E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στέγη με το σταγονόμετρο στα τουριστικά νησιά

Οι δημόσιοι λειτουργοί δεν βρίσκουν σπίτι, ενώ πληρώνουν ενοίκια υψηλότερα από τον μισθό τους

Δημοσίευση 5/5/2025 | 08:12

Στέγη με το σταγονόμετρο στα τουριστικά νησιά
pexels

Για έκτο συνεχόμενο έτος, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης ως η χώρα με το μεγαλύτερο βάρος κόστους στέγασης.

Την ίδια στιγμή, δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί και εκπαιδευτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μια αδυσώπητη πραγματικότητα, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα βασικά έξοδα στέγης στους τουριστικούς προορισμούς όπου καλούνται να υπηρετήσουν. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στα νησιά των Κυκλάδων λόγω μικρού αποθέματος κατοικιών αλλά και υψηλής ζήτησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Indomio,η μέση τιμή για κατοικίες προς ενοικίαση κατά τον μήνα Μάρτιο 2025, ήταν 12,62 ευρώ το μήνα ανά τ.μ., καταγράφοντας μια αύξηση του 0,16% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024 (12,60 ευρώ το μήνα ανά τ.μ.). Τα τελευταία 2 χρόνια, η μέση τιμή στην περιοχή Κυκλάδες έφτασε στο υψηλότερο σημείο τον μήνα Ιούλιο 2024, με μέση τιμή 13,60 ευρώ ανά τ.μ. Η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή σημειώθηκε κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2024, όπου για ένα ακίνητο προς ενοικίαση η μέση ζητούμενη τιμή ήταν 11,82 ευρώ το μήνα ανά τ.μ.

Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία αποτυπώνουν με ακρίβεια αυτή τη διακύμανση, αποκαλύπτοντας μια αγορά δύο ταχυτήτων – με νησιά που απευθύνονται σε υψηλότατα βαλάντια, αλλά και άλλους προορισμούς που εξακολουθούν να διατηρούν την προσβασιμότητα για τον μέσο Έλληνα ή εργαζόμενο.

Αναμενόμενα, η Μύκονος διατηρεί τον τίτλο του ακριβότερου νησιού, με τη μέση τιμή ενοικίασης να φτάνει τα 18,33 ευρώ/τ.μ. Πρόκειται για ποσό που μεταφράζεται σε πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα για ένα μικρό διαμέρισμα 60 τ.μ., ένα κόστος δυσβάσταχτο για τους περισσότερους μόνιμους κατοίκους και εργαζόμενους εποχικά ή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η οικιστική κρίση στη Μύκονο δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, καθώς τα διαθέσιμα ακίνητα προς μακροχρόνια μίσθωση είναι ελάχιστα και η συντριπτική πλειονότητά τους έχει μετατραπεί σε τουριστικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb.

Ακολουθεί η Σαντορίνη, ένα άλλο παγκόσμιο brand name του ελληνικού τουρισμού, με 16,5 ευρώ/τ.μ., που ενισχύει το προφίλ της ως premium τουριστικού προορισμού. Οι υψηλές αποδόσεις από τη βραχυχρόνια μίσθωση έχουν οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση του αποθέματος κατοικιών για μόνιμη διαμονή, με τις κοινωνικές επιπτώσεις να είναι πλέον ορατές, ειδικά στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της εστίασης, όπου καταγράφεται έλλειψη προσωπικού.

Στην Πάρο, ένα νησί που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ταχύτατα με νέες τουριστικές επενδύσεις, οι τιμές αγγίζουν τα 12,97 ευρώ/τ.μ., ενώ στα νησιά με παράδοση στην εξοχική κατοικία, όπως η Κέα (9,05 ευρώ/τ.μ.) και η Νάξος (9,01 ευρώ/τ.μ.), παρατηρείται σταδιακή άνοδος, αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης από Έλληνες και ξένους αγοραστές. Στη Σύρο, που λειτουργεί και ως έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και βασικός συγκοινωνιακός κόμβος, η μέση τιμή φτάνει τα 8,72 ευρώ/τ.μ., μια ένδειξη ότι και τα διοικητικά νησιά δεν μένουν ανεπηρέαστα από την ανοδική πίεση.

Η Άνδρος, με λιγότερο έντονο τουριστικό αποτύπωμα και μικρότερη εξάρτηση από τη βραχυχρόνια μίσθωση, παραμένει πιο προσιτή με 6,93 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Δρυμαλία της Νάξου, δηλαδή την ενδοχώρα του νησιού, η μέση τιμή κατεβαίνει ακόμα περισσότερο, στα 5,99 ευρώ/τ.μ. Εκεί, οι ισορροπίες μεταξύ τουρισμού και μόνιμης κατοικίας διατηρούνται – προς το παρόν – χωρίς μεγάλες πιέσεις.

Από την άλλη πλευρά της κλίμακας, βρίσκονται νησιά με μικρότερο τουριστικό κορεσμό και περιορισμένη τουριστική ανάπτυξη, όπως η Σέριφος (3,94 ευρώ/τ.μ.) και η Σίφνος (3,66 ευρώ/τ.μ.), που εξακολουθούν να προσφέρουν ενοικιαστικές λύσεις με πιο ήπιες τιμές, ειδικά για ντόπιους. Ωστόσο, και εδώ οι φόβοι για μελλοντικές αυξήσεις δεν απουσιάζουν.

