E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το Ισραήλ ισοπεδώνει τα ερείπια της Ράφα: Οι κάτοικοι τρώνε ξερά χόρτα και χελώνες

Σύμφωνα με κατοίκους που εκφράζουν φόβους ότι υπάρχει σχέδιο για να τους περιορίσουν εκεί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/4/2025 | 15:26

Το Ισραήλ ισοπεδώνει τα ερείπια της Ράφα: Οι κάτοικοι τρώνε ξερά χόρτα και χελώνες

Ο ισραηλινός στρατός ισοπεδώνει τα ερείπια που έχουν απομείνει στην πόλη της Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με κατοίκους, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι η κίνηση αυτή είναι μέρος ενός σχεδίου για να τεθεί ο πληθυσμός υπό περιορισμό σε έναν τεράστιο καταυλισμό στο άγονο έδαφος.

Εδώ και σχεδόν δύο μήνες, από τότε που ο Ισραήλ επέβαλε αυτό που έκτοτε έχει γίνει ο μεγαλύτερος σε διάρκεια πλήρης αποκλεισμός του θύλακα, ύστερα από την κατάρρευση εκεχειρίας έξι εβδομάδων, δεν έχουν φθάσει τρόφιμα ή ιατρικές προμήθειες στα 2,3 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Το Ισραήλ ξεκίνησε και πάλι τη χερσαία εκστρατεία του στα μέσα Μαρτίου και έχει έκτοτε καταλάβει μεγάλες εκτάσεις γης και έχει δώσει εντολή στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις λεγόμενες «ουδέτερες ζώνες» στα όρια της Γάζας, μεταξύ των οποίων από το σύνολο της Ράφα που αντιστοιχεί περίπου στο 20% της Λωρίδας.

Το ισραηλινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan μετέδωσε το Σάββατο ότι ο στρατός στήνει μια νέα «ανθρωπιστική ζώνη» στη Ράφα, στην οποία θα μεταφερθούν άμαχοι ύστερα από ελέγχους ασφαλείας για να κρατηθούν μακριά μαχητές της Χαμάς. Η βοήθεια θα διανεμηθεί μέσω ιδιωτικών εταιριών.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμα σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές και δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλιο. Κάτοικοι λένε ότι τεράστιες εκρήξεις ακούγονται ολοένα και περισσότερο από τη νεκρή ζώνη, όπου κάποτε βρισκόταν η Ράφα, μια πόλη 300.000 κατοίκων.

«Οι εκρήξεις δεν σταματούν ποτέ, μέρα και νύχτα, κάθε φορά που σείεται το έδαφος, γνωρίζουμε ότι καταστρέφουν περισσότερα σπίτια στη Ράφα. Η Ράφα χάθηκε», δήλωσε στο Reuters μέσω γραπτού μηνύματος, ο Ταμέρ, από την Πόλη της Γάζας που έχει εκτοπιστεί στο Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ, που είναι βορειότερα. Ο ίδιος δήλωσε ότι λαμβάνει τηλεφωνήματα από φίλους ακόμα και από την Αίγυπτο, των οποίων τα παιδιά μένουν ξύπνια λόγω των εκρήξεων.

Ο Αμπού Μοχάμεντ, ένας ακόμα από τους εκτοπισμένους της Γάζας, δήλωσε στο Reuters μέσω μηνύματος: «Τρέμουμε ότι μπορούν να μας αναγκάσουν να πάμε στη Ράφα, που θα είναι σαν ένα κλουβί ενός καταυλισμού, εντελώς αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο».

Το Ισραήλ, που επέβαλε τον πλήρη αποκλεισμό της Γάζας στις 2 Μαρτίου, λέει ότι στις προηγούμενες έξι εβδομάδες της εκεχειρίας στον θύλακα έφθασαν τόσες προμήθειες που δεν θεωρεί ότι ο πληθυσμός κινδυνεύει. Λέει ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την είσοδο τροφίμων ή φαρμάκων διότι οι μαχητές της Χαμάς θα τα εκμεταλλευτούν.

Υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών δηλώνουν ότι οι κάτοικοι της Γάζας είναι στο όριο μαζικού λιμού και ασθενειών, με τις συνθήκες να είναι τώρα στο χειρότερο επίπεδό τους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν ένοπλοι της Χαμάς επιτέθηκαν σε ισραηλινές κοινότητες.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι της Γάζας δήλωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα τελευταία ισραηλινά πλήγματα στον παράκτιο θύλακα.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε σπίτι στην Τζαμπάλια στα βόρεια και 6 σκοτώθηκαν σε αεροπορική επίθεση σε καφετέρια στα νότια. Εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κάποια θύματα, γύρω από ένα τραπέζι στην καφετέρια, να έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Τρώνε χόρτα και χελώνες

Οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να παρατείνουν την κατάπαυση πυρός, κατά την οποία η Χαμάς απελευθέρωσε 38 ομήρους και το Ισραήλ άφησε ελεύθερους εκατοντάδες φυλακισμένους και κρατούμενους.

Πενήντα εννέα Ισραηλινοί όμηροι συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα, και λιγότεροι από τους μισούς εξ αυτών θεωρείται ότι είναι ζωντανοί. Η Χαμάς δηλώνει ότι θα τους απελευθερώσει μόνο με βάση μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Το Ισραήλ δηλώνει ότι θα συμφωνήσει μόνο σε προσωρινές παύσεις στις εχθροπραξίες εκτός κι αν αφοπλιστεί πλήρως η Χαμάς, κάτι που οι μαχητές απορρίπτουν.

Στην Ντόχα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε χθες ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας νέας κατάπαυσης πυρός στη Γάζα έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο.

Την Παρασκευή, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα δήλωσε ότι εξαντλήθηκαν τα αποθέματα του σε τρόφιμα στη Γάζα μετά τον μεγαλύτερο σε διάρκεια αποκλεισμό που έχει αντιμετωπίσει η Λωρίδα της Γάζας.

Κάποιοι κάτοικοι τριγυρνούσαν στους δρόμους αναζητώντας χόρτα που έχουν φυτρώσει στο χώμα άλλοι κόβοντας ξερά φύλλα από τα δέντρα. Οι απεγνωσμένοι ψαράδες πιάνουν χελώνες και πωλούν το κρέας τους.

«Πήγα στον γιατρό τις προάλλες και είπε ότι έχω πέτρες στα νεφρά και ότι χρειάζομαι χειρουργείο που θα μου κοστίσει περίπου 300 δολάρια. Του είπα ότι καλύτερα να πάρω παυσίπονα και να χρησιμοποιήσω τα χρήματα για να αγοράσω φαγητό για τα παιδιά μου», δήλωσε στο Reuters μια γυναίκα από την Πόλη της Γάζας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της υπό τον φόβο αντιποίνων.

«Δεν υπάρχει κρέας, δεν υπάρχει αέριο για το μαγείρεμα, δεν υπάρχει αλεύρι και δεν υπάρχει ζωή, αυτή είναι η Γάζα με απλούς αλλά δύσκολους όρους».

Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε όταν ένοπλοι υπό τη Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και άρπαξαν 251 ομήρους στη Γάζα σε επιθέσεις τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με τον απολογισμό των ισραηλινών αρχών. Έκτοτε, η επίθεση του Ισραήλ στον θύλακα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 52.000 ανθρώπους, σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στη Φθιώτιδα: 50χρονος πέθανε μετά από τσίμπημα μέλισσας ‑ Έτρεξε να σωθεί και βγήκε εκτός δρόμου με το αυτοκίνητο

Ελλάδα 26.11.2025
Ο 50χρονος γνώριζε πως ήταν αλλεργικός και έσπευσε με το ΙΧ του στο κοντινότερο φαρμακείο – Το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και τον εντόπισε ένας από την παρέα του ο οποίος και τον μετέφερε – Θα γίνει νεκροψία

Σοκ με Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Αθλητικά Νέα 26.11.2025
Απόφαση «βόμβα» από τον Σέρβο προπονητή

Συγκλονίζει ο πατέρας του 19χρονου οπλίτη που σκοτώθηκε στη Ρόδο: Επιστρέφω να πάρω το παιδί νεκρό

Ελλάδα 26.11.2025
Ήταν η δεύτερη μέρα του στη μονάδα, μιλήσαμε το πρωί και ήταν πολύ χαρούμενος, είπε ο πατέρας του επαγγελματία οπλίτη

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενοχή για όλους τους 14 αγρότες εισηγήθηκε ο εισαγγελέας

Ελλάδα 26.11.2025
Στο επίκεντρο παράνομες επιδοτήσεις χιλιάδων ευρώ

Χονγκ Κονγκ: Καίγονται ουρανοξύστες ‑ Στους 13 οι vεκρoί – Αγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων

Κόσμος 26.11.2025
Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε συγκρότημα κατοικιών στο Χόνγκ Κονγκ

Sky News: Ο Γουίτκοφ ενήργησε σαν «χρήσιμος ηλίθιος» στα χέρια της Μόσχας, σε οποιαδήποτε άλλη δουλειά θα είχε απολυθεί

Κόσμος 26.11.2025
«Το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ είχε παντού ρωσικά αποτυπώματα – και τώρα ξέρουμε γιατί»

Φριχτή αποκάλυψη για οικογένεια στην Αττική: 20χρονος θείος με τον 40χρονο σύντροφό του ασελγούσε στα ανίψια του 2 και 4 ετών

Ελλάδα 26.11.2025
Το 4χρονο εξετάστηκε παρουσία παιδοψυχολόγου και αποκάλυψε τον εφιάλτη που βίωνε

Γιατί η Γιουβέντους «έφτιαξε» τον Ολυμπιακό: Τι χρειάζεται για να παίξει απευθείας και στο επόμενο Champions League

Αθλητικά Νέα 26.11.2025
Οι Πειραιώτες έχουν την ευκαιρία από απόψε κιόλας να προσπεράσουν τους Νορβηγούς

Η «πιο δυνατή γυναίκα στον κόσμο» αποκαλύφθηκε ότι γεννήθηκε άνδρας και της αφαιρέθηκε ο τίτλος

Κόσμος 26.11.2025
«Πρέπει να αγωνίζονται βάσει του βιολογικού τους φύλου»

Εργατικό δυστύχημα στο αμαξοστάσιο του ΗΣΑΠ Πειραιά: Νεκρός 50χρονος αρχιτεχνίτης

Ελλάδα 26.11.2025
Καταπλακώθηκε από μηχανήματα, μεταφέρθηκε στο Τζάνειο και εκεί κατέληξε