E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Temu: Κλείνει το «παράθυρο» των φτηνών εισαγωγών στις ΗΠΑ – Αμερικανικές εταιρείες αναλαμβάνουν τις πωλήσεις

Η κατάργηση του αφορολόγητου για προϊόντα κάτω των $800 αλλάζει το παιχνίδι στις αγορές από Κίνα

Δημοσίευση 3/5/2025 | 19:11

Temu: Κλείνει το «παράθυρο» των φτηνών εισαγωγών στις ΗΠΑ – Αμερικανικές εταιρείες αναλαμβάνουν τις πωλήσεις
Φωτογραφία από Markus Winkler

Η Temu ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να πωλεί προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα απευθείας σε πελάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της πλατφόρμας της.

Ο κινέζικος κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου δήλωσε ότι πλέον οι πωλήσεις θα γίνονται μέσω «τοπικά εγκατεστημένων πωλητών», με τις παραγγελίες να εκτελούνται από τις ΗΠΑ, αναφέρει το BBC.

Η απόφαση έρχεται καθώς καταργείται ο κανόνας αδασμολόγητων αποστολών χαμηλής αξίας.

Η Temu αλλά και η Shein είχαν βασιστεί στην αποκαλούμενη «εξαίρεση de minimis» για να πωλούν και να αποστέλλουν απευθείας χαμηλής αξίας είδη στις ΗΠΑ χωρίς να πληρώνουν δασμούς ή φόρους εισαγωγής.

Η Temu ανέφερε ότι στρατολογεί αμερικανικές επιχειρήσεις για να συμμετέχουν στην πλατφόρμα.

«Όλες οι πωλήσεις στις ΗΠΑ πλέον διαχειρίζονται από τοπικούς πωλητές, με εκτέλεση παραγγελιών εντός της χώρας», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «η κίνηση αυτή στοχεύει να βοηθήσει τους τοπικούς εμπόρους να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και να προσεγγίσουν περισσότερους πελάτες».

Υποστηρικτές του «παραθύρου» de minimis –το οποίο ίσχυε για δέματα αξίας κάτω των $800– υποστηρίζουν ότι απλοποιούσε τη διαδικασία εκτελωνισμού.

Ωστόσο, τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο προκάτοχός του Τζο Μπάιντεν δήλωσαν ότι έβλαπτε τις αμερικανικές επιχειρήσεις και χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση παράνομων αγαθών, περιλαμβανομένων ναρκωτικών.

Τι είναι η εξαίρεση de minimis

Ο όρος de minimis στα λατινικά σημαίνει «εξαιρετικά μικρό». Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται σε έναν εμπορικό κανόνα των ΗΠΑ από το 1938, που θεσπίστηκε για να αποφεύγονται τα δυσανάλογα έξοδα είσπραξης μικρών δασμών.

Τον 21ο αιώνα, με διαδοχικές αυξήσεις στο όριο, επέτρεπε σε λιανέμπορους να αποστέλλουν προϊόντα αξίας μικρότερης των $800 χωρίς δασμούς ή φόρους.

Σύμφωνα με την Τελωνειακή Υπηρεσία των ΗΠΑ (CBP), οι αποστολές υπό την εξαίρεση αυτή αντιπροσώπευαν πάνω από το 90% του συνολικού φορτίου που εισέρχεται στις ΗΠΑ.

Η Temu και η Shein επωφελήθηκαν σημαντικά από το «παραθυράκι», προσελκύοντας εκατομμύρια Αμερικανούς πελάτες μέσω επιθετικής προώθησης και εξαιρετικά χαμηλών τιμών – κάτι που ήταν εφικτό λόγω της εξαίρεσης.

Η Shein δεν απάντησε άμεσα στα αιτήματα σχολίων του BBC.

Τον προηγούμενο μήνα, τόσο η Shein όσο και η Temu δήλωσαν ότι τα λειτουργικά τους έξοδα αυξήθηκαν λόγω «πρόσφατων αλλαγών σε παγκόσμιους κανόνες εμπορίου και δασμούς» και ανακοίνωσαν «προσαρμογές τιμών» από τις 25 Απριλίου.

