E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κυριάκος Μητσοτάκης για τον νέο ΟΣΕ: «Γυρνάμε σελίδα από το χθες που πλήγωσε την κοινωνία»

Μέχρι τον Σεπτέμβριο ETCS σε κάθε αμαξοστοιχία

Δημοσίευση 28/4/2025 | 12:03

Κυριάκος Μητσοτάκης για τον νέο ΟΣΕ: «Γυρνάμε σελίδα από το χθες που πλήγωσε την κοινωνία»

Στις αλλαγές που έρχονται στον ΟΣΕ με το νομοσχέδιο του Κωνσταντίνου Κυρανάκη για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού στα πρότυπα της ΔΕΗ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα (28.04.25).

Δύο και πλέον χρόνια μετά την τραγωδία των Τεμπών, η κυβέρνηση προχωρά στη μεταρρύθμιση του σιδηρόδρομου αλλά στον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ, κάτι που αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα και δυσκολότερα στοιχήματα της δεύτερης θητείας της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «κρίσιμη προτεραιότητα την αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας» του Οργανισμού, επισημαίνοντας πως «στόχος είναι να εξελιχθεί σε νέα ΔΕΗ».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός στάθηκε και στην τραγωδία των Τεμπών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «να δώσουμε απάντηση στο συλλογικό πένθος των Τεμπών όχι με εύκολα λόγια αλλά με δύσκολο έργο που θα φέρει αποτέλεσμα».

Πιο αναλυτικά, στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας του σιδηρόδρομου, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει:

- Την ίδρυση Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας της κυκλοφορίας στο δίκτυο.

- Την τοποθέτηση πομποδέκτη σε όλα τρένα, ώστε να φαίνεται το στίγμα του σε πραγματικό χρόνο.

- Την επαναφορά του προϊσταμένου αμαξοστοιχίας, που έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια.

- Παραμονή δύο μηχανοδηγών σε κάθε δρομολόγιο με τοποθέτηση κάμερας μέσα στην καμπίνα του μηχανοδηγού.

«Η σημερινή συνεδρίαση επικεντρώνεται σε μια από τις πιο κρίσιμες κυβερνητικές προτεραιότητες. Το νομοσχέδιο επικεντρώνεται σε μία από τις πιο κρίσιμες προτεραιότητες όπως η δραστική αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας μια διαδικασία που επιταχύνεται και δεν ξεκινάει τώρα. Μέσα στην ημέρα υπογράφονται οι συμβάσεις για την αποκατάσταση των υποδομών που κατέστρεψε ο Ντάνιελ με σφχιτό χρονοδιάγραμμα 15 μηνών στο τέλος της υλοποίησης όλος ο άξονας δε θα διαθέτει πλήρη τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση αλλά και αυτόματη πέδηση ήδη το ETCS το οποίο φρενάρει ή ακινητοποιεί τους συρμούς δοκιμάστηκε με επιτυχία μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο θα έχει τοποθετηθεί σε κάθε αμαξοστοιχία στην κεντρική γραμμή της χώρας.

Επίσης, πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας ο γεωεντοπισμός των τρένων που θα αποκλείει τη σύγκρουση δυο τρένων. Το ενιαίο κέντρο εποπτείας που συστήνεται θα παρακολουθεί τους συρμούς σε απόκλιση εκατοστού. Επίσης, η νέα πλατφόρμα railway.gov.gr θα δείχνει με αξιοπιστία τον χρόνο εκτέλεσης των δρομολογίων.

Οι παρεμβάσεις είναι τολμηρές με πιο αυστηρό πλαίσιο και ευελιξία στις προσλήψεις και μεγαλύτερες απολαβές των εργαζόμενων αλλά και την αξιοποίηση στελεχών από τη διεθνή αγορά.

Σκοπός ο οργανισμός να εξελιχθεί σε νέα ΔΕΗ την παραλάβαμε χρεοκοπημένη και τώρα πρωταγωνιστής στην αγορά ενέργειας όχι μόνο στην πατρίδα μας.

Ο νέος ΟΣΕ θα ενσωματώνει στη λειτουργία του το σύνολο των προτάσεων της επιστημονικής επιτροπής και των πορισμάτων και ως προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ που ενισχύεται περισσότερο και μαζί με τεχνολογικά μέσα ενισχύεται και η βιντεοεπιτήρηση κρίσιμων σιδηροδρομικών δομών όλες οι ενδοεπικοινωνίες θα καταγράφονται σε ψηφιακή βάση δεδομένων.

Και η απόδοση εργαζομένων ειδικά όσοι είναι σε θέσεις ευθύνης με προσομοιωτές όπως γίνεται και στην αεροπορική εκπαίδευση.

Θα επαναφέρουμε τον προϊστάμενο αμαξοστοιχίας και δημιουργείται μια ειδική μονάδα επιτηρητών με όργανο που θα εισηγείται κυρώσεις αν παραβιάζεται το πρωτόκολλο.

Στόχος η νέα κουλτούρα ασφαλείας και επαγγελματισμού σε όλα τα επίπεδα θα αποτρέπουν ολέθριες παραλείψεις και τραγικά λάθη».

Η ευθύνη του κράτους θα συνδυάζεται και με την ευσυνειδησία των εργαζόμενων.

Συνεχίζεται και επιταχύνεται μια τεράστια πρωτοβουλία εκσυγχρονισμού του σιδηρόδρομου αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή συνδρομή.

Θα απαιτήσει συνέπεια και χρόνο αλλά καθίσταται απαραίτητο για να αλλάξουν πολλά που δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες.

Η Hellenic Train σύντομα θα κληθεί να προχωρήσει σε επενδύσεις.

Πρέπει να δώσουμε απάντηση στο συλλογικό πένθος των Τεμπών όχι με εύκολα λόγια αλλά με δύσκολο έργο που θα φέρει αποτέλεσμα. Αντιμετωπίζουμε τον σιδηρόδρομο ως ένα πεδίο αναμέτρησης με το κακό παρελθόν που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας έχουμε δύναμη να γυρίσουμε σελίδα από ένα χθες που πλήγωσε βαθιά την κοινωνία θα το καταφέρουμε όπως καταφέραμε να κάνουμε πράξη πολλά που έλεγαν ότι δεν γίνονται στην Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ουρανός πάνω από την Αλάσκα τρελάθηκε, και ο δορυφόρος της NASA κατέγραψε κάθε δευτερόλεπτο

E-Daily 3.Left 09.05.2026
Δορυφόρος της NASA κατέγραψε μια εντυπωσιακή σειρά ατμοσφαιρικών φαινομένων πάνω από τον Κόλπο της Αλάσκας

Καταναλωτικά δάνεια: Πλαφόν στο κόστος και τέλος στις υπερβολικές χρεώσεις έως 100.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Νέο πλαφόν σε καταναλωτικά δάνεια έως 100.000 ευρώ περιορίζει το κόστος αποπληρωμής, ενισχύει τη διαφάνεια και προστατεύει δανειολήπτες από υπερβολικές χρεώσεις, επιβάλλοντας σαφή όρια και ενημέρωση

Μαρινάκης για Τσίπρα: Περιφερόμενος κίνδυνος για τη χώρα, έκλεισε τις τράπεζες και τώρα θέλει να τις εξυγιάνει

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός είχε ζητήσει την επιβολή «πατριωτικής εισφοράς» σε τράπεζες και επιχειρήσεις

Drone στη Λευκάδα: Εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενη έκρηξη τα εκρηκτικά

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Το θαλάσσιο drone εντόπισαν δύο ψαράδες στη θαλάσσια περιοχή της Βασιλικής

Νέος συναγερμός σε κρουαζιερόπλοιο: Πάνω από 100 ασθενείς από νοροϊό στην Καραϊβική

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Το πλοίο αυτή τη στιγμή πλέει ανοιχτά των βόρειων ακτών της Δομινικανής Δημοκρατίας και έχει προγραμματιστεί να προσεγγίσει το Nassau, την πρωτεύουσα των Μπαχάμες

Απίστευτο περιστατικό στο αεροδρόμιο του Ντένβερ: Αεροπλάνο χτύπησε άνθρωπο που περπατούσε τον διάδρομο προσγείωσης

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Η πτήση ακυρώθηκε καθώς αμέσως μετά πήρε φωτιά ο κινητήρας του αεροπλάνου και οι επιβάτες το εγκατέλειψαν χρησιμοποιώντας τις τσουλήθρες για προληπτικούς λόγους

Μήνυμα Πούτιν προς ΝΑΤΟ: «Η Ρωσία πάντα ήταν και θα είναι νικήτρια»

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για την Ημέρα της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία

Στον Κορυδαλλό υπό άκρα μυστικότητα και δρακόντεια μέτρα το ζεύγος Παρασύρη, σε ειδικό χώρο κράτησης η 56χρονη

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Οι Αρχές επιχειρούν να αποτρέψουν πιθανές εντάσεις ή επεισόδια τόσο κατά τη μεταγωγή όσο και κατά την παραμονή τους στις φυλακές

Το κορίτσι των Porta Potty Party συγκλονίζει: «Το μήνυμα που μου έστειλαν οι βασανιστές μου...»

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Η Μαρία Κοβαλτσούκ βρέθηκε με σπασμένη τη σπονδυλική στήλη ωστόσο συνεχίζει να ζει με τον εφιάλτη

Ο ΠΑΟΚ έκλεισε τον Μάρκους Φόστερ

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Αναμένεται να γίνει η πρώτη μεταγραφική κίνηση του Δικεφάλου του Βορρά για τη νέα σεζόν

ΗΠΑ: Πατέρας σκότωσε την κόρη του μετά από καβγά για τον Τραμπ ‑ Η οργή της μητέρας γιατί δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Ο δράστης δήλωσε ότι το όπλο εκπυρσοκρότησε κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης του πιστολιού του και παραδέχτηκε ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ πριν το περιστατικό και ήταν εθισμένος