E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται «μπόνους θέρμανσης»: Ποιοι θα δουν φουσκωμένη τη 2η δόση

Η συγκεκριμένη δόση αφορά αγορές καυσίμων που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2024 έως και τις 30 Μαρτίου 2025

Δημοσίευση 4/5/2025 | 09:38

Έρχεται «μπόνους θέρμανσης»: Ποιοι θα δουν φουσκωμένη τη 2η δόση

Μέχρι τις 30 Μαΐου 2025, αναμένεται να πληρωθεί η δεύτερη δόση για το επίδομα θέρμανσης για τα έτη 2024-2025. Η συγκεκριμένη δόση αφορά αγορές καυσίμων που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2024 έως και τις 30 Μαρτίου 2025. Προκειμένου οι δικαιούχοι να πληρωθούν τη δεύτερη δόση για το επίδομα θέρμανσης, θα πρέπει τα παραστατικά να έχουν εκδοθεί μέχρι τις 15 Απριλίου 2025 και οι απαιτούμενες δηλώσεις να έχουν καταχωρηθεί έως τις 30 Απριλίου 2025.

Πώς υπολογίζεται το επίδομα θέρμανσης

Η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης, που καλύπτει το 60% του συνολικού ποσού, καταβλήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2024 και δόθηκε ως προκαταβολή στους δικαιούχους του περασμένου έτους. Το ποσό του επιδόματος κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ, με ανώτατο όριο τα 1.200 ευρώ για περιοχές που παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Ενδεικτικά, περιοχές όπως η Ελάτη, το Πάπιγκο και η Κοζάνη, οι οποίες έχουν κλιματικό συντελεστή 1 ή μεγαλύτερο, δικαιούνται αυξημένο επίδομα κατά 25%, φτάνοντας μέχρι τα 1.000 ευρώ.

Το επίδομα υπολογίζεται με βάση διάφορους συντελεστές που λαμβάνουν υπόψη τα είδη καυσίμων και τις ειδικές ανάγκες θέρμανσης κάθε περιοχής. Οι βασικοί συντελεστές για το 2024-2025 είναι οι εξής:

  • Ηλεκτρική ενέργεια: 380 ευρώ
  • Βιομάζα (πέλετ): 360 ευρώ
  • Τηλεθέρμανση/Καυσόξυλα: 350 ευρώ
  • Φυσικό αέριο: 325 ευρώ
  • Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης/Υγραέριο: 300 ευρώ

Η προσαύξηση του επιδόματος κατά 20% εφαρμόζεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά με παιδιά θα λάβουν μεγαλύτερο ποσό, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων.

Η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης εξαρτάται από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία παραμένουν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, για άγαμους ή χήρους το ανώτατο όριο εισοδήματος είναι τα 16.000 ευρώ, ενώ για έγγαμους ή ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης το όριο φτάνει τα 24.000 ευρώ. Για μονογονεϊκές οικογένειες, το όριο αυξάνεται στα 29.000 ευρώ, με επιπλέον προσαυξήσεις για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Αναφορικά με τα περιουσιακά κριτήρια, το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας παραμένει στα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και μειώνεται στα 260.000 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα. Για τους έγγαμους με παιδιά, το όριο αυξάνεται κατά 40.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το επίδομα θέρμανσης δεν θα χορηγείται σε άτομα που ανήκουν στις εξαιρέσεις, όπως φορολογούμενοι με πολυτελή διαβίωση ή εκείνοι που διαθέτουν περισσότερα από δύο αυτοκίνητα.

Για τη χορήγηση του επιδόματος, θα ληφθούν υπόψη οι κλιματικές συνθήκες των περιοχών, οι οποίες εκτιμώνται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για το διάστημα Οκτώβριος 2024 – Μάρτιος 2025. Οι συντελεστές των περιοχών κυμαίνονται από 0,12 έως 1,62 και καθορίζουν το ύψος της επιδότησης.

