ωστόσο, έλαβε μόνο 310 ψήφους.

Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 18 βουλευτές του συνασπισμού δεν τον υποστήριξαν. Aπό τη στιγμή που η ψηφοφορία ήταν μυστική, είναι άγνωστο ποιος βουλευτής του συνασπισμού δεν ακολούθησε την κομματική γραμμή. Μία ψήφος ήταν άκυρη και τρεις βουλευτές απείχαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο με λευκό καρχαρία στην Κάρπαθο ανέβασε ψαράς στο TikTok

Ελλάδα 06.11.2025
«Τι είναι αυτό; Πωπω αυτό είναι πέντε μέτρα καρχαρίας», ακούγονται να λένε οι ψαράδες στο βίντεο που ανέβασαν στο TikTok

Από την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου η εφαρμογή του «χρονοκόφτη» στη Βουλή

Πολιτική 06.11.2025
Οι ομιλητές θα έχουν μια ανοχή 25% επιπλέον του χρόνου που τυπικά δικαιούνται και στην συνέχεια το μικρόφωνο θα κλείνει

ΟΣΕ: Διαψεύδει ότι μπήκε τρένο σε λάθος γραμμή στη Λάρισα

Ελλάδα 06.11.2025
«Η έλλειψη ενημέρωσης, όπως και η λάθος ενημέρωση είναι απαράδεκτη» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού προς τη Hellenic Train

Προσωπικός Αριθμός: Έληξε η προθεσμία, τι θα γίνει για όσους δεν έβγαλαν

Ελλάδα 06.11.2025
Σε ποιους πολίτες χρειάζεται ειδική διαδικασία για την έκδοση του Προσωπικού Αριθμού

Jackpotting: Η νέα απάτη στα ΑΤΜ ‑ Πώς θα γλυτώσετε

Ελλάδα 06.11.2025
Νέο τέχνασμα από τους επιτήδειους για να αδειάσουν τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς

Λούβρο: Δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν τον κωδικό πρόσβασης στο σύστημα παρακολούθησης

Κόσμος 06.11.2025
Ποιος ήταν ο κωδικός πρόσβασης στο σύστημα βιντεοεπιτήρησης του μουσείου

Συμφωνία ExxonMobil, Energean και Helleniq Energy για γεώτρηση υδρογονανθράκων στο Ιόνιo

Ελλάδα 06.11.2025
Η πρώτη στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια

Αναστάτωση στην Λάρισα: Τρένο μπήκε σε λάθος γραμμή ‑ «Κάτι έγινε με το κλειδί»

Ελλάδα 06.11.2025
Ο συρμός του προαστιακού κινούνταν για αρκετά χιλιόμετρα σε λάθος γραμμή, όπως κατήγγειλαν επιβάτες

Τι αλλάζει με τις πληρωμές στους γάμους, τα πάρτι και τις δεξιώσεις

Οικονομία 06.11.2025
Ψηφιακό μπλόκο της ΑΑΔΕ - Μετά τον κλάδο αυτοκινήτου, νέοι κλάδοι μπαίνουν στο Ψηφιακό Πελατολόγιο

Συντριβή αεροπλάνου της UPS στο Κεντάκι: Αποκολλήθηκε κινητήρας κατά την απογείωση – 12 οι νεκροί πλέον

Κόσμος 06.11.2025
Ακόμη υπάρχουν αγνοούμενοι - Το αεροσκάφος παραλίγο να έπεφτε σε εργοστάσιο όπου εργάζονται 3.000 άνθρωποι

«Χειρότεροι και από Ναζί»: Ισραηλινός μιλά για την κακοποίηση στη Γάζα

Κόσμος 06.11.2025
Ο 21χρονος Ισραηλινός όμηρος αποκαλύπτει τις φρικαλεότητες