E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται ο Τελωνειακός Κώδικας 2.0: Τι αλλάζει για οικογένειες, επιχειρήσεις και μετακινήσεις

Διευκολύνσεις για την εισαγωγή οικοσκευών, «μπόνους» επιστροφής Ελλήνων του εξωτερικού, αυστηρές ποινές κατά της υποτιμολόγησης

Δημοσίευση 29/4/2025 | 08:57

Έρχεται ο Τελωνειακός Κώδικας 2.0: Τι αλλάζει για οικογένειες, επιχειρήσεις και μετακινήσεις
Φωτογραφία από Avinash reddy Kosna

Τον χειμώνα αλλάζουν όλα στα τελωνεία. Ο νέος Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας φέρνει καθολική ψηφιοποίηση: οι υπογραφές μπαίνουν ψηφιακά, τα πρόστιμα κοινοποιούνται ηλεκτρονικά, κάθε διαδικασία περνάει μέσα από ηλεκτρονικά συστήματα και κάθε κίνηση καταγράφεται και ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο.

Οι ελεγκτές και οι ελεγχόμενοι θα επικοινωνούν πλέον μόνο ψηφιακά και όλα τα τελωνειακά δεδομένα θα είναι άμεσα προσβάσιμα στις αρμόδιες αρχές.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με σχέδιο νόμου (που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο) αναμορφώνει πλήρως τον Κώδικα που ίσχυε εδώ και 23 χρόνια, προσαρμόζοντάς τον στις ευρωπαϊκές οδηγίες και στις διεθνείς συμβάσεις. Οι τελωνειακές αρχές αποκτούν πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα άλλων διωκτικών υπηρεσιών, όπως η ΑΑΔΕ, η ΕΛ.ΑΣ. και οι τελωνειακές αρχές άλλων κρατών, ενισχύοντας ταυτόχρονα τους ελέγχους για υποτιμολόγηση, απάτη, λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή.

Με τον νέο Κώδικα, η υπογραφή στις τελωνειακές διαδικασίες περνά ψηφιακά: τόσο οι ελεγκτές όσο και οι ελεγχόμενοι θα υπογράφουν πλέον ηλεκτρονικά. Τα πρόστιμα θα κοινοποιούνται άμεσα μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, ενώ το Ενιαίο Κεντρικό Μητρώο Καπνού επεκτείνεται, καλύπτοντας και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού. Παράλληλα, οι τελωνειακές αρχές αποκτούν πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα άλλων διωκτικών υπηρεσιών, όπως η ΑΑΔΕ και η ΕΛ.ΑΣ., θωρακίζοντας ακόμη περισσότερο τους ελέγχους για λαθρεμπόριο και απάτες.

Εκτός από την επιτάχυνση των διαδικασιών και την ενίσχυση των ελέγχων, το νέο σχέδιο νόμου εισάγει αυστηρούς κανόνες για όσους αποκρύπτουν στοιχεία από τις τελωνειακές αρχές, χτυπώντας στοχευμένα τα φαινόμενα απάτης και φοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα, διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές, ενισχύει την πράσινη μετακίνηση και δίνει ισχυρά κίνητρα σε οικογένειες που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο πολιτικών Brain Regain.

Μεταξύ των βασικών παρεμβάσεων, προβλέπεται εκσυγχρονισμός των κανόνων για την εισαγωγή οικοσκευής με ατέλεια, τόσο από χώρες της Ε.Ε. όσο και από τρίτες χώρες, απλοποιώντας τις διαδικασίες για όσους μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα.

Βελτιώνονται οι όροι για την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης Ι.Χ. αυτοκινήτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, με πρόβλεψη για περιπτώσεις διαζυγίων και επιμέλειας ανηλίκων, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του οικογενειακού δικαίου. Στην αντιμετώπιση των παρατυπιών, θεσπίζονται αυστηρότερες ποινές για την υποτιμολόγηση εμπορευμάτων και τις εικονικές συναλλαγές, περιορίζοντας τις απώλειες από δασμούς και φόρους.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες εκποίησης ή δωρεάν διάθεσης κατασχεμένων οχημάτων και υλικών σε δημόσιους φορείς όπως η ΕΛ.ΑΣ. και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των τελωνείων μέσω ψηφιακής αίτησης, για τη διευκόλυνση των εξαγωγών και των εισαγωγών. Παράλληλα, καταργείται το τέλος ταξινόμησης για αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία που κινούνται με κυψέλες υδρογόνου μηδενικών εκπομπών, εξομοιώνοντάς τα με τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγρίνιο: Ανδρας εισέβαλλε στο γραφείο του δημάρχου, τον απείλησε και δάγκωσε υπάλληλο

Ελλάδα 08.01.2026
Ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου βρέθηκε αντιμέτωπος με τον άνδρα που εκτός από φραστικά του επιτέθηκε με μια ομπρέλα

Απίστευτο περιστατικό : Ανδρας μαχαίρωσε εργαζόμενο των KFC, επειδή νευρίασε για τη σάλτσα που έβαλαν στην παραγγελία του

Κόσμος 08.01.2026
Σε βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος, φαίνεται ο 32χρονος να μαχαιρώνει πολλές φορές τον υπάλληλο, ενώ στη συνέχεια ο θείος του επιχειρεί να τον πνίξει

Πάτρα: Καρέ‑καρέ το βίντεο με το φονικό σε κέντρο διασκέδασης ‑ Τα θανάσιμα χτυπήματα στον 30χρονο

Ελλάδα 08.01.2026
Στο βιντεοληπτικό υλικό φαίνεται, ο 30χρονος μετά το σοβαρό επεισόδιο εντός τους μαγαζιού, να φεύγει όρθιος, βαδίζοντας με κατεύθυνση την έξοδο, εκεί ωστόσο «συναντά» τον 26χρονο, ο οποίος αρχίζει να τον γρονθοκοπεί

Τραγωδία στην Κορινθία με δύο νεκρά παιδιά

Ελλάδα 08.01.2026
Η στιγμή που το αυτοκίνητο μπαίνει με μεγάλη ταχύτητα σε βενζινάδικο και καρφώνεται στο σπίτι

Επίδομα παιδιού Α21: Λήγει η προθεσμία για την αίτηση των έξι δόσεων του 2025

Οικονομία 08.01.2026
Τα ποσά και οι προϋποθέσεις για την χορήγησή τους

Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Κόσμος 08.01.2026
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών

Χαλκίδα: Μαθητής αυτοκτόνησε πέφτοντας από την Υψηλή Γέφυρα

Ελλάδα 08.01.2026
«Δεχόταν απειλές, τον έδερναν»

Κήρυγμα του μητροπολίτη Κοζάνης για τους νεκρούς στην Ελβετία: «Όταν δεν επιλέγεις τον δρόμο της αρετής»

Ελλάδα 08.01.2026
Στο Χριστουγεννιάτικο κήρυγμά του, ο μητροπολίτης κ. Παύλος είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όταν επιτέθηκε κατά όσων έχουν κατοικίδια

Ο Tekashi 6ix9ine στη φυλακή όπου κρατείται ο Μαδούρο – Εκεί είναι και ο Μαντζιόνε

Κόσμος 08.01.2026
Στο παρελθόν, έχουν περάσει από εκεί κι άλλοι γνωστοί κρατούμενοι, όπως οι R. Kelly, Sean «Diddy» Combs και η Γκισλέιν Μάξγουελ