Ειδικά για το 2024-2025, οι πληρωμές του επιδόματος θα πραγματοποιηθούν σε δύο κύριες φάσεις. Η προκαταβολή, η οποία ανέρχεται σε 60% του επιδόματος για τους περσινούς δικαιούχους και 50% για τους νέους, θα καταβληθεί μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2024. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σε δόσεις, με την πρώτη δόση να εκδίδεται μέχρι την 30η Μαΐου 2025 και τη δεύτερη δόση για το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση να καταβάλλεται μέχρι την 30η Ιουλίου 2025.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γυναίκα – «σκιά» πίσω από τον σμήναρχο κατάσκοπο των Κινέζων ‑ Το δεύτερο κινητό με το κρυπτογραφημένο λογισμικό

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές εκτιμούν ότι εκείνη είναι η στρατολόγος του Έλληνα σμήναρχου κατασκόπου, που συνελήφθη και θα οδηγηθεί ενώπιον της στρατιωτικής δικαιοσύνης την Τρίτη

Ιράν: Σε επτά χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε η Νομπελίστρια Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί

Κόσμος Χτες
Η απόφαση εκδόθηκε λίγες ημέρες αφού η Μοχαμαντί ξεκίνησε απεργία πείνας

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Στο ΚΑΤ μετά από ατύχημα – Χειρουργήθηκε στα χέρια

Ελλάδα Χτες
Είναι καλά στην υγεία της και αναρρώνει στο νοσοκομείο έχοντας δίπλα της τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

«Κάναμε σοβαρό λάθος»: Η σύζυγος του Νόαμ Τσόμσκι απολογείται για τις επαφές με τον Έπσταϊν

Κόσμος Χτες
Η Βαλέρια Τσόμσκι εξηγεί πώς ο Έπσταϊν απέκτησε πρόσβαση στο περιβάλλον του φιλοσόφου

Έρχονται αλλαγές για τα ακαθάριστα οικόπεδα ‑ Τι θα ισχύει με νέα ρύθμιση

Ελλάδα Χτες
Πόσο είναι τα πρόστιμα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ονομάζεται «Ενεργή Μάχη» και δίνει έμφαση στην αναδιαμόρφωση

Η ατζέντα του ραντεβού Μητσοτάκη ‑ Ερντογάν στην Αγκυρα – Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ιράν και Ουκρανία

Ελλάδα Χτες
Με στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αγκυρα

Ομηρία 30 ωρών, απειλές και λύτρα σε crypto: Πέντε συλλήψεις στη Γαλλία για την απαγωγή δικαστικού

Κόσμος Χτες
Η 35χρονη και η μητέρα της κατάφεραν να απελευθερωθούν μόνες τους και να ζητήσουν βοήθεια

Πώς η ΕΥΠ «ξεκλείδωσε» την υπόθεση κατασκοπείας του σμηνάρχου

Ελλάδα Χτες
Πώς λειτουργούσε το σύστημα επικοινωνίας του 54χρονου σμηνάρχου και τι δείχνουν τα ψηφιακά ίχνη που εντόπισαν οι αρχές

Αγιος Δημήτριος: Κινηματογραφική καταδίωξη με κλεμμένο αυτοκίνητο που μπούκαρε σε ίντερνετ καφέ

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός του ΙΧ έχασε τον έλεγχο του οχήματος στην οδό Ιωάννου Μεταξά και προσέκρουσε σε πρόσοψη ίντερνετ καφέ, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός

Το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» συμμετέχει σε δοκιμή εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ελλάδα Χτες
Στην μελέτη συμμετέχουν συνολικώς 12 κέντρα στην Ελλάδα, τα 8 από αυτά βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία

Καιρός: Πώς θα κυλήσει η εβδομάδα έως την Τσικνοπέμπτη ‑ Η πρόγνωση Κολυδά

Καιρός Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του ο γνωστός μετεωρολόγος