Η παρέμβαση Τραμπ και το νέο εκτελεστικό διάταγμα

Τον Φεβρουάριο, ο Τραμπ ανέστειλε προσωρινά την εξαίρεση, αλλά το μέτρο ανεστάλη γρήγορα καθώς τελωνειακοί υπάλληλοι, εταιρείες ταχυμεταφορών και διαδικτυακοί λιανέμποροι δεν πρόλαβαν να προσαρμοστούν.

Κατά την αρχική αναστολή, τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία σταμάτησαν προσωρινά να δέχονται δέματα από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Το τελευταίο εκτελεστικό διάταγμα στοχεύει κυρίως στην παράνομη εισαγωγή συνθετικών οπιοειδών όπως η φαιντανύλη. Σύμφωνα με τις αρχές, πολλοί Κινέζοι αποστολείς χρησιμοποιούν παραπλανητικές πρακτικές για να αποκρύψουν απαγορευμένες ουσίες μέσα σε φτηνά δέματα, εκμεταλλευόμενοι την εξαίρεση.

«Αυτά τα ναρκωτικά σκοτώνουν δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς κάθε χρόνο, περιλαμβανομένων 75.000 θανάτων ετησίως μόνο από φαιντανύλη», αναφέρεται στο διάταγμα.

Η ιδέα δεν είναι νέα. Πέρυσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προτείνει κανονισμούς για την αποτροπή της «κατάχρησης» της εξαίρεσης.

«Ο αυξανόμενος όγκος αυτών των αποστολών καθιστά όλο και πιο δύσκολη την επιλεκτική στοχοθέτηση και παρεμπόδιση παράνομων ή επικίνδυνων προϊόντων», σημειωνόταν.

Η απόφαση ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές Τραμπ κατά των κινεζικών εισαγωγών. Από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, έχει επιβάλει δασμούς έως και 145% σε κινεζικά προϊόντα, και σε ορισμένες περιπτώσεις ο συνολικός φόρος φτάνει το 245%.

Οι αρχές των ΗΠΑ θεωρούν επίσης ότι η επιτυχία πλατφορμών όπως η Temu και η Shein προκαλεί πίεση στις τελωνειακές υπηρεσίες, αφού οι αποστολές μέσω της εξαίρεσης αυξήθηκαν από περίπου 140 εκατομμύρια πριν μια δεκαετία σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο το 2023.

Τι σημαίνει για τους καταναλωτές

Τα δέματα από Κίνα και Χονγκ Κονγκ προς ΗΠΑ αξίας έως $800 πλέον υπόκεινται σε φορολόγηση 120% ή χρέωση που ξεκίνησε στα $100 και από τον Ιούνιο θα φτάσει τα $200.

Ακόμη και πριν επιβληθούν οι φόροι, οι καταναλωτές είχαν προειδοποιηθεί για αυξήσεις τιμών. Το αμερικανικό think tank American Action Forum υπολόγισε ότι η κατάργηση της εξαίρεσης θα προκαλούσε «πρόσθετο ετήσιο κόστος $8 έως $30 δισεκατομμυρίων για τους καταναλωτές».

Παρόμοιο καθεστώς ισχύει και στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το οποίο επίσης επωφελήθηκαν οι κινεζικές πλατφόρμες.

Σε ανάλογη κίνηση με τις ΗΠΑ, η Βρετανία ανακοίνωσε επανεξέταση των εισαγωγών χαμηλής αξίας. Επί του παρόντος, επιτρέπεται η αποστολή δεμάτων αξίας έως £135 χωρίς φόρο εισαγωγής. Η υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, δήλωσε ότι τα φθηνά αυτά προϊόντα «υποσκάπτουν τη βρετανική αγορά».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης προτείνει την κατάργηση της εξαίρεσης για δέματα αξίας κάτω των €150, κάτι που αναμένεται να επιφέρει αυξήσεις τιμών και για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Θα αλλάξουν οι έλεγχοι στα σύνορα;

Τα δέματα που έφταναν μέσω της εξαίρεσης επιθεωρούνταν κανονικά, όπως και τα υπόλοιπα, για παράνομες ουσίες. Ωστόσο, οι περισσότερες συνθετικές ουσίες –σύμφωνα με τις αρχές– φτάνουν στις ΗΠΑ μέσω των συνόρων με το Μεξικό.

Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι το τέλος της εξαίρεσης δεν θα περιορίσει τα ναρκωτικά και δεν θα λύσει τα προβλήματα των Αμερικανών κατασκευαστών.

Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία πως η αλλαγή θα επιβαρύνει περισσότερο τις τελωνειακές αρχές, που ήδη δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το National Foreign Trade Council (NFTC), η κατάργηση της εξαίρεσης «θα αποσπάσει την προσοχή των τελωνειακών αρχών από τα σύνορα, από όπου εισέρχεται η πλειοψηφία των παράνομων ουσιών».

«Η CBP θα χρειαστεί να προσλάβει και να εκπαιδεύσει νέο προσωπικό, με κόστος εκατομμυρίων ή να μετακινήσει ήδη υπάρχοντες υπαλλήλους από τα υπερφορτωμένα νότια σύνορα», προσθέτει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο αρχηγός του στρατού της Ουγκάντας ισχυρίζεται ότι είναι 14% Έλληνας και συγγενής του Μεγάλου Αλεξάνδρου

E-Daily 3.Left 29.04.2026
Νέα εκκεντρική δημοσίευση του στρατηγού Μουχούζι Καϊνερουγκάμπα στο X: αυτοανακηρύσσεται «συγγενής» του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κάρολος για Χάρι και Μέγκαν: Μια μόνο φράση στο Κογκρέσο τους «τελείωσε»

E-Daily 3.Left 29.04.2026
Η «κίνηση ματ» του βασιλιά στην Ουάσιγκτον που κλείνει οριστικά κάθε αμφισβήτηση

Τουρκικό Airbus A400M προς Λιβύη: Πέταξε 700 επιπλέον χιλιόμετρα για να αποφύγει το FIR Αθηνών

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Η πτήση που παράκαμψε τον πιο σύντομο δρόμο προς τη Λιβύη

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Απάντησε στην Τουρκία για τα «Τουρκικά Στενά»

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Ο Αναπ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ιωάννης Σταματέκος υπενθύμισε ότι η ορθή ορολογία βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ είναι απλώς «τα Στενά»

iOS 27: Ποια νέα AI εργαλεία ετοιμάζει η Apple για τις φωτογραφίες σας

E-Daily 3.Left 29.04.2026
Σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, το iOS 27 θα φέρει ειδική ενότητα AI επεξεργασίας στην εφαρμογή Φωτογραφίες, με παρουσίαση στο WWDC στις 8 Ιουνίου 2026.

Ο Τραμπ απορρίπτει την ιρανική πρόταση: Ο ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν θα παραμείνει μέχρι τη συμφωνία

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να άρει τον αποκλεισμό πριν από νέα πυρηνική συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η ιρανική οικονομία και οι ενεργειακές υποδομές «ασφυκτιούν

Σύνταξη από ΗΠΑ και Γερμανία λάμβανε ο 89χρονος, είχε απορριφθεί το αίτημα να αναγνωριστούν ένσημά του στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Ο 89χρονος που σήμερα εισέβαλε διαδοχικά στον ΕΦΚΑ Κεραμεικού και στο Πρωτοδικείο στη Λουκάρεως είχε κάνει αίτηση στο τμήμα διεθνών συντάξεων καθώς είχε εργαστεί στο εξωτερικό ως μετανάστης, αλλά δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για σύνταξη και από την Ελλάδα

Επίθεση ΗΠΑ στη… φέτα: Γιατί την προστατεύετε; Δεν υπάρχει μέρος με… το όνομα «Φέτα» στην Ευρώπη

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Η Ελλάδα είχε κερδίσει τις δικαστικές μάχες το 2002 και το 2005

Ιαπωνία: Τουρίστες χάνουν τη μνήμη τους και «ξυπνούν» με άδειους λογαριασμούς

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Τουρίστες «πληρώνουν» ακριβά τη νυχτερινή διασκέδαση στην Ιαπωνία και την επόμενη δεν θυμούνται τίποτα

Τι λέει η κόρη του 89χρονου «πιστολέρο»: «Για μένα ήταν ένας ξένος από μικρή ‑ Χαλούσε πολλά λεφτά σε μάγια»

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Τι ανέφερε η κόρη του 89χρονου για την σχέση που διατηρούσαν

Rafale κατά ιρανικού drone Shaded: Το εντυπωσιακό βίντεο του γαλλικού υπουργείου Αμυνας

E-Daily 2.TopNews 29.04.2026
Τα γαλλικά μαχητικά συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των drones Shahed του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στους ουρανούς της Μέσης Ανατολής