Η Κύθνος αποτελεί την πιο προσιτή επιλογή, με τη χαμηλότερη τιμή στις Κυκλάδες: μόλις 1,90 ευρώ/τ.μ. Αν και απέχει μόλις δύο ώρες από το Λαύριο, παραμένει εκτός του radar των μεγάλων τουριστικών ρευμάτων. Η απομόνωση και η περιορισμένη ανάπτυξη εξηγούν τις χαμηλές τιμές, όμως αυτό μπορεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια, εφόσον προχωρήσουν εξαγγελίες για τουριστικές επενδύσεις και έργα υποδομής.

Η μεγάλη διαφοροποίηση στις τιμές ενοικίασης δεν είναι απλώς αριθμητικό ζήτημα. Αποτελεί καθρέφτη των ανισοτήτων που δημιουργούνται στις τοπικές κοινωνίες, ειδικά στους δήμους όπου η στέγη έχει πάψει να είναι κοινωνικό αγαθό και έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας. Μεγάλο μέρος των ακινήτων, ιδιαίτερα στα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά, έχει αποσυρθεί από τη μακροχρόνια αγορά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές όπου ακόμα και νοσηλευτές ή δάσκαλοι μετακινούνται καθημερινά από άλλο νησί λόγω έλλειψης κατοικίας.

Καθώς πλησιάζει η θερινή περίοδος και τα νησιά γεμίζουν, το ζήτημα της κατοικίας αναμένεται να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο. Αν δεν υπάρξουν θεσμικά μέτρα στήριξης της μακροχρόνιας μίσθωσης, κινδυνεύει να εδραιωθεί μια δυσαρμονία όπου τα νησιά θα είναι προσβάσιμα μόνο για τους τουρίστες – όχι όμως για εκείνους που τα κρατούν ζωντανά όλο τον χρόνο

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοβαρή κλιματική απειλή για την Αθήνα: Ευάλωτη σε πλημμύρες, φωτιές και ακραία καιρικά φαινόμενα

Ελλάδα 05.05.2025
Ανάμεσα στις πιο ευάλωτες πόλεις στον κόσμο είναι και η Αθήνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των FT

Επίδομα σε άτομα με προβλήματα ακοής ‑ Από αύριο οι αιτήσεις

Οικονομία 05.05.2025
Αύριο, Τρίτη 6 Μαΐου, ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα βαρηκοΐας - κώφωσης για ηλικίες 18 έως 65 ετών

ΗΠΑ: Ζητούν από την ΕΕ να καταργήσει την ένδειξη ΠΟΠ

Ελλάδα 05.05.2025
Στο στόχαστρο η ελληνική φέτα

Λαμία: Μεθυσμένος οδηγός «καρφώθηκε» σε μαντρότοιχο ‑ Τραυματίστηκαν δύο μικρά παιδιά

Ελλάδα 05.05.2025
Το τροχαίο έγινε μέσα στην πόλη της Θήβας το απόγευμα της Κυριακής

Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη: Ψάχνουν να βρουν τον ενοικιαστή του Airbnb ‑ Έφοδοι σε σπίτια από της ΕΛΑΣ

Ελλάδα 05.05.2025
Η αστυνομία τώρα προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης με το κινητό της 39χρονης να θεωρείται «κλειδί»

10ήμερο με πολλή ζέστη: Η περιοχή με 35άρια

Καιρός 05.05.2025
Θα σπάσουν τα θερμόμετρα Τρίτη και Τετάρτη. Μέχρι πότε η ζέστη.

Πανελλήνιες: Ποιες σχολές αλλάζουν όνομα το 2025

Ελλάδα 05.05.2025
Οι αλλαγές που θα ισχύσουν στα επιστημονικά Πεδία

«Ζητούνται επειγόντως χέρια»: 80.000 κενές θέσεις στον τουρισμό λίγο πριν την κορύφωση της σεζόν

Ελλάδα 05.05.2025
Η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη, αλλά το εργατικό δυναμικό δεν επαρκεί.

Στέγη με το σταγονόμετρο στα τουριστικά νησιά

Ελλάδα 05.05.2025
Οι δημόσιοι λειτουργοί δεν βρίσκουν σπίτι, ενώ πληρώνουν ενοίκια υψηλότερα από τον μισθό τους

Συγκλονίζει 39χρονη που υπέστη ομαδικό βιασμό από τρεις άνδρες ‑ «Θυμάμαι τον πόνο»

Ελλάδα 05.05.2025
Οι κατηγορούμενοι δράστες δεν αρνήθηκαν την πράξη τους - Η 39χρονη περιμένει τη στιγμή της δίκης

Ο Τραμπ ανοίγει ξανά τη φυλακή του Αλκατράζ ‑ Ποιοι θα οδηγούνται εκεί

Κόσμος 05.05.2025
Η επαναλειτουργία της φυλακής θα αποτελέσει «σύμβολο του νόμου, της τάξης και της δικαιοσύνης»