E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία: Εξετάζεται το ενδεχόμενο της κυβερνοεπίθεσης

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενεργοποιεί η Μαδρίτη

Δημοσίευση 28/4/2025 | 15:49

Μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία: Εξετάζεται το ενδεχόμενο της κυβερνοεπίθεσης

Χάος έχει προκληθεί σε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο. Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει περιοχές σε Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία. Αν και ακόμα δεν έχει γίνει επίσημα γνωστή η αιτία της διακοπής του ρεύματος, οι αρχές φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο της κυβερνοεπίθεσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εδαφικής Συνοχής της Πορτογαλίας, ανέφερε ότι το ενεργειακό μπλακ άουτ που πλήττει την Πορτογαλία μπορεί να οφείλεται σε κυβερνοεπίθεση, προσθέτοντας ότι επηρεάζει επίσης την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο»

Μιλώντας στο RTP 3, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να πρόκειται για κυβερνοεπίθεση, ο Manuel Castro Almeida απάντησε ότι «υπάρχει αυτή η πιθανότητα, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί».

«Υπάρχει πράγματι αυτό το ενδεχόμενο», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι έχει ακόμη ελάχιστες πληροφορίες.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενεργοποιεί η Μαδρίτη

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαδρίτης ενεργοποίησε το Δημοτικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης και αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στη διάσωση ατόμων που έχουν παγιδευτεί σε ασανσέρ.

Δημοτικές πηγές αναφέρουν ότι το Ολοκληρωμένο Κέντρο Ασφάλειας και Έκτακτης Ανάγκης (CISEM) πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή επείγουσα συνεδρίαση στην οποία θα συμμετάσχει ο δήμαρχος, José Luis Martínez-Almeida.

Παράλληλα, η δημοτική αστυνομία καλύπτει τους κύριους κυκλικούς κόμβους και είναι «πλήρως ανεπτυγμένη» για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών επιπλοκών που προκαλούνται κυρίως από τη μη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών.

Από την πλευρά της, η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης Comunidad de Madrid 112 ανακοίνωσε μέσω των κοινωνικών δικτύων της ότι είναι λειτουργική «χάρη στις δικές της γεννήτριες», αλλά ζητά από τους πολίτες να χρησιμοποιούν το 112 «μόνο για κλήσεις έκτακτης ανάγκης».

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σε Πορτογαλία και Ισπανία

Συγκλήθηκε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην Πορτογαλία, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Την ίδια ώρα και στην Ισπανία πραγματοποιείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στα κεντρικά γραφεία της Red Eléctrica υπό τον Πέδρο Σάντσεθ.

Στόχος της ισπανικής κυβέρνησης είναι να συντονίσει την αντίδραση στο γενικευμένο μπλακ άουτ. Στο υπουργικό συμβούλιο μετέχουν οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης αλλά και ο υπουργός Μεταφορών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Mια ανάσα από το Αμπου Ντάμπι o Παναθηναϊκός ‑ Νίκησε την Εφές στην Κων/πολη με 77‑81

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Παναθηναϊκός έσπασε την έδρα της Αναντολού Εφές και έκανε το 2-1, απέχοντας μια νίκη από το Fnal-4 του Αμπου Ντάμπι

Hellenic Train: Απολύθηκε ο πρόεδρος του σωματείου μηχανοδηγών

Ελλάδα Χτες
Η Hellenic Train προχώρησε στην απόλυση του Κώστα Γενιδούνια την ώρα που επρόκειτο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος των μηχανοδηγών

Μαραντόνα: Νέες αποκαλύψεις στη δίκη για τον θάνατο του Αργεντίνου θρύλου

Κόσμος Χτες
Τι κατέθεσε στο δικαστήριο ο διευθυντής της κλινικής όπου χειρουργήθηκε

Καβγάς Γεωργιάδη‑Κωνσταντοπούλου: Αναφορές σε στρινγκ, φούστες και επίκληση… στο ChatGPT

Πολιτική Χτες
Ο έντονος διάλογός τους με αφορμή τον Πολάκη

Η στιγμή που Βρετανός τουρίστας επιτίθεται σε οδηγό ταξί στην Τουρκία και προσπαθεί να του δαγκώσει τη μύτη ‑ Σε κώμα το θύμα

Κόσμος Χτες
Ο 56χρονος δίνει μάχη για τη ζωή του μετά από τη βίαιη επίθεση - Προφυλακισμένος ο δράστης

Σε πύρινο κλοιό η Ιερουσαλήμ ‑ Εκκενώνονται οικισμοί, έκλεισαν δρόμοι, ζητήθηκε βοήθεια και από την Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Κομμένη η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση με το Τελ Αβίβ - Προσφέρθηκε να βοηθήσει και η Παλαιστινιακή Αρχή με το Ισραήλ να μην έχει απαντήσει

Συνελήφθη 59χρονος στην Αλεξανδρούπολη για κατασκοπεία

Ελλάδα Χτες
Φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Σπύρος Μπιμπίλας: Αποσύρεται από την πολιτική; Όσα είπε ο βουλευτής

Πολιτική Χτες
«Νομίζω ότι είναι κάτι που έκανε έναν κύκλο και πήρα μια εμπειρία πολύ σημαντική»

Κώστας Καραμανλής: Είμαι στη διάθεση των Αρχών για να λάμψει η αλήθεια

Ελλάδα Χτες
«Είμαι βέβαιος για την αθωότητά μου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Καραμανλής «Είμαι βέβαιος για την αθωότητά μου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Καραμανλής