Έχει χαρακτηριστεί ως υπερτροφή, λειτουργική τροφή ή απλά νόστιμη. Είναι η ντομάτα, και έχει μια πληθώρα βιταμινών και θρεπτικών συστατικών που βοηθούν το σώμα μας να διατηρεί την κίνηση, από λυκοπένιο (το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ορισμένων χρόνιων ασθενειών) και βήτα-καροτίνη μέχρι βιταμίνη C.
Θα πρέπει να αποτελεί τακτικό μέρος της διατροφής σας. Αλλά αν σας ενδιαφέρει η ταξινόμηση τροφίμων, ίσως αναρωτιέστε: είναι η ντομάτα φρούτο; Είναι λαχανικό; Ή μήπως είναι κάποιο περίεργο υβρίδιο των δύο;
Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από το ποιος ρωτάει. Στον κόσμο της βοτανικής, ένας καρπός ορίζεται ως το μέρος που αναπτύσσεται από την γονιμοποιημένη ωοθήκη ενός λουλουδιού. Τα λαχανικά είναι τα βρώσιμα μέρη των φυτών που δεν είναι φρούτα. Με αυτόν τον ορισμό, η ντομάτα είναι φρούτο.
Οι βοτανολόγοι, ωστόσο, δεν έχουν τον τελευταίο λόγο για το θέμα. Το 1893, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κλήθηκε να αποφασίσει εάν μια ντομάτα ήταν φρούτο ή λαχανικό, αφού ο εισαγωγέας John Nix τιμωρήθηκε με φόρο 10% στα λαχανικά που εισέρχονταν στην Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης. Υποστήριξε τον βοτανικό ορισμό, αλλά οι δικαστές διαφώνησαν, κρίνοντας ότι στην «κοινή γλώσσα του λαού, είτε πρόκειται για πωλητές είτε για καταναλωτές προμηθειών», η ντομάτα ήταν λαχανικό.
Οι διατροφολόγοι ειδικότερα προτιμούν να κατηγοριοποιούν την ντομάτα ως λαχανικό επειδή δεν έχει την αφθονία φρουκτόζης (ζάχαρης) που βρίσκεται σε πολλά φρούτα όπως τα πορτοκάλια και τα μήλα. Με λιγότερο επίσημους όρους, τα φρούτα ταξινομούνται επίσης με βάση την ικανότητά τους να ενσωματώνονται σε επιδόρπια λόγω της γλυκύτητάς τους. Υπάρχει λόγος που έχουμε μηλόπιτα και όχι μπρόκολο.
Είναι λοιπόν η ντομάτα φρούτο; Ως σπορόφυτο, ναι. Διατροφικά, όχι. Αν θέλετε να τηρήσετε τον νομικό όρο, σύμφωνα με την υπόθεση του Nix, η ντομάτα είναι λαχανικό. Δεν μπορούσε να αποδείξει το αντίθετο. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να εξαρτάται από το πού ζείτε. Το Τενεσί το έκανε επίσημο φρούτο της πολιτείας, ενώ το Νιου Τζέρσεϊ το αποκαλεί επίσημο λαχανικό της πολιτείας. Το Αρκάνσας επέλεξε και τις δύο πλευρές του φράχτη ανακηρύσσοντας την ντομάτα τόσο φρούτο της πολιτείας όσο και λαχανικό της πολιτείας.