E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται ο Τελωνειακός Κώδικας 2.0: Τι αλλάζει για οικογένειες, επιχειρήσεις και μετακινήσεις

Διευκολύνσεις για την εισαγωγή οικοσκευών, «μπόνους» επιστροφής Ελλήνων του εξωτερικού, αυστηρές ποινές κατά της υποτιμολόγησης

Δημοσίευση 29/4/2025 | 08:57

Έρχεται ο Τελωνειακός Κώδικας 2.0: Τι αλλάζει για οικογένειες, επιχειρήσεις και μετακινήσεις
Φωτογραφία από Avinash reddy Kosna

Τον χειμώνα αλλάζουν όλα στα τελωνεία. Ο νέος Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας φέρνει καθολική ψηφιοποίηση: οι υπογραφές μπαίνουν ψηφιακά, τα πρόστιμα κοινοποιούνται ηλεκτρονικά, κάθε διαδικασία περνάει μέσα από ηλεκτρονικά συστήματα και κάθε κίνηση καταγράφεται και ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο.

Οι ελεγκτές και οι ελεγχόμενοι θα επικοινωνούν πλέον μόνο ψηφιακά και όλα τα τελωνειακά δεδομένα θα είναι άμεσα προσβάσιμα στις αρμόδιες αρχές.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με σχέδιο νόμου (που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο) αναμορφώνει πλήρως τον Κώδικα που ίσχυε εδώ και 23 χρόνια, προσαρμόζοντάς τον στις ευρωπαϊκές οδηγίες και στις διεθνείς συμβάσεις. Οι τελωνειακές αρχές αποκτούν πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα άλλων διωκτικών υπηρεσιών, όπως η ΑΑΔΕ, η ΕΛ.ΑΣ. και οι τελωνειακές αρχές άλλων κρατών, ενισχύοντας ταυτόχρονα τους ελέγχους για υποτιμολόγηση, απάτη, λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή.

Με τον νέο Κώδικα, η υπογραφή στις τελωνειακές διαδικασίες περνά ψηφιακά: τόσο οι ελεγκτές όσο και οι ελεγχόμενοι θα υπογράφουν πλέον ηλεκτρονικά. Τα πρόστιμα θα κοινοποιούνται άμεσα μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, ενώ το Ενιαίο Κεντρικό Μητρώο Καπνού επεκτείνεται, καλύπτοντας και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού. Παράλληλα, οι τελωνειακές αρχές αποκτούν πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα άλλων διωκτικών υπηρεσιών, όπως η ΑΑΔΕ και η ΕΛ.ΑΣ., θωρακίζοντας ακόμη περισσότερο τους ελέγχους για λαθρεμπόριο και απάτες.

Εκτός από την επιτάχυνση των διαδικασιών και την ενίσχυση των ελέγχων, το νέο σχέδιο νόμου εισάγει αυστηρούς κανόνες για όσους αποκρύπτουν στοιχεία από τις τελωνειακές αρχές, χτυπώντας στοχευμένα τα φαινόμενα απάτης και φοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα, διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές, ενισχύει την πράσινη μετακίνηση και δίνει ισχυρά κίνητρα σε οικογένειες που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο πολιτικών Brain Regain.

Μεταξύ των βασικών παρεμβάσεων, προβλέπεται εκσυγχρονισμός των κανόνων για την εισαγωγή οικοσκευής με ατέλεια, τόσο από χώρες της Ε.Ε. όσο και από τρίτες χώρες, απλοποιώντας τις διαδικασίες για όσους μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα.

Βελτιώνονται οι όροι για την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης Ι.Χ. αυτοκινήτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, με πρόβλεψη για περιπτώσεις διαζυγίων και επιμέλειας ανηλίκων, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του οικογενειακού δικαίου. Στην αντιμετώπιση των παρατυπιών, θεσπίζονται αυστηρότερες ποινές για την υποτιμολόγηση εμπορευμάτων και τις εικονικές συναλλαγές, περιορίζοντας τις απώλειες από δασμούς και φόρους.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες εκποίησης ή δωρεάν διάθεσης κατασχεμένων οχημάτων και υλικών σε δημόσιους φορείς όπως η ΕΛ.ΑΣ. και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των τελωνείων μέσω ψηφιακής αίτησης, για τη διευκόλυνση των εξαγωγών και των εισαγωγών. Παράλληλα, καταργείται το τέλος ταξινόμησης για αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία που κινούνται με κυψέλες υδρογόνου μηδενικών εκπομπών, εξομοιώνοντάς τα με τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αφρικανική σκόνη «σκεπάζει» την Ελλάδα: Ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο και πότε θα υποχωρήσει

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί την Τρίτη 21 και Τετάρτη 22 Ιουλίου, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στη δυτική και νότια Ελλάδα.

Ρόδος: Το σπαρακτικό μήνυμα του πατέρα του 19χρονου ΕΠΟΠ ‑ «Ήρθαμε, όμως εσύ έλειπες»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η οικογένεια του 19χρονου έφτασε στο νησί για το ταξίδι που σχεδίαζαν να κάνουν όλοι μαζί, πριν από τη μοιραία στρατιωτική εκπαίδευση

Καιρός: Μπουρίνι απόψε στη Βόρεια Ελλάδα – Στο «στόχαστρο» και η Θεσσαλονίκη

Καιρός Χτες
Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για σύντομο αλλά τοπικά έντονο πέρασμα καταιγίδων με απότομη ενίσχυση ανέμων και αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα.

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Καλλιγά – Αγνωστο αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Πρόστιμο 550 εκατ. ευρώ στην AliExpress από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομα προϊόντα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η πλατφόρμα απέτυχε να εντοπίσει και να αφαιρέσει έγκαιρα παράνομα, μη ασφαλή και απομιμητικά προϊόντα από τη διάθεσή της.

Ryanair: Τι αποκάλυψε ο CEO για το ατύχημα με το σπασμένο παράθυρο στην πτήση από Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Μάικλ Ο`Λίρι δήλωσε ότι τα αρχικά ευρήματα παραπέμπουν σε «ζημιά από ξένο αντικείμενο» στον κινητήρα κατά την απογείωση από τη Θεσσαλονίκη.

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 71χρονη που παρασύρθηκε από τουριστικό λεωφορείο

Ελλάδα Χτες
Το δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή - ο οδηγός του λεωφορείου συνελήφθη.

Πέθανε ο Κέβιν Κίγκαν: Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου σε ηλικία 75 ετών

E-Daily 3.Left Χτες
Ο δις νικητής της Χρυσής Μπάλας είχε αποκαλύψει τον Ιούνιο ότι έπασχε από καρκίνο σταδίου 4.

Διανομέας φαγητού κέρδισε ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της Κίνας

E-Daily 3.Left Χτες
Ο 56χρονος Ουάνγκ Τζιμπίνγκ έγραφε ποιήματα σε χαρτάκια ανάμεσα στις παραδόσεις και κέρδισε το Λογοτεχνικό Βραβείο Λου Σιν με τη συλλογή «Low Flight».

ΑΑΔΕ: Δήλωνε άστεγη και έμενε σε βίλα 280 τ.μ. με πισίνα!

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τρεις συλλήψεις από τους ελεγκτές του ΔΕΟΣ - εντοπίστηκαν εικονικά τιμολόγια και συναλλαγές άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Guardian: Τι κινδύνους κρύβει για τη Μεσσηνία η «Οδύσσεια» του Νόλαν;

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η κινηματογραφική αίγλη που απέκτησε η Μεσσηνία, αφού επιλέχθηκε για τα γυρίσματα της νέας «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, έφερε τη Βοϊδοκοιλιά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

Νέοι αυστηροί κανόνες για τα πατίνια: Ποιοι δεν θα μπορούν πλέον να τα οδηγούν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση περιορίζει τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών