7 τροφές με πολλή κρεατίνη: Τι να τρως και πότε χρειάζεσαι συμπλήρωμα
Οι 7 κορυφαίες τροφές με κρεατίνη
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 2/5/2025 | 00:08

Η κρεατίνη είναι ένα φυσικό συστατικό που παράγει το σώμα μας από άλλα αμινοξέα και βοηθά στην παραγωγή ενέργειας. Κάθε μέρα φτιάχνουμε περίπου 1-2 γραμμάρια, αλλά για να λειτουργεί σωστά το σώμα και ο εγκέφαλος, χρειαζόμαστε γύρω στα 3-5 γραμμάρια, τα οποία παίρνουμε από το φαγητό. =
Είτε την προσλαμβάνεις από τη διατροφή είτε από συμπλήρωμα, αξίζει να την έχεις υπόψη σου.
Μοσχάρι
Είναι από τις πιο πλούσιες πηγές κρεατίνης – περίπου 0,5 γραμμάρια σε κάθε 113 γραμμάρια κρέατος. Παράλληλα, περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός.
Χοιρινό
Μια μερίδα δίνει 0,5 έως 1 γραμμάριο κρεατίνης. Είναι και καλή πηγή πρωτεΐνης, καλίου και βιταμινών, ιδανικό για τη μυϊκή και νευρική λειτουργία.
Αρνί
Περιέχει περισσότερη κρεατίνη από το κοτόπουλο ή το μοσχάρι και είναι εξαιρετική επιλογή για όποιον θέλει να αυξήσει την πρόσληψή του.
Πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα)
Προσφέρουν άπαχη πρωτεΐνη, σελήνιο και βιταμίνες Β. Ένα στήθος κοτόπουλου έχει περίπου 0,3 γραμμάρια κρεατίνης, ενώ και ο ζωμός από κόκαλα είναι ωφέλιμος.
Κρέατα θηραμάτων (π.χ. ελάφι, κουνέλι, αγριόχοιρος)
Πλούσια σε πρωτεΐνη και μέταλλα, υπολογίζεται πως περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα κρεατίνης με το μοσχάρι ή το χοιρινό.
pexels
Ψάρια (ρέγγα, σολομός, τόνος, μπακαλιάρος)
Έχουν σημαντική ποσότητα κρεατίνης και πολλά ωμέγα-3. Η ρέγγα είναι πρωταθλήτρια, με έως 0,5 γραμμάρια ανά μερίδα.
Γαρίδες
Έχουν λιγότερη κρεατίνη, αλλά παραμένουν χρήσιμες. Ένα κιλό περιέχει γύρω στα 0,7 γραμμάρια – λίγότερο από 0,1 γραμμάριο ανά μερίδα.
Τι ισχύει για φυτικά τρόφιμα και γαλακτοκομικά; Δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου κρεατίνη. Το γάλα έχει ελάχιστη ποσότητα, και τα τυριά ίσως λίγο περισσότερη, αλλά δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα.
Αν είσαι αθλητής, πολύ δραστήριος ή δεν τρως κρέας, μπορεί να χρειάζεσαι επιπλέον κρεατίνη μέσω συμπληρώματος – πάντα με συμβουλή ειδικού. Τα συμπληρώματα είναι γενικά ασφαλή, αν δεν ξεπερνάς τις συνιστώμενες δόσεις.
Προσοχή: Μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες όπως κράμπες, στομαχικές ενοχλήσεις ή αφυδάτωση, αλλά είναι σπάνιες. Η κρεατίνη είναι σημαντική για την ενέργεια, τους μυς και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Είτε την προσλαμβάνεις από τη διατροφή είτε από συμπλήρωμα, αξίζει να την έχεις υπόψη